Feyenoord2002

Onder luid applaus onthaalde de Kuip afgelopen woensdag zijn helden van tien jaar geleden, toen Feyenoord de UEFA-Cup won, als laatste Nederlandse club ooit. Vandaag , zondag 6 mei , veroverde Feyenoord de tweede plaats in de Nederlandse competitie ten koste van PSV en doen ze mee in de voorronden van de Champions League 2012-2013. Wie had dat vorig jaar gedacht?

Voetbal op onze schaaksite zullen jullie denken, het moet toch niet gekker worden. Het was niet eenvoudig hiervoor goede argumenten te vinden, maar we hebben er drie.

Voetbal is een denksport

Toen Hans van Breukelen zijn boek Winnen – van talent naar topspeler presenteerde vertelde hij dat de hoeksteen van zijn idee is dat voetbal een denksport is!

Jeroen van den Berg

Onlangs verscheen Feyenoord 2002 geschreven door niemand minder dan Jeroen van den Berg. Hij was van 1985 -1999 werkzaam als sportjournalist en publiceerde in diverse media over onder meer voetbal, tennis en schaken. Op 6 mei 1970 werd hij supporter van Feyenoord en is dat altijd gebleven (hoewel hij geboren en – bijna – getogen Amsterdammer is).

Jeroen van den Berg, schaker, sportjournalist, organisator, toernooidirecteur en auteur van Feyenoord2002, foto: Ab Scheel

Wij kennen hem vooral als gedreven organisator en directeur van toptoernooien zoals het Tata Steel Chess Tournament, het Univé schaaktoernooi, het Batavia schaaktoernooi en het Amsterdam schaaktoernooi, om er enkele te noemen.

Dus reden genoeg aandacht te besteden aan zijn boek Feyenoord 2002, reconstructie van een gouden jaar. Op de achterflap lezen we:

‘Toen Feyenoord op 8 mei 2002 de UEFA Cup won, was Nederland in verwarring. Immers, twee dagen eerder werd Pim Fortuyn in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op klaarlichte dag vermoord. Hoewel de moord op zichzelf niets met de winst van Feyenoord te maken had, wierp deze gebeurtenis een schaduw over de zegetocht van Feyenoord in Europa: de finale in Rotterdam werd hierdoor in een macaber decor gespeeld en de euforie in de stad was minder groot dan wanneer Fortuyn niet was vermoord. De huldiging op de Coolsingel bleef uit.’

Voorwoord van Feyenoord-fan Wouter Bos

Wouter Bos schreef het Voorwoord in het boek. Op 6 mei 2002 was hij gewoon nummer 9 op de lijst van de PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen. Hij had samen met zijn vriend kaartjes voor de finale in Rotterdam. Maar hij zou niet gaan. Hij vertrouwde het niet. Hij vond het risico te groot. Wij herinneren ons nog goed de kreet ‘de kogel kwam van links’. Het Legioen had zich ook achter Pim Fortuyn geschaard alhoewel Fortuyn een Sparta-Piet was.

Ontstaan van een idee

Het idee voor Feyenoord 2002 ontstond in het najaar van 2010. De eerste periode heeft Jeroen van den Berg gebruikt om zich intensief in te lezen en na te denken over de opzet en vorm. In overleg met zijn uitgever,De Boekenmakers, heeft hij besloten om het verhaal in chronologische volgorde op te schrijven. Startend met een proloog over de moord op Pim Fortuyn op maandag 6 mei 2002, die de finale van twee dagen later tegen Borussia Dortmund in een totaal ander perspectief plaatste.

Na het raadplegen van vele bronnen, hij kocht ook tweedehands drie complete jaargangen van Voetbal International, begon hij in april 2011 met schrijven en is hiermee doorgegaan tot februari 2012.

Het verhaal is natuurlijk in eerste instantie bedoeld voor de Feyenoord-supporter, maar hij heeft getracht het zodanig op te schrijven dat ook andere voetballiefhebbers plezier kunnen beleven aan een terugkeer naar het jaar 2002, waarin Feyenoord als voorlopig laatste Nederlandse club een Europese hoofdprijs veroverde. Zijn reconstructie van dit schitterende Feyenoordjaar is meer dan geslaagd!

