NK Jeugdschaak Dag 2

A Groep:

In een franse partij had Arthur Pijpers vandaag tegen Ilias van der Lende de hele dag de controle. In een poging om uit het bijna onvermijdelijke eindspel van sterk paard tegen slechte loper te komen offerde Ilias tijdelijk een kwaliteit. Toen Arthur deze echter teruggaf hield hij een pion over en alsnog het sterke paard. Hij maakte het soepel af.

Op bord 2 was de spannende partij tussen Julian van Overdam en Bart von Meijenfeld bezig. Ondanks dat het pas ronde 2 is ontliepen deze spelers elkaar maar 100 ratingpunten. Dit zag je ook terug in de partij. Beide speelden duidelijk met een plan en het bleef lang spannend. Op het einde maakte Julian van Overdam het toch erg mooi af:

41.Txe4!fxe4 42.Lg4 een diepe combinatie, want het is natuurlijk nog lang niet afgelopen. Deze stelling is echter gewonnen voor Julian die dit allemaal mooi had gezien. Bart wist niet meer te ontsnappen en Julian maakte het goed af.

Een van de spannendste partijen was misschien wel die tussen Nick Bijlsma en Anne Haast. Eigenlijk tot het eindspel ging het constant gelijk op in een ingewikkelde stelling. Uiteindelijk wist Anne door goede eindspeltechniek toch een voordeel te bereiken. Hier kreeg Nick echter nog een laatste kans:

Als Nick hier 56. a6 b2+ 57.Kd1 Tg2 58.Tb8 Ld4 59. a7speelt kan hij nog remise houden. Hij speelde iets wat er ook logisch uit ziet:

56. Tb8 Kc4 57. a6 Tg2! 58. Lf4 Tg1+ 59. Ke2 Ld4 (58. Kd1 Tg1+ 59.Ke2 Ta1!) en wit kon de partij niet meer redden. Anne wint uiteindelijk na 71 zetten.

A Meisjes:

Bij de dames uit de A zorgde Siu voor een behoorlijk verrassing om Sophia op remise te houden. Dit klinkt alsof Siu goed wegkwam maar niets is minder maar. Hier ziet u de goede partij van Siu

Na een wat rustige siciliaan greep Sophia met 10. … e5! Het initiatief

De loper moet terug naar e3 waarna 11…Pxe3 12.fxe3 volgt. In intressante pionnenstructuur. In eerste instantie lijkt het een puinhoop bij wit maar zo makkelijk is het allemaal niet. Natuurlijk, een geisoleerde dubbelpion is zelden fraai maar deze keer zorgt het voor kansen bij beide partijen. De pionnen kunnen niet goed worden aangevallen door torens vanwege de zwarte pion op e5 en de zwarte paarden kunnen niet naar hun geliefde velden, d5,d4,f5 of f4. Siu heeft een open D-lijn waardoor de werkelijke zwakte van de zwarte stelling kan worden aangevallen, d6.

12. … a6? Sophia had haar eigen troeven moeten inzetten, het loperpaar. Lh6 en Le6 waren goede en dwingende zetten. 13.Pc4, Siu slaat toe en snoept een pion.

Niet veel later is de pionnenstructuur opgelost en heeft Siu een pion meer en de open D-lijn. Alleen een verdwaald paard kan nog roet in het eten gooien. Een paard in het nauw maakt rare sprongen? Naja., we gaan verder

30. Pa8!? Pc8?! 31. Pxc7 Pxd6 en hier kan Siu toeslaan met 32. Txd6! (Txd6? 33. Pe8+). Txc7 Txa6 met een gewonnen stelling voor Siu. Siu deed het echter anders waarna een goede stellig overbleef. Helaas voor Siu wist ze dit in het vervolg niet te winnen.

Anna-Maja kwam drie kwartier te laat en mede daardoor kon ze het niet bolwerken tegen Celine Nicolai.

B Jeugd:

Stefan Beukema trok uiteindelijk aan het langste eind in een spannend eindspel waar Jan Cox goede kansen had om te winnen.

Roger Meng, de andere topfavoriet kwam nooit in gevaar. De opening tegen Daan Haver was erg interessant maar na een foutje maakte Roger het mooi af.

Bas Haver won met zwart een sterke partij van een van de favorieten Lars Vereggen. Het einde van de partij was mooi:

30…Td1+ 31.Kh2 Dxe2! 0-1

Ook een andere favoriet, Ruud van Meegen, werd door Hing Ting Lai in een mooie positionele partij verslagen. Hing Ting breidde zijn voordeel gedegen uit en won in het eindspel.

Erik Frima dacht hier met 27. c7 de partij te beslissen maar kwam na 27… Txc7 28.Td8+ Kg7 29.Pb5 Tc1+ er bedrogen uit. Jip Damen tikte daarna met zwart de partij gerenommeerd uit.

