Verslag ronde 4

A Jeugd:

Julian van Overdam had een uitgebreide voorbereiding tegen Nick Maatman. Na 17 zetten in een zeer spannende variant van het Winawer Frans had hij dus ook ruim een uur meer op de klok. Nick deed daarentegen steeds de goede zet waardoor de stelling nog onduidelijk was. Nick’s counter bleek zelfs sterker dan Julians plan. In tijdnood wist Nick de volgende stelling te bereiken:

Hier zou hij met 21…Td2! gewoon koel zijn paard kunnen verdedigen. Daarna is de zwarte aanval vernietigend. Bijvoorbeeld: 22.Txc2 Txc2 23.Lxc2 Dxc2 en zwart heeft al zijn goede stukken overgehouden. Er dreigt bijvoorbeeld 24… Dd3 met stukwinst.

Nick ging echter voor de geforceerde variant die materiaal lijkt te winnen: 21… Txd1 22.Tfxd1 Dxf3 23.Dxf3 Lxf3 24.Txc2! Lxd1 25.Txc3+ Kd7 26. Td3+ en wit wint het stuk terug. In het eindspel dat volgde had Julian een klein voordeeltje en dat wist hij uiteindelijk tot winst om te zetten.

Jorden van Foreest deed tegen Peter Ypma een thematisch kwaliteitsoffer.

15.Txe6!

Dit leidde tot een spannende stelling waar zwart eigenlijk weinig winstkansen had maar zich waarschijnlijk nog wel kon verdedigen. Uiteindelijk won Jorden echter de kwaliteit terug en leidde dit tot een eindspel wat zeer lastig speelt voor zwart. Peter kreeg misschien nog een kans om zich te verdedigen met 31….Ta6 maar werd uiteindelijk netjes weggespeeld door Jorden.

Een spannende partij was Yme Brantjes tegen Bram Klapwijk. Yme miste een erg mooie kans op winst:

23.hxg6 fxg6 24. Txc6! Dxf6 25.Txc7 Dd8 Tcxh7!

En wit wint omdat de zwarte koning in een matnet zit! Hierna hielden de twee jongens elkaar in bedwang.

Een verrassing was toch wel het verlies van Arthur Pijpers. Elwin van der Auweraert speelde een theoretisch dubieuze zet maar deze was zeker niet makkelijk te weerleggen. Arthur dacht echter een pion te kunnen winnen. Hierdoor liet hij zijn dame echter insluiten. De schade viel niet meer te repareren.

Een mooi gebaar was van Nick Bijlsma. Hij speelde tegen Maurits Douven en deze had een probleem met zijn rolstoel. Deze zou daardoor Niet op tijd bij de speelzaal kunnen zijn. Nick vond het echter geen probleem op Centerparcs te spelen. Super !

A meisjes:

Nathalie van der Lende pakte alleen de koppositie na een sterke aanvalspartij tegen Celine Nicolai. Ze miste wel een kans om sneller te winnen met 16.Txc2, maar speelde verder een zeer goede partij.

Diana Dalemans en Sophia Thoma speelden een saaie partij. Misschien had Diana nog wat kunnen proberen met a4 in de eindstelling, ze besloten echter tot remise.

Shannon Vlaar won snel van Siu Villa. Dit kwam waarschijnlijk omdat Sia gemist had dat zwart niet de dame zou slaan, maar de toren met schaak! De eindstelling:

B Jeugd:

Roger Meng verliest een halfje tegen Jan van Overdam – die het heel goed doet tot nu, en de koplopers in het vizier houdt. Woensdag mag Roger het met wit opnemen tegen Hing Ting Lai die na een ruige partij aan kop gaat met 100%.

Lai doet hier 14. c5! hetgeen de winnende blijkt tegen Tjark Vos. De pion kan op drie manieren geslagen worden, en alle drie zijn slecht voor zwart. Een aftrekaanval beslist 14. … Dxc5 na 15. Pd5; terwijl 14. … Txc5 beantwoord wordt met een dubbele aanval: 15. b4. Zwart kiest voor 14. … dxc5 met kwaliteitsverlies. Hing Ting speelt het daarna vakkundig uit. Woensdag wellicht de vorentscheidung.

Stefan Beukema herstelt zich van zijn nederlaag tegen Lai.

Na 24. … h6 is er chaos op het bord. Een diepe afruilvariant ontstaat waar wit wel iets mist.

Wit speelde 28. Dxe1, maar kon hier toeslaan met 28. Pe5. Bijvoorbeeld 28. … Le8 29. Pg6! Zoals het ging won Stefan de kwaliteit, en na de volgende fraaie slotcombinatie de partij:

Na de klap 30. … Txf3 hield Mischa het voor gezien, het vervolg niet afwachtend: 31. gxf3 Te1+ 32. Kg2 Lxh3+

B meisjes:

Catheleijne Sanders, Rosa Ratsma en – op rating verrassend – Halana Vlaming staan aan het begin van ronde 4 bovenaan met 2.5 punt. Catheleijne neemt het op met wit tegen Rosa, en misrekent zich in het verre eindspel (0-1). Halana wint soepeltjes van Louise Beukema, zodat er twee koploopsters zijn.

