NK Jeugdschaak Dag 6

Groep A:

Julian van Overdam kreeg tegen Peter Ypma een drukstelling die objectief te houden was maar erg lastig voor zwart om te spelen. Uiteindelijk miste Peter een trucje en kwam Julian gewonnen te staan. Deze koos er echter voor om dames te ruilen. Dit leidde tot een heel lastig toreneindspel dat bijna niet te winnen is. Uiteindelijk wist Peter de remise binnen te hengelen.

Bart von Meijenfeldt had tegen Jorden van Foreest geen erg succesvolle opening. Jorden zette zijn stukken op mooie velden neer en bereikt snel een gelijke stelling waar zwart makkelijker speelt.

18.f3?! Pxf3!

en zwart wint een pion. Later verzwakte Jorden zijn stelling nog even met g6 en als Bart daar rustiger had gespeeld had hij wel iets van compensatie. Hij dacht echter een remise truc te hebben. Jorden verdedigde accuraat en won een stuk.

De topper tussen Arthur Pijpers en Anne Haast werd een technische overwinning voor Arthur. Hierin miste hij enkele snellere winsten maar liet hij de winst nooit ontsnappen.

Nick Maatman zette met zwart Bram Klapwijk tegen de muur. We komen er in op zet 22:

22…Kg7!

Omdat wit op 22…Pb2 nog 23.Dh3 kan doen eerst nog even een rustig zetje. Wit kan toch niet meer ontsnappen. 23. Lb1 La4! en zwart wint materiaal. Wit gaf na enkele zetten op.

A meisjes:

Een belangrijke topper was de partij tussen Diana Dalemans en Shannon Vlaar. Wit offert vroeg een pion en lijkt hier compensatie voor te krijgen over de zwarte velden.

9…d5 10.exd5 exd5 11.Pc7?! Diana had hier waarschijnlijk 11.Lb3 moeten spelen en genoegen nemen met het gevecht voor remise. 11…dxc4 12. Pxa8 Pd5! en zwart wint het 2e stuk ook voor de pion. Shannon wist dit overtuigend af te maken.

De andere toppartij was die tussen Anna-Maja Kazarian en Nathalie van der Lende. Anna-Maja wilde waarschijnlijk iets te graag winnen. In een remise eindspel ging ze eeuwig schaak uit de weg maar verloor daardoor een pion. Dit werd een zeer lastig dame-eindspel wat ze uiteindelijk verloor.

B Jeugd:

Op bord 1 houden Tjark Vos en Roger Meng elkaar in een sterke partij op remise. Roger komt redelijk aangenaam uit de opening met zwart maar Tjark buigt of breekt nergens en houd het de hele partij binnen de remisemarge.

Op bord 3 komt Stefan weer op gelijke hoogte met Roger nadat hij Thomas Mollema in het middenspel wegspeelt. Beide koplopers hebben nu 5 uit 6, maar daarachter volgen nog aardig wat spelers met 4,5

Nog een leuk trucje bij Dave Looijer en Jasper Zwirs. Jasper wint een stuk in de poisoned pawn Najdorf, en omdat de witte dame van het bord is is het gevaar niet heel groot. Helemaal geweken is het echter niet.

Jasper speelt hier nietsvermoedend: 21… Lb7? 22. Txd7! Pxd7 (de enige zet) 23.Ld3 + Kh5 24.Le2+ en remise werd besloten.

B meisjes:

De partij tussen koploopster Catheleijne Sanders en Frederieke Klopstra ging lange tijd gelijk op, totdat Frederieke haar stelling onnodig verzwakte. Binnen een paar zetten gaan twee pionnen verloren waarna Catheleijne het soepel uitmaakt.

De nummer twee Halana Vlaming houdt gelijke tred met Catheleijne. Ze wint in een Franse partij overtuigend van Willemijn de Voogt.

Beide koningen staan nog in het midden, maar bij wit is geen vrijwillige keuze: 19…Pe4 20. Tf3. Op 20.Txg7 volgt 20…Dh4 met vele dreigingen. Het vervolg ziet er goed uit voor de fans van Halana: 20…Dc7 21.Dd3 Ke7 22.Te1 Thd8 23.Te2 Dc5 24.Ke1 Dg1+ 25.Tf1 Dxh2 26.Tf3 Dh1+ 27.Tf1 Dh4+ en wit geeft het op.

Naomi de Ridder wint vanuit de opening van Xadya van Bruxvoort. Xadya slaagt er niet in om de ontwikkeling van haar damevleugel zonder een ernstige verzwakking te voltooien. Naomi weet ervan te profiteren en wint twee pionnen. Door het ontbreken van enig tegenspel, staakt Xadya de ongelijke strijd.

Zo weten de bovenste drie uit de groep alle drie te winnen. De ranglijst blijft ongewijzigd. Verder wint ook Rosa Ratsma. In de opening gaat Frederique Lacourt in de fout met materiaalverlies tot gevolg.