In het boek zijn ook interviews opgenomen met Paul Bosvelt (de aanvoerder), Bert van Marwijk (de trainer) en Ronald Waterreus (de tegenstander).

Bert van Marwijk

Eind 1999 waren er al de eerste geruchten dat Van Marwijk naar Feyenoord zou komen. Jan Reker, destijds voorzitter van de Coaches Betaald Voetbal, hielp hem met de onderhandelingen toen Feyenoord interesse toonde. Rond de jaarwisseling werd bekend gemaakt dat Van Marwijk de nieuwe trainer van Feyenoord zou worden en Fortuna Sittard zou verlaten. Leo Beenhakker zou in de zomer van 2000 plaatsmaken voor Bert van Marwijk. De gelouterde [Don Leo heeft Feyenoord in 1999 het kampioenschap bezorgd en na twee succesvolle seizoenen ineens zijn afscheid aangekondigd. Don Leo gaat naar Ajax. Ditmaal niet als trainer maar als technisch directeur. Een typische Beenhakker-zet, waarmee alleen hij goed lijkt weg te komen in Rotterdam.

Voor Van Marwijk werd dit de grote doorbraak in zijn trainerscarrière. Hij zou grote successen behalen. Nederland speelde , onder zijn leiding als bondscoach, een prima WK in Zuid-Afrika en werd net geen wereldkampioen en nu willen ze revanche op het EK dat binnenkort start.

Van Marwijk over de problemen in mei 2002:

‘Bij de moord op Pim Fortuyn waren wij in voorbereiding op de finale. Ik vond het verschrikkelijk wat er was gebeurd, maar wij waren verdomme al zo ver gekomen. Wij wilden de finale spelen en winnen! En dan gebeurt er zoiets. Meteen kwamen er allerlei vragen in mij op: hoort het wel om nu te spelen? Is het gepast? Ik heb het de spelers voorgelegd: jongens, wat vinden jullie hiervan? Willen we spelen of willen we niet spelen? Ik vond het belangrijk om deze vraag bij hun neer te leggen. Achteraf zeg ik: gelukkig is die wedstrijd gewoon gespeeld, hoewel het natuurlijk jammer is dat we niet uitgebreid in Rotterdam hebben kunnen feesten.’

In 2002 veroverde Feyenoord de UEFA-cup door in de finale Borussia Dortmund met 3-2 te verslaan. Afgelopen week zei Van Marwijk: ‘Ik krijg nog steeds kippenvel als ik de beelden terugzie.’

De reconstructie

Het boek Feyenoord2002 is een minutieuze reconstructie geworden van een bewogen voetbalseizoen van Feyenoord en het is een plezier om dit boek te lezen. Het boek leest vlot en is voorzien van mooie foto’s. Het is niet alleen voor voetballers en voetbalsupporters interessant maar ook voor alle andere sportliefhebbers, ja zelfs voor schakers!

Het voert te ver uitgebreid in te gaan op de reconstructie, dit moet iedereen zelf maar lezen. Volledigheidshalve hieronder de inhoud van het boek.

Jeroen van den Berg op Radio 1

Maandagmiddag 7 mei is Jeroen van den Berg te gast in het programma ‘Dit is de Dag’ van Thijs v.d. Brink. Allemaal luisteren!

Nog een winnaar

Waar blijft dat derde argument hoor ik jullie denken. Welnu, op de dag dat de helden van 2002 in de Rotterdamse Kuip werden onthaald werd er elders in Europa tegelijkertijd nog een winnaar bekend gemaakt. De Association of Chess Professionals heeft bekend gemaakt dat het Tata Steel Chess Tournament is uitgeroepen tot het beste schaaktoernooi ter wereld in 2011. Onze complimenten voor het organisatiecomité van het Tata Steel Chess Tournament ( waarvan Jeroen van den Berg deel uit maakt), voor alle vrijwilligers, voor de deelnemers, voor de bezoekers en voor de sponsors met name het Tata concern. We zien al weer uit naar de 75ste editie die begin volgend jaar in Wijk aan Zee zal worden gehouden.

