NK Jeugdschaak Dag 3

A jeugd:

Peter Ypma en Arthur Pijpers maakten op bord 1 een vrijwel bloedeloze remise. Beide waren echter redelijk tevreden met hun partij. Beide spelers speelden erg solide.

Op bord 2 nu al een belangrijk topduel. Anne Haast (2e geplaatst) speelde tegen Julian van Overdam. (3e) Verwacht was dat Anne vroeg zou proberen het initiatief te pakken. Julian had zich natuurlijk voorbereid op haar Siciliaans systeem met g4 en h4. Het leek er al heel snel op dat hij hier wat beter op voorbereid was.

Na de laatste zet 10…Kf8 probeerde Anne haar initiatief op te bouwen met 11.Pe4 maar na Da5+!? 12. Ld2 Db6 leken de witte stukken elkaar een beetje in de weg te staan. Uiteindelijk bleek de witte koning zwakker dan de zwarte en won zwart materiaal over de e-lijn. Julian gaat nu alleen aan kop met 3 uit 3.

Bram Klapwijk heeft zich gelukkig goed hersteld van zijn partij in de eerste ronde. Vandaag won hij zeer overtuigend van Midas Ratsma.

De partij tussen Arnoud Hendrikse en Nick Bijlsma was lang erg spannend. Nick deed met 15…f5 een scherpe tweesnijdende zet waardoor de stelling voor beide kanten erg tricky werd. Uiteindelijk miste Arnoud door weinig tijd een tactische wending en Nick wist door sterke actieve zetten te winnen.

A meisjes:

Diana Dalemans en Anna-Maja Kazarian troffen elkaar al in deze derde ronde. Beide zijn ze natuurlijk grote kanshebbers voor de titel. Het werd een hele lange manoevreerpartij waar Diana optisch steeds een klein plusje had. Ze wist echter geen constructief plan te verzinnen en op het einde blunderde ze een pionnetje weg. Ze besloot meteen remise aan te nemen en Anna-Maja besloot het aan te nemen. Had Anna-Maja dan toch te weinig tijd of te veel spanning? De titelstrijd is echter na deze lange pot nog helemaal open!

Anne Lambrechts ging met het vleugelgambiet voortvarend van start tegen Siu Villa. Deze counterde echter erg goed. Zo Had ze met 20…Tce8! Een zeer gungstig eindspel kunnen bereiken. Ook op het einde was er nog een kans:

27…Txd4! 28.Kxd4 Pb3+ 29.Ke5 Pxa5 30. Pxd5 Pc4!+ 31.Kd4 Pxd5 32.Kxd5 Pe3+ en zwart behoud winstkansen in dit lastige eindspel. Siu koos echter voor het logische 27…Pb3 waarna de meiden remise overeenkwamen na deze erg spannende partij!

Van Frederieke Klopstra tegen Lotte van der Wouden wilde ik jullie de eindstelling niet onthouden. Lotte had eerder in deze partij zeker ergens goede kansen, maar de eindstelling die Frederieke op het bord zet is toch wel erg mooi:

B Jeugd:

Bas Haver verliest van Roger Meng. Zijn paard doet niet mee op a2, waarna zwart de koning opjaagt tot aan damewinst.

Hing Ting Lai wint van Stefan Beukema. Wit wordt ook hier het hele bord overgejaagd en moet uiteindelijk de Dame geven, voor te weinig.

Tjark Vos wint van Roger Mehra.

Zwarts laatste zet is 46. … Tc2! Wit verliest nu materiaal met 47. Tdc1 Txc1 48. Txc1 Txb3. Aangezien zwart Taa2 dreigde had Roger sowieso een probleem. Bijvoorbeeld 47. Lf1 h5 waarna h4 met een mat-dreiging.

Jan van Overdam (wit) schuift Mischa Senders opzij, maar dat gaat niet vanzelf. Zwart gaat een stelling met een triple-pion in; al snel gaan ze er alle 3 vanaf.

Wit heeft net geslagen op h7. Op 58. … Txh7 volgt 59. Tg6 Kf8 60. Lc5 Ke8 61. Tg8 #. Hij geeft hier dus op.

Jan van Overdam komt hiermee op 2.5 punt, net achter de kopgroep Meng, Vos en Lai. Sereyo Bekkink won al vroeg in de partij een kwaliteit tegen Stijn Gieben, maar de vraag is of dat goed was. Afgaande op de stelling een paar zetten later niet.

Zwart heeft zijn tegenstander teruggedrongen en wits laatste zet 22. Kd2-e1 is hier een overtuigende illustratie van. Overigens zou wit na 22. … Ph5 direct opgeven.

Jip Damen speelde nog een leuke partij tegen Lars Vereggen. Na zwarts 29… Dh5 had wellicht h4 gekund. Nu volgde op 31. Tc7

Het ontnuchterende 31. … Dxh2+ en wit gaat mat.

B meisjes:

Een belangrijk duel speelden koploopsters Xadya van Bruxvoort en Rosa Ratsma. Na tegengestelde rochades speelde zwart 15… a3 hetgeen door de Kibitzers buiten de speelzaal bekritiseerd werd omdat het niet bijdroeg aan de aanval. Wel was het idee dat deze pion wit nog hoofdbrekens zou kunnen bezorgen na pakweg 40 zetten. Hoe waar!