Louise Beukema bouwde tegen Lotte van der Wouden druk op over de a-lijn. Uiteindelijk besliste Louise de partij met een kleine combinatie.

Na 20…Lxb3 speelde Lotte maar 21.Th2 omdat het na 21.axb3 Ta1 22.Kc2 T8a2 mat is. Na 21…Txa2 22.Dxa2 Txa2 23.Txa2 Lxd1 is wit de dame kwijt. Even later geeft wit het op.

C Jeugd:

Koploper Joris Gerlagh bouwt in het Archangelvariant van het Spaans een mooie stelling op tegen Sven Dijkhuis. Na 18.Tfe1 onstaat en een veelbelovende stelling waarin zwart optisch beter staat.

Joris wint na 18…Lxh2+ 19.Kh1 Ld6 20.Dh3 een pion. Interessant zijn de mogelijkheden 19.Kxh2 en 20.Pf3, maar dat is een ander verhaal. De zwakte van f7 en de ongelukkige positie van de loper op e2 geeft wit tegenkansen. De partij ging verder met 20… Lb4 21.Dh4 Lxd2 22.Lxd2 Te4 23.f4 Dxd4 24.Lc3 waarna de kansen plotseling keren.

Hier was 24…Dd6 de enige mogelijkheid om voordeel vast te houden, maar er werd 24…Txf4 25.Dh2 Df2 26.Txe2! gespeeld. Ineens staat wit weer beter, maar uiteindelijk komen Joris en Sven na vele avonturen remise overeen.

Lucas van Foreest maakt het runner-up Ankit Majhi behoorlijk moeilijk. Lucas komt een pion voor te staan en de zwarte stelling lijkt wel een ruine. Maar ook de witte stelling zit vol met gaten zodat de partij nog lang niet beslist is. Pas als Ankit in een dame-eindspel eeuwig schaak forceert, wordt de vrede getekend.

Rowan van Dijk speelt hier 20…exf5 gespeeld. 20…gxf5 21.Txd8 Dxd8 22.Dh5 is natuurlijk ook geen pretje maar wat in de partij gebeurde is erger. Robin Lecomte speelt namelijk 21.e6! tussendoor waarna zwart na 21…Txd1 22.Dxd1 Da7 23.Lxb8 op moet geven.

Thomas Beerdsen kan tegen Colin Stolwijk met wit spelend in de opening geen voordeel verkrijgen. Hij slaagt er nog wel in met de dame de zwarte stelling binnen te dringen, maar dit gaat wel ten koste van een materiaal. Als er ook te weinig witte stukken meedoen aan de aanval, kan Colin eenvoudig naar een gewonnen eindspel afwikkelen.

In de partij Timothy Blees tegen Gerbert Leeftink weet Timothy de witte loper op d6 te vangen: 16…Pc4 17.Db4 a5 18.Dc5 b6 19.Dc7 Dxc7 20.Lxc7 Tac8 en de loper kan nergens meer heen.

Met nog drie ronden te gaan gaat Joris Gerlagh aan de leiding. Vandaag was hij even in de problemen, maar Ankit Mahji kon er niet van profiteren. Robin Lecomte deed dat wel, zodat hij nu gedeeld tweede staat samen met Ankit. Colin Stolwijk, Lucas van Foreest en Sven Dijkhuis volgen weer op een half punt. De favorieten Tycho Dijkhuis en Thomas Beerdsen lijken uitschakeld voor een hoge klassering.

C Meisjes:

Olivia Meng slaagt er in om de spanning in de meisjesgroep terug te brengen. Ze wint overtuigend van Lola den Dunnen. In een tweepaardenspel in de nahand weet Olivia haar pluspion vast te houden. Het lukt Lola niet om voldoende druk te zetten op de witte stelling en langzaam maar zeker verdwijnt de compensatie. Als Lola tot overmaat van ramp een toren verliest, rest haar niets anders dan opgave.

Maaike Keetman straft het wat voorzichtige spel van Ashley Parren af. Op de damevleugel komen de pionnen van Maaike sterk op en zetten de witte loper op b3 vast. Met een lange combinatie wint Maaike een vol stuk en ten slotte de partij.

Lydia Dubbeldam toont aan dat Scandinavisch eigenlijk een ondeugdelijke opening is.

In deze stelling kwam Lyadia met 16.g6. Een echte krachtzet: 16.fxg6 17.Lxe6 Te8 18.Lxf5 gxf5 19.Pd6+ wat is schaken eigenlijk simpel. Na 19…Dxd6 20.Dxe8+ Kc7 21.Pe6+ geeft zwart het op.

Lola den Dunnen staat nu maar een half punt voor op Maaike Keetman en Cheryl Looijer. Dit drietal zal onderling uitmaken wie kampioen gaat worden. Heel misschien kunnen Quirine Naber, Olivia Mengof Lydia Dubbeldam hier nog verandering in brengen omdat hun achterstand nog overbrugbaar is.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.