Verslag ronde 7

A Jeugd:

Jorden van Foreest probeert vandaag op veilig te spelen in de topper tegen Arthur Pijpers. Hij kiest hiervoor de ruilvariant van het slavisch. Arthur probeert echter zo snel mogelijk de stelling toch complex te maken. Hij wint zo een pion.

Julian van Overdam gaat tegen Ilias van der Lende overdreven agressief van start. Ilias lijkt niet onder de indruk en komt zeer comfortabel uit de opening. In een spannend paard+dame eindspel heeft Ilias goede kansen:

Als Ilias hier 32…h5 33.Dc4+ Kh7 speelt staat zijn koning veilig en staat hij door de erg slechte positie van Julians koning heel erg goed. Hij speelde echter 32…Pd5 33.h3 Dh5 waarna Julian knap remise maakte.

Peter Ypma en Bart von Meijenfeld wisten een interessante stelling op het bord te krijgen. Hierbij werd barts loper op h8 begraven. Uiteindelijk had Peter een prachtige eindzet waarmee hij het volle punt binnenhaalde.

32. Pd6!

A meisjes:

Nathalie van der Lende vliegt Siu Villa meteen naar de keel:

8.Lxf7+!? een interessant maar speculatief offer. Veel sterker is echter nog 8.Pg5! 0-0 9.Dh5 Pf6 10.Pxf7! en wit staat gewonnen. 8… Kxf7 9. Pg5+ Kf6?! 10. Df3+ en wit heeft mooie aanval. Zwart had echter 9…Kg6! kunnen spelen met onduidelijk stelling. Nathalie won snel daarna.

Shannon Vlaar speelt tegen de op papier sterkere Sophia Thoma maar heeft natuurlijk een erg goed toernooi. Om de achtervolging op Nathalie in stand te houden zal ze waarschijnlijk moeten winnen. Sophia speelt echter al heel snel haar dame van c7 naar b6 wat effectief een tempo verliest. Shannon wint hierdoor twee pionnen en laat Sophia nooit meer glippen.

In de eindsprint zullen Nathalie (6.5/7 en Shannon 6/7, alleen verloren van Nathalie) dan ook om de eerste plaats vechten.

B Jeugd:

De grote kraker van vandaag en misschien wel van het toernooi voor de B stond vandaag op de planning: Stefan Beukema met wit tegen Roger Meng. Roger Meng koos een psychologisch slimme variant waar Stefan niet echt zijn aanvallende kracht kon tonen. Stefan stoomde echter toch met zijn koningsvleugel op en kwam daardoor met enkele zwaktes te zitten. Uiteindelijk besloot Roger Meng echter remise te maken in een betere stelling. Oordeelt u zelf:

Roger kon hier 35… Ke8! spelen waarna zowel Dxh4+ en Txg4 dreigen. Hier valt door wit weinig aan te doen. Roger koos echter voor het mooi ogende offer na 35…Dxh4+ 36.Kg2 Txg4+!? 37.Lxg4 Dxg4+ 38.Dg3 en Roger besloot maar remise te maken, g7 is te zwak om nog een winstpoging te ondernemen.

Jan van Overdam kwam vandaag door een zeer goede positionele partij van Tjark Vos erg in de problemen. In tijdnood raakte Tjark echter de draad kwijt en kwam de volgende stelling op het bord:

Ziet u het? Jan miste het en speelde 41.g6+ Kxg6 42.Kf3+ Kh7 Th2+ Kg6 waarna tot remise werd besloten Hij had echter "gewoon" 41. Th2+ Kg6 42.f5+ exf5+ 43.Dxf5# kunnen spelen. Toch de spanning denk ik.. Beide spelers blijven echter in het spoor van de koplopers.

Lars Vereggen wist zich ook bij de 5 punters te voegen door een met zwart een eindspeloverwinning op Ruud van Meegen te boeken. Daar leek het lange tijd niet op want Ruud van Meegen had het loperpaar en 2 pionnen meer in het eindspel. Hij speelde het echter niet handig en gaf Lars sterk tegenspel over de 2e rij.

B meisjes:

In deze groep staat vandaag een topper op het programma. In een Spaanse partij neemt Catheleijne Sanders het op tegen Naomi de Ridder. Maar Naomi staat slechts een punt achter op de derde plaats.

Vanuit deze stelling volgde een een taktisch slagenwisseling: 19…Lxe4 20.Pxe4 Txe4 21.Txe4 Pxe4 22.Dd5 Pxg5 23.Dxa8 Df6 24.Td1 Dxf5 en Naomi staat een kleine kwaliteit voor. Catheleijne kan uiteindelijk niet voorkomen dat Naomi haar achterstand goedmaakt, waardoor in de laatste twee rondes nog van alles mogelijk is.

