NK Jeugdschaak Dag 5

A Jeugd:

Jorden van Foreest en Julian van Overdam speelden een zeer correcte partij in het scheveningen Siciliaans. Jorden speelde met 10.Tg2!? een zeldzame zet (1x eerder gespeeld) maar deze leek wel interessant. Julian anticipeerde echter goed op het witte plan en de balans is nooit echt uit de partij geweest. In het eindspel kwam Julian misschien een tikkeltje beter te staan, maar Jorden was nooit echt in gevaar.

De partij tussen Elwin van der Auweraert en Bart von Meijenfeldt was erg interessant. Beiden speelden redelijk normaal totdat Bart even iets over het hoofd zag. Waarschijnlijk had hij zelf 18…f4 moeten spelen.

20.f4!

Deze sterke zet legde zwart in de tang waardoor hij zeer accuraat moest verdedigen. Bart deed dit echter niet op de handigste manier maar hoopte op een counteraanval. Elwin kreeg hierdoor enkele goede mogelijkheden. De mooiste:

27.Te6! Txe6 28.dxe6 Lxe6 29.Dxb7 en wit staat door de zwarte structuur waarschijnlijk gewonnen.

Elwin speelde echter 27. Dxb7 waarna Bart met 27…g5!? een sterke counteraanval begon. Elwin had ook daar nog goede winstkansen maar uiteindelijk was het Bart die in de spannende tijdnoodfase aan het langste eind trok.

Anne Haast speelde hier vandaag 9.c3!? wij in de persruimte vroegen ons af of dit nog voorbereid was. Uiteindelijk won ze echter een mooi technisch eindspel.

De afgesproken? remise tussen Zyon Kollen en Kambiz Sekander was leuk om te zien. Dit was de eindstelling:

A meisjes:

Nathalie van der Lende moest haar koppositie verdedigen tegen Angelique Osinga. Dit deed ze echter met verve. In een sterke dynamische partij offerde ze een pion voor veel compensatie. Uiteindelijk bezweek Angelique onder de druk.

19.b3?! Lxd4! Nathalie slaat meteen toe. Angelique speelde hier maar 20.Dc2, maar de stelling was al niet meer te redden. Uiteindelijk won Nathalie met een mooi onderste rij matje.

Sophia Thoma en Anna-Maja Kazarian speelden vandaag tegen elkaar. De winnares zou nog kunnen aansluiten bij de top. De verliezer zou afhaken. Anna-Maja had lange tijd goede winstkansen in het eindspel. Uiteindelijk miste ze echter een goede winst.

Hier speelde ze 47… Pxb3+?! Met 47…f3 of 47…Kd6 (denk ik iets nauwkeuriger) behoud ze goede winstkansen. Nu is de witte koning op tijd terug om de remise te behouden.

B Jeugd:

Roger wist Hing Ting langzaam tegen de muur te zetten tot hij met une petite combinaison een pion won:

30. Pxe6! Hing Ting gaf gelijk op. Misschien wat aan de vroege kant, maar zijn stelling stort natuurlijk wel in bij verlies van deze belangrijke pion. Zo komt Roger met 4.5 punt aan kop!

Zijn grote concurrent Stefan Beukema kwam door een mooie aanvalspartij tegen Lars Vereggen op 4 punten en is dus weer helemaal terug in de strijd. Stefan offerde drie pionnen in een bekend gambiet en kwam in de volgende steling:

Lars speelde hier 14… Ld7 waarna 15.Tc7! van Stefan voor de nodige problemen zorgde en Lars wist het daarna niet bij elkaar te houden. Misschien was 14… Le7!? 15. Lc4 Dd4 16.Lb5+ Kf8 toch een veiligere verdediging. De computers zullen het ongetwijfeld het beste weten in deze complexe stelling!

B Meisjes:

Catheleijne Sanders en Willemijn de Voogt speelden een belangrijke partij voor de titelstrijd. Beide kozen voor een scherpe opzet maar Catheleijne leek iets beter uit de opening te komen. Toen koos ze echter voor een interessant maar waarschijnlijk dubieus pionoffer (Zonder dit pionoffer stond ze gewoon wat beter.) wat een onduidelijke stelling opleverde. Hier miste Willemijn een zeer aparte combinatie:

15… Pxc4!! een onwaarschijnlijke maar goede zet. 16.Lxc4? (16.Lg5 is waarschijnlijk het beste, waar wit voor de 2 pionnen wel degelijk compensatie heeft. Toch is dit waarschijnlijk net niet voldoende.) 16… Pg4 17.g3 (er dreeg 17…Th1+ en mat) 17…Dxg3+! 18. fxg3 Txc2 en zwart wint het geofferde materiaal met rente terug. Willemijn speelde echter het logische 15…Th7 waarna de stelling heel onduidelijk was. Catheleijne speelde het echter krachtig verder en uiteindelijk maakte Willemijn grote fout waardoor Catheleijne een stuk won. Deze staat door deze winst met 4.5 uit 5 alleen op kop.