Dennis Keetman won tegen Hidde Dijkstra een mooie aanvalspartij. Hij won een pion met ‘une petite combinaison a la Capablanca’:

17.Txa6! zwart durfde deze terecht niet te nemen en verloor later de partij.

Stijn Gieben herstelde zich van zijn verlies van gisteren met een gedegen winstpartij.

B meisjes:

Willemijn de Voogt vergat toe te slaan in de volgende stelling:

29. Tg4! Pf5 30.Pe4! en wit wint

Verder hielden zij en Frederieke Klopstra elkaar goed in evenwicht: remise.

In deze stelling won Rosa Ratsma tegen Naomi de Ridder met 34.b4! een pion, waarna zwart nog even tegenspel had dat ze geleidelijk wist te neutraliseren. Een zeer goede technische partij!

Catheleijne Sanders won tegen Frederique Lacourt een pion en nadat Frederique remise door zetverwisseling uit de weg ging en haar aanval geen succes had zette ze dat om in de winst.

Jeugd C:

Vandaag werd Tycho Dijkhuis zelf geconfronteerd met een wit paard op d6. Zoals Het is geen schaakregel maar vaak leidt het wel tot winst, ook in deze partij.

In deze stelling is het paard net op d6 terechtgekomen. Joris Gerlagh speelt het nu knap uit: 23.g4! fxg4 24.Txg4 Zwart kan nu niet terugslaan omdat hij na 24…Dxg4 25.Pf7+ de dame verliest. Er volgde nog 24…Qxc2+ 25.Kh3 Ref8 26.Rxg8+ Rxg8 27.Nf7+ Kg7 28.Rg1+ Kf8 29.Rxg8+ Kxg8 30.Qxh5 Qc1 31.Nh6+ Kh8 32.Qe8+ Kg7 33.Qg8+ Kxh6 34.Qg5 mat.

De andere favoriet Thomas Beerdsen maakte tegen Sven Dijkhuis geen fout. In het Svesnikov-variant won Thomas op regelmatige wijze. Voor de gebroeders Dijkhuis was het vandaag een slechte dag, maar hopelijk wordt het morgen beter.

Rolf Corstjens komt op gelijk hoogte door een overwinning op Tijany Ousmane. In onderstaande stelling staat Rolf een kwaliteit voor, maar Tijany geeft zich niet zomaar gewonnen.

Als zwart gelegenheid krijgt om de witte dame in te snoeren dan kan het nog spannend worden. Rolf kiest voor het juiste plan door de stelling zo snel mogelijk open te breken: 14.f5! gxf5 15.Lxh6 Lxh6 16. Dg8+. Zwart probeert nog wel over de h-lijn aan te vallen maar uiteindelijk stort het zwarte centrum snel in elkaar.

Robin Lecomte en Ankit Mahji komen eveneens op een perfecte score uit. Samen met Thomas Beerdsen en Joris Gerlagh vormen ze een kopgroep van vier man. Op een half punt volgen Yassine Mouhdad, Colin Stolwijk, Lucas van Foreest en Rowan van Dijk.

In de partij Robby Kevlishvili – Alec Wolters wordt 46.d6 gespeeld. Na 46…Dxd6 47.Lb4 verliest zwart ook nog een kwaliteit.

Meisjes C:

Maaike Keetman herstelde zich van haar slechte start. Tegen Silvia van der Werff kwam ze aanvankelijk gedrongen te staan.

In deze stelling speelde Maaike 13…Pb8. Misschien dat 13…e4 14.dxc6 15.Lxh2 beter is. Na 14.Pc3 The8 15.Pb5 dreigt wit mat in één. Silvia verloor echter het initiatief waarna Maaike orde op zaken stelt. In het eindspel bouwt ze geleidelijk voordeel uit. Met een klein ruilcombinatie wikkelde ze af naar een gewonnen pionneneindspel.

Lisanne Waardenburg en Quirine Naber hielden elkaar in balans. In een iets betere stelling voor wit besloot Lisanne onder dreiging van pionwinst de zetten te herhalen. Beide dames houden met dit resultaat uitzicht op een goede klassering.

Fransiska Holan speelt tot nu toe een ongelukkig toernooi. In een moeilijke stelling gaf ze tegen Lena de Kraker een vol stuk weg.

Lydia Dubbeldam en Lola den Dunnen staan na twee speeldagen met 100% bovenaan. Morgen maken Lola en Lydia in een onderling duel uit wie op Koninginnedag bovenaan staat. Quirine Naber en Lisanne Waardenburg volgen op een half punt.

1 Reactie

  1. Avatar
    Charles Kuijpers 29 april 2012

    Bij Bijlsma-Haast volgt in de analyse op 57. Kd1 toch eenvoudig Txd2 en wint?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.