Na de zet 55. … h4 moet volgen 56. gxh4 gxh4 waarna 57. Kd3 Kf4 58. Ke2 met remise. Rosa wilde echter meer en speelde 56. Kd3 hxg3 en na 57. Ke3 heeft zwart de oppositie met 57. … Ke5 en wint.

Lokale held Fréderique Lacourt wint vandaag snel een kwaliteit nadat Lotte van der Wouden de penning op haar Paard “vergat”.

De spanning in deze groep blijft voorlopig nog.

Jeugd C:

Na vandaag hebben we twee nieuwe koplopers. Joris Gerlagh en Ankit Majhi winnen beide hun partij en gaan daardoor samen aan de leiding.

Tegen de koploper Robin Lecomte speel Joris hier 19…f4! De witte koningsstelling wordt nu helemaal gesloopt. De partij ging als volgt verder: 20.Pd1 Lxh3 21.Pf2 Lxg2 22.Kxg2 fxg3 23.Ph1 Txf1 24.Pxg3 Tf2+ 25.Kxf2 Pg4+ en wit gaf het op.

diagram

Ankit creeerde tegen Colin Stolwijk complicaties:

15.Lg4 Le4 16.P5xe4 Pxg4 17.Lg5 f6 18.De2 h5 19.d5. Wit probeert de spanning verder op te bouwen. Na 19…exd5 20.cxd5 gaat zwart de fout in. Noodzakelijk was 20…Ld6 of 20…fxg5. Maar na 20…Tae8 21.d6 Lxd6 22.Dc4+ verliest zwart materiaal. Ik denk dat Colin de laatste zet heeft gemist toen hij zijn toren naar e8 speelde.

Thomas Beerdsen wint door een verradelijk pionopstoot een stuk tegen Maarten van Harten. Samen met Robin Lecompte deelt Thomas nu de derde plaats. Vandaag werden in de subtop veel remises gespeeld waardoor een grote groep spelers op 2.5 punten staat.

In de partij Dennis van den Bergh-Gerbert Leeftink speelde wit 34.e5. Ik denk dat het beter is om bijvoorbeeld met 34.f5 Df7 35.Td5 de pionnenfront flexibel te houden. Na 34…Pxd4 35.Dxd4 Lc6 36.Kg1 g6 37.Tf1 Pg7 zijn de witte pionnen geblokkeerd. Als wit later in de partij materiaal verliest kan Gerbert de partij naar zich toe trekken.

Onderin is iedereen van zijn hatelijke nul af. Wang Yang en Jacob de Groot hielden elkaar in evenwicht. Timothy Blees wist de drie vrijpionnen van Jorn Brouwer te neutraliseren voordat ze de overkant konden bereiken.

Meisjes C

Onze live commentatoren waren vandaag laaiend enthousiast over haar spel. Lola den Dunnen consolideerde haar koppositie door haar naaste belager Quirine Naber te kloppen.

Na veel manoeuvres was het tijd voor een klassieke breekzet: 25…c4! Vanuit een compacte positie bestrijken de zwarte stukken het hele bord. Tot overmaat van ramp gaan na 26.bxc4 bxc4 27.Tc1 cxd3 twee pionnen verloren omdat de toren op a2 in staat. Quirine vocht nog lang door, maar Lola maakte in het eindspel geen fouten meer.

Maaike Keetman herstelt zich van haar slechte start. Dit keer ging het ten koste van Olivia Meng. Met wit spelend probeerde Olivia haar openingsproblemen op originele wijze op te lossen.

Ze speelde hier de verrassende 12.Kxd2!? Na 12.0-0 13.Te1 Pxe5 14.Txe5 Dd6 15.Pc3 Tfe8 16.Tae1 Txe5 17.Txe5 Db6 18.Kc1 heeft wit kunstmatig gerocheerd. Ongeveer tien zetten later ging Olivia de fout in en verloor.

De partij Lydia Dubbeldam – Cheryl Looijer wordt in een pionneneindspel beslist. Cheryl komt zo op drie punten, evenveel als Maaike. Misschien dat zij Lola nog kan afstoppen, maar dat zien we morgen wel.

Silvia van der Werff won vroeg in de partij twee stukken tegen Lena de Kraker, waarna winst niet meer moeilijk was. Dewi Vermeulen laat op de 39e zet tegen Timardi Verhoeff een vork toe met stukverlies toe gevolg.

Onderin in het klassement scoort Anneke Kootstra haar eerste punt ten kost van Franciska Holan. Anneke komt snel een pion voor. Als ze met een kleine combinatie nog een pion op f2 pakt is de strijd snel beslist.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.