Schaakrubrieken 21 april 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.


Hans Ree

Zijn rubriek ‘ Ben de Graaf aarzelde niet ’begint met:

´Toen ik de mooiste partij van het Russisch teamkampioenschap naspeelde, dacht ik aan Ben de Graaf, die in de vorige eeuw lange tijd chef sport van de Volkskrant was.

Op een avond, het zal tegen 1980 zijn geweest, zat Hein Donner op de redactie een schaakverslag te schrijven. Met de pen, in keurig handschrift. Computers waren er nog niet bij de kranten en een schrijfmachine had Hein toen nog nooit aangeraakt.

Ton Sijbrands kwam binnen en vertelde over een partij uit een belangrijk damtoernooi waar volgens hem iets vreemds mee was. Ben de Graaf had weinig tijd nodig om een oordeel te vellen: ’Doorgestoken kaart. Schrijf dat maar eens stevig op, Ton’.

Dat deed Ton niet, want hij vond dat er voor zware beschuldigingen harde bewijzen nodig waren, en die had hij niet. ‘Je voelt het aan je water’ is als argument niet sterk genoeg.’

Hij behandelt de partij Peter Svidler – Alexander Morozevitsj , Russisch teamkampioenschap Sotsji 2012.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Maxim Matlakov – Denis Khismatullin, Sotsji 2012. Zie hieronder.

Wit begint en wint

Oplossing: ‘ 1.Dh4 (in de partij deed wit zwakker 1.Pxd6) Dg7 (er dreigde vooral 2. Txg6+) 2. Txh7 Dxh7 3. Pxf6+ Txf6 4. Dxf6 en wit wint eerst zwarts paard en daarna zijn dame.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek ´Alle reden tot twijfel aan Anands vorm ´ begint met:

‘Een half jaar geleden gaf Vladimir Kramnik op de helaas ter ziele gegane website whychess zijn mening over Viswanathan Anand. De wereldkampioen zal de recensie met plezier hebben gelezen. Volgens Kramnik heeft Anand de laatste vijf, zes jaar zo’n uitzonderlijke kwalitatieve sprong voorwaarts gemaakt dat hij tot de grootste spelers uit de geschiedenis mag worden gerekend: ‘Misschien valt dat oppervlakkige toeschouwers niet op, maar als je tegenover hem zit, voel je hoe fenomenaal hij het spel beheerst.’

De volledige rubriek volgt nog.

Hans Böhm

Zijn rubriek’ Schakersportretten ’ begint met :

Geschreven portretten komen nog meer tot leven als de schrijver een directe, persoonlijke band met het onderwerp heeft. Dan kan er niet meer weggekomen worden met interpretaties of gemeenplaatsen, want de schrijver weet dat zijn lezers meer verwachten. Waar zit die persoonlijke relatie in? Wat maakt het verschil tussen deze schrijver en een andere? Wanneer komt het moment dat we iets lezen dat we nog niet wisten? De schrijver van ‘bevriende’ portretten wil maar moet ook de lat hoger leggen.

Jan Timman beschrijft in ‘Schakers’ met als ondertitel ‘portretten’, tien collega’s. Dat zijn Alexander Aljechin, Mikhael Botwinnik, Bent Larsen, Mischa Tal, Boris Spasski, Bobby Fischer, Ulf Andersson, Garri Kasparov, Judit Polgar en Magnus Carlsen.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn rubriek met een tweezet van O. Nerong, met boekbesprekingen en een analyse van de partij Kaufmann – Reti klik hier.