Tata Steel Chess Tournament beste schaaktoernooi van de wereld in 2011

6 juni 2002

Precies een maand na de moord op Fortuyn , werd onze eerste kleinzoon geboren. Hij was eerder lid van de Kameraadjes van Feyenoord dan aangegeven bij de burgerlijke stand. Hij is een fan van Feyenoord en weet alles van de club en de spelers. Een maand geleden had hij een spreekbeurt op school (Groep 6) met Powerpointplaatjes. Zijn spreekbeurt ging over … ? Goed geraden! Hij wist ook veel over de finale in 2002. Toen ik hem vroeg hoe kom jij aan die wijsheid, zei hij:’ Opa, dat weet ik van pappa, Feyenoord TV, Eredivisie Live en Internet.’

Schaken met zijn opa vindt hij niet cool. Hij is een enthousiast voetballertje bij de E-tjes van zijn plaatselijke club.

6 mei 2012

Feyenoord speelde vandaag uit tegen Heerenveen. Afgelopen woensdag was deelname aan de Europa League al veilig gesteld door thuis Heracles te verslaan, maar er was nog meer mogelijk. Bij winst op Heerenveen zou Feyenoord zich, ten koste van PSV, kwalificeren voor de voorronden van de Champions League. Heerenveen zou zich , zowel bij winst als bij verlies tegen Feyenoord, direct kunnen kwalificeren voor de Europa League. Bij gelijkspel zouden ze aan de play-offs moeten meedoen. Een krankzinnige situatie. Feyenoord won met 3-2. Ze mogen nu meedoen aan het miljoenenbal dat Champions League heet, maar eerst moeten ze door de voorronden komen. Het werd onverwacht een succesvol seizoen en Feyenoord staat ook niet meer onder financiële curatele van de KNSB. Het Legioen kan weer juichen en feesten, hoe anders was dit een jaar geleden. In en buiten de Kuip verwelkomden vanavond 30.000 supporters de komst van de spelersbus uit Heerenveen. De sportieve en financiële malheur van vorig jaar is alweer vergeten.

Verloting van drie exemplaren van Feyenoord2002

2e Science Park Amsterdam Chess Tournament

Van zaterdag 14 juli tot en met zondag 22 juli 2012 vindt de tweede editie van het internationale zomerschaaktoernooi plaats in de bruisende hoofdstad. Optimale speelcondities in een hightech, sportieve en inspirerende omgeving.

NK Algemeen en NK Vrouwen in Amsterdam

De Nederlandse Kampioenschappen schaken vinden dit jaar plaats in Amsterdam van 15 tot en met 21 juli. De sterkste schakers van Nederland zullen op het Science Park gaan uitmaken wie er gehuldigd gaat worden als Nederlands Kampioen Schaken.

Het volledige deelnemersveld wordt nog bekend gemaakt. De verwachting is dat het NK een topbezetting krijgt. De regerend Nederlands Kampioen, Anish Giri, heeft al toegezegd zijn titel in Amsterdam te verdedigen.

Voorspel de Nederlandse schaakkampioenen 2012

De kampioenen 2012 kunnen worden voorspeld. Onder de goede inzendingen, beide kampioenen moeten goed zijn, verloten we drie exemplaren van Feyenoord2002 . Jeroen van den Berg stelt deze exemplaren ter beschikking en zal ze speciaal voor onze winnaars signeren.

Het lijkt mij een leuk experiment voetbalsupporters eens de schaakkampioenen te laten voorspellen en voor zo´n mooi collectors item doet toch iedereen mee!

Zodra het deelnemersveld bekend is komen we hierop terug.

1 Comment

  1. Avatar
    Johan Hut mei 06, 2012

    Jeroen van den Berg een fan van Feyenoord? Zou kunnen, maar dan niet alleen van Feyenoord. Hij is rond 2000 (!) jarenlang redacteur geweest van het Ajax Magazine en had in die tijd een seizoenskaart voor de Amsterdam Arena.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.