De 40 zetten gehaald; de stelling is echter niet gered. Wit kan echter niks meer tegen het mat doen: 41.Ta7 Txb3# volgde.

Halana Vlaming won in een mooie rechtdoorzee aanvalspartij van Frederique Lacourt. Deze wist waarschijnlijk niet wat haar overkwam; ondanks dat ze redelijk normale zetten deed kwam wit toch heel snel goed te staan. Een erg sterke partij van Halana en hierdoor komt ze op 2.5 uit 3 !

Van de topratings speelt Naomi de Ridder remise tegen Willemijn de Voogt; Catheleijne Sanders wint van Louise Beukema. Hiermee staan ratingfavorieten Ratsma en Sanders samen met Halana Vlaming aan kop met 2.5 uit 3.

Jeugd C

In deze groep worden vandaag twee toppartijen gespeeld. Robin Lecomte neemt het op tegen Thomas Beerdsen. Robin bouwt een sterke aanval op en Thomas moet zich nauwkeurig verdedigen.

Maar met 17…c4?! lijkt Thomas te vroeg door te willen drukken. Na 18.dxc4 Db6+ 19 c5! staat wit duidelijk beter. Wellicht dat hij de laatste zet heeft gemist. Na 19…Dxc5+ 20.Kh1 Td8 21.Tfe1 d4 22.Pe2 gaat zwart materiaal verliezen. Een sterke partij van Robin.

Omdat de andere toppartij in remise eindigt gaat Robin alleen aan de leiding. De partij tussen Joris Gerlagh met wit en Ankit Mahji kende wel een originele opzet.

In deze stelling werd 10.d5 exf3 11.gxf3 Pxh2 12.Tf2 gespeeld. Dit ziet er uit als een voorbereide variant. Na 12…Pxf3+ 13.Dxf3 Pe7 14.Th2 h5 15.e4 c6 16.dxc6 bxc6 17.Pe3 Db6 18.f5 Lf6 werd tot remise besloten.

Van de achtervolgers speelden Rowan van Dijk en Yassine Mouhdad gelijk tegen elkaar. Colin Stolwijk hield wel gelijke tred door Lucas van Foreest te verslaan

Colin speelde in deze stelling 17.Ph6+ en won na 17… Kg7 18.Phf5+ Kg8 19.Pxd6 een belangrijke pion. Na 18…gxf5 19.Dxh5 f4 (wat anders?) 20.Pf5 gaat zwart mat na 20…Kg8 21.Dg6+ of verliest materiaal na 20…Kf6 21.h4.

Ten slotte had Maarten van Harten nog een leuk dameoffer tegen Alec Wolters. En dat op koninginnedag! In bovenstaande stelling werd 31.Pxf6+ Kh8 32.Dxh7+ gespeeld. Zwart wachtte 32…Txh7 33.Txh7 mat niet af en gaf het op.

Joris Geene en Dennis van de Bergh lieten zien waar het schaken voor is uitgevonden. Na de fantasierijke zettenreeks 21.Lxh6 bxc4 22.bxc4 La4 23.Te4 f5 24. Lxg7 Kxg7 25. Pg5 Tf6 26.Th4 Lxd1 27.Lxf5 Th8 ontstond er een interessante stelling. Een mogelijkheid was nu 28.Pe6+, maar in de partij werd iets anders gespeeld. Uiteindelijk eindigde de partij in gelijk spel.

Meisjes C

Lola den Dunnen zet haar zegereeks voort. Ze zet met wit spelend Lydia Dubbeldam snel onder druk. Als Lydia op de 17e zet ook nog een stuk weggeeft is de partij gespeeld. Lola gaat met 3 uit 3 aan de leiding gevolgd door Quirine Naber op slechts een half punt.

Maaike Keetman is hard op weg om weer terug te vechten naar de top. Na haar verlies in de eerste ronde wint ze vandaag van Lena de Kraker.

In een tweepaardenspel in de nahand gooit Ashley Parren in haar partij tegen Franciska Holan 5…b5 op het bord. Na 6.Lxb5 Dxd5 7.Lxc6+ Dxc6 8.0-0 Lb7 9.f3 Lc5+ 10.Kh1 h6 11.Ph3 heeft wit weinig bereikt. In de partij is het Franciska die de betere kansen krijgt, maar uiteindelijk gaat Ashley met het volle punt ervandoor.

In het eindspel wordt wit plotseling mat gezet na 37.Txe8 Txe8 38 Pc5 Te2. Wit kan nog een paar schaakjes geven maar Txh2 mat is niet meer te verhinderen.

Timardi Verhoeff stond tegen Cheryl Looijer een hele tijd een pion achter. Hoewel in een knotsgekke stelling een pion meer of minder niet uitmaakt, is het toch Cheryl die aan het langste eind trekt.

De partij liep als volgt verder. 36.a4 Pf2 37.Dd4 Pe4 38.axb5 axb5 39.Ta7 Te7 40.Dxc5 Pxc5 41.Ta8 en Cheryl haalde de toren op g8 op. Wit wint dan ook eenvoudig.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.