Johan Hut

Zijn rubriek ’ Komt Sjirov echt naar Bunschoten? ’ begint met:

Met het team waarmee En Passant kampioen is geworden in de eerste klasse kunnen de Bunschoters ook volgend seizoen in de Meesterklasse bovenin meedraaien. Het team wordt versterkt met Henk Vedder (na ruim twintig jaar HSG komt hij terug op het oude nest) en als de Russische grootmeester Ikonnikov (die dit seizoen twee keer meespeelde) vaker meedoet, is En Passant de belangrijkste kampioenskandidaat. Kandidaat is echter niet genoeg voor Dick de Graaf, speler, co-sponsor en belangrijke beleidsbepaler. Hij wil per se in het eerste jaar op het hoogste niveau al kampioen van Nederland worden. Vorige week maakte hij bekend dat hij in gesprek is met wereldtoppers. Het lijkt bluf, want een mondiale toptienspeler (waar De Graaf het over heeft) lijkt een te grote aanslag op het budget van En Passant. Hooguit zal zo iemand één of twee keer meespelen, voor de kampioenswedstrijd of als publiciteitsstunt. Al mag je je intussen afvragen hoe veel stunts En Passant nog nodig heeft om de publiciteit te halen.

Voor de volledige rubriek klik hier

Henk Prins

Vanaf 10 mei wordt er een tweekamp gespeeld om het wereldkampioenschap schaken. De tweekamp gaat tussen de Indiase wereldkampioen Anand en uitdager Gelfand uit Israel.De strijd vindt plaats in de Tretyakov Gallery in Moskou. Het zal gaan om twaalf partijen. Anand staat 4e op de wereldranglijst, terwijl Gelfand gezakt is naar de 22e plaats. Anand lijkt niet in topvorm te zijn, want zaterdag verloor hij in de Duitse competitie een partij tegen nummer drie van Nederland, Tiviakov.

Tiviakov – Anand

1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.Lb5+ Pd7 4.d4 cxd4 5.Dxd4 a6 6.Lxd7+ Lxd7 7.c4 e5 8.Dd3 h6 9.Pc3 Pf6 10.0-0 Le711.a4 b6 (Anand speelt een eigenaardig systeem om de zwakke pion d6 te dekken.) 12.b3 Ta7 13.Td1 Lc8 14.La3 Td7 (Deze positie is niet plezierig voor zwart. Tot enige activiteit kan Anand vanuit deze stelling niet komen.) 15.Pd2 0-0 16.Pf1 Lb7 17.Pe3 Te818.Pcd5 Pxd5 19.Pxd5 Lxd5 20.Dxd5 Da8 21.Da8 Txa8 22.Td5 f6 23.Tad1 Tad8 24.g3 g5 25.f4 gxf4?

Deze verzwakking kan de zwarte stelling niet meer aan. Het openen van der g-lijn is straks groot voordeel voor wit.) 26.gxf4 Kf7 27.Kf2 exf4 28.Kf3 Ke6 29.Lc1 Tc8 30.Lxf4 Lf8 31.h4 Tc6 (En zwart moet maar zijn zwaktes verdedigen. Pion d6 is heel de partij al een probleem.) 32.h5 Tb7 33.Le3 Tb8 34.Ld4 Tc7 35.Tg1 (De g-lijn voor wit is doorslaggevend.) 35….Lg7 36.Tg6 Tf7 37.Le3 Td7?

38 Tf5? (Tiviakov had hier de prachtige zet 38. e5!! Kunnen spelen, met snelle winst.).38….Tf7 39.Kg4 Lf8 40.Lxh6 Lxh6 41.Txh6 Tg7+ 42.Kf4! (42.Tg6?? is remise.) 42…Tf8 43.a5! Tg1 (Na 43…bxa5 komt 44. e5!) 44.axb6 Tb1 45.b7 Txb3 46.e5! dxe5+ 47.Txe5+ Kd648.Tf5 Ke6 49.Th7 Td8 50.Td5 .1–0

Morgen gaat een tweekamp van start tussen de nummer twee en de nummer drie van de wereld. Aronian en Kramnik zullen in zes partijen hun krachten meten in het Zwitserse Zürich. Het is een oefentweekamp. Beiden doen mee dit jaar in het kandidatentoernooi voor het wereldkampioenschap.

   

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5768 voor beginners en B5768 voor gevorderden.

A5768 Wit aan zet, heeft maar 1 juiste zet, welke?

B5768 Wit heeft maar 1 goede zet, welke?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.