Frederique Lacourt liet een mooie kansen liggen tegen Louise Beukema.

Frederique speelde hier 14.Dh5. Na 14…Lxe3 15.Lxh7 Kh8 speelde ze 16.Lg6+ waarna zwart na 16…Lh6 een stuk voor blijft. Haar laatste kans was de fraaie 16.fxe3 omdat na 16…Df2 17.Kh2 zwart niet op e1 kan slaan vanwege matdreiging 18.Lg6+ Kg8 19.Dh7.

Naomi de Ridder wint met een fraaie aanvalspartij in de draak van Lotte van der Wouden, door deze overwinning is Naomi weer richting de top geslopen. Ze staat nu met 3.5 punt Ongedeeld 3e achter Catheleijne (4.5) en Halana (4)

C Jeugd:

Ankit Mahji speelde met wit tegen Robin Lecomte. In de draak offerde Ankit een toren op h7. Robin stond voor de moeilijke keuze tussen eeuwig schaak toelaten en een lange koningswandel. De partij eindigde in remise.

Joris Gerlagh wint tegen Thomas Beerdsen snel een kwaliteit. Misschien was het een offer, maar… In ieder geval gaf Joris het materiaal niet terug. Hoewel Thomas nog lang tegenstribbelde won Joris op regelmatige wijze.

In deze stelling speelde Sven Dijkhuis 11.e5 tegen Yassine Mouhdad. Na 11…Lxf3 12.Dxf3 dxe5 13.Pc6 Db6 14.Kh1 is het begrijpelijk dat zwart zijn loper op e7 niet wilt laten ruilen. Na het gespeelde 14…Lc5 ontstaan problemen over de f-lijn: 15.fxe5 Tc8 16.exf6 Dxc6 17.fxg7 en zwart is net te laat met dameruil. Na 17…Dxf3 gxh8D 18.Ke7 is het uit.

In de partij Maarten van Harten-Robby Kevlishvili ontstond er een fraai matbeeld.

Een prachtige eindstelling.

Tycho Dijkhuis heeft net 13.exd5 gespeeld. Lucas van Foreest speelt 13…Dh4+ en na 14.g3 De4 15.Kd2 ontstaat weer een bijzondere partij. Na 15…0-0-0 16.Kc1 Lxc3 17.bxc3 Txd5 18.Ld3 De3 19.Kb2 is het evenwicht nog steeds niet gebroken. Uiteindelijk wint Lucas doordat Tycho zomaar een stuk weggeeft.

Hier speelde Alik Tikranian 16…e4 tegen Colin Stolwijk. Na 17.Lxe4 Da4 staan a2 en e4 aangevallen. De partij ging verder met 18.Ld3 Dxa2 waarna de koning het hele bord oversteekt tot aan h2. Kort daarna wist Colin met remise te ontsnappen.

C Meisjes:

Maaike Keetman zet Cheryl Looijer op de koningsvleugel flink onderdruk. Haar pion rukt op naar f6 waardoor matpatronen ontstaan op g7 en h7. Cheryl vededigt inventief door haar dame via b8 naar f8 te spelen terwijl haar torens f6 proberen te ondermijnen. Uiteindelijk is Cheryl genoodzaakt om een kwaliteit te offeren om mat te voorkomen. Maar in het eindspel laat Maaike haar toren insluiten waarna een toreneindspel ontstaat. De dames komen snel remise overeen.

De vraag was of de nieuwe favoriet Lola den Dunnen hiervan kon profiteren. In de opening kreeg ze tegen Ashley Parren snel een veelbelovende stelling. Nadat ze een paar keer een sterke tussenzet mist, lijkt Lola zelfs in de problemen te komen als Ashley dames ruilt en een pion pakt. Maar in het toreneindspel is Lola in haar element. In plaats van een pion achter staat ze binnen de kortste keren een pion voor en wint na een lange zit de partij.

Quirine Naber komt op gelijke hoogte met Maaike en Cheryl. Deze drie meisjes hebben het alle drie al tegen Lola moeten afleggen. De rest van het veld volgt op grote achterstand.

Dewi Vermeulen staat een hele tijd een stuk voor tegen Franciska Holan. Maar Dewi heeft toch moeite om partij af te maken.

In deze stelling werd pion d6 als volgt 42…Te6 43.Tc1 g6 44.Pe3 Kxd6 45.Pc4+ uitgeschakeld. Nu heeft zwart maar liefst vier pionnen om het stuk te compenseren. Beide speelsters kwamen hier remise overeen.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.