Halana Vlaming treft een op papier mindere tegenstandster. Maar Frederieke Klopstra is wel gebrand op een goed resultaat. Uiteindelijk wordt de evenwicht in de partij nergens verbroken en eindigt de partij in remise. Door deze resultaten gaan Catheleijne, Naomi en Halana gezamelijk aan de leiding.

Op een half punt volgt Rosa Ratsma. Louise Beukema kan tegen haar in de opening weinig bereiken. In een iets mindere stelling besluit ze om een stuk op h6 te offeren. Rosa verdedigt zich nauwkeurig en haar overwinning komt niet of nauwelijks meer in gevaar.

C Jeugd:

Lucas van Foreest zet Joris Gerlagh onder druk. Dat moet ook wel want zoals bekend is Joris koploper. En als Lucas wat wilt dan moet hij de partij winnen. We volgen de partij na 15.Pde4.

Er zijn meedere aantrekkelijke mogelijkheden maar Lucas kiest voor 15…Lxe4 16.Pxe4 Peg4 17.Lg5. Zwart staat beter, en speelde 17…Txe4 18.Txe4 Pxf2 19.Lxf6 Dxf6 20.Dd4 Lc5 21.Dxc5 Pxe4 22.Dxc7 Df2+ 23.Kh1 De3 24.h3 Dxc3 25.Dxc3 en hier werd remise overeengekomen. Hier heeft voor Lucas meer ingezeten, maar je kan niet zeggen dat hij het niet heeft geprobeerd.

Ankit Majhi wint tegen Sven Dijkhuis snel zwaar materiaal. Met een toren en een stuk loper voor de dame lukt het Sven niet om lang stand te houden. Hierdoor gaat Ankit samen met Joris aan de leiding.

Colin Stolwijk speelt een puike partij tegen Robin Lecomte. In de partij komt de kracht van de loper ten opzichte van een paard tot uiting. Vanaf de andere kant van het bord kan de witte loper de opmars van de witte pion aan de andere kant ondersteunen.

Colin speelt hier 23.Dd5. Na Ta4 24.b4 Txa5 25. bxa5 Pe6 begint de a-pion hard te lopen: 26. a6 Pf4 27. a7. Hierdoor verliest Robin uiteindelijk zwaar materiaal en de partij.

Tycho Dijkhuis komt tegen Alik Tikranian in een toreneindspel met twee pluspionnen. Tycho weet dit bekwaam uit te schuiven. Samen met Lucas van Foreest, Robin Lecomte en Maarten van Harten vormt Tycho een groepje van vier man op slechts een punt achterstand op de koplopers.

Vanuit deze stelling toverde Thomas Beerdsen een aardige combinatie op het bord: 18…Pxf3 19.Tg2 Pe1 20.Td2 Txc2! Leuk om een partij zo uit te maken. 21.Txc2 Da1+! 22.Kxa1 Pxc2+. Met twee pionnen achter gaf wit het snel op.

Maarten won vandaag van Ricky Schaap. Geleidelijk kwam Maarten steeds beter te staan. Uiteindelijk maakt Ricky een ongelukkige keuze waardoor hij teveel geisoleerde pionnen en een slechte lopen overhoudt.

Wang Yang won in een typische Siciliaanse partij van Jorn Brouwer: lange rochade en op de koningsvleugel de pionnen naar voren schuiven. Als Jorn er niet in slaagt om tegenacties op touw te zetten op de damevleugel, wordt zijn koningsvleugel overlopen.

C Meisjes:

Maaike Keetman doet wat van haar verwacht wordt door van Lydia Dubbeldam te winnen. Met een een aftrekschaak wint ze een kwaliteit. Ze heeft geen moeite om het materiaalvoordeel in winst om te zetten.

Diagram

Cheryl Looijer wint snel een stuk. Olivia Meng speel 9…0-0 in de veronderstelling dat het paard toch verloren gaat. Toch is het beter om het wit met 9…d6 het zo moeilijk mogelijk te maken. Na 10.f4 d3+ heeft zwart goede tegenkansen omdat de witte koningsstelling verzwakt is. De partij ging verder met 10.Txe5 d6 11.Lg5 Dd7 12.Te1. Maar met twee pionnen voor een stuk weet Olivia het Cheryl wel zo moeilijk te maken dat de partij uiteindelijk in remise eindigt.

Lola den Dunnen gaat verder in de stijl dat haar tot nu toe veel succes heeft gebracht. Tegen Timardi Verhoeff zet ze de partij positioneel op. Probleem is dat de winstmarge vrij gering is. Een lichte aarzeling is dan voldoende om de partij in remise te laten verzanden. Zo ook in deze partij. Door dit resultaat heeft Maaike Lola weten in te halen. Met nog twee ronden te gaan verwachten we een spannende finale.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.