Eindverslag NK Jeugd ronde 9!

A Jeugd:

Julian van Overdam wint de A groep! Hij speelde tegen Joran Donkers en kwam nooit in de problemen. Joran verdedigde taai maar viel uiteindelijk toch om.

Ook Jorden van Foreest won zijn laatste partij tegen Anne Haast. Daarmee grijpt hij met 7 uit 9 naast de titel maar kan hij toch terugkijken op een prima geslaagd toernooi.

Een erg leuke partij was Midas Ratsma tegen Ilias van der Lende. Ilias speelde een paar zeer mooie zetten zoals 17…Pf4! terwijl wit een pion had op e3 en g3. In de volgende stelling had hij weer een mooie mogelijkheid:

33… Pf4!! was vernietigend geweest: na 16 zetten had het paard moeten terugkeren naar het gedekte veld voor de kill. Hoe Ilias het speelde bleef het nog even spannend maar won hij uiteindelijk toch. Zeker een partij die de moeite van het naspelen waard is!

A Meisjes:

Nathalie van der Lende besloot zich tevreden te stellen met een snelle remise tegen Diana Dalemans. Dit betekende sowieso een gedeelde eerste plaats, en de mogelijkheid om zich op te laden voor eventuele barrages.

Shannon Vlaar was ondertussen in een zeer spannend gevecht met Anna-Maja verwikkeld. Anna-Maja lijkt na de opening de betere stelling te krijgen maar Shannon krijgt toch een goede kans op winst:

28.Txc5!? (je moet het maar durven) b2 29.Txa5 bxc1D+ 30.Kxc1 en wit heeft een pion gewonnen. Nadat Shannon 28.Txb3 speelde bleef het nog lang spannend maar uiteindelijk wist Anna-Maja in een pionneneindspel de winst naar zich toe te trekken. Zo werd Shannon 2e en deelde Anna-Maja nog de 3e plaats met Diana Dalemans.

B Jeugd:

Roger Meng won in een goede partij van Stijn Gieben en kwam zo op 7.5 punt. Hij maakte zich op voor een lange dag met een eventuele barrage tegen Stefan Beukema die tegen Jan van Overdam speelde. Opeens ging Stefan echter door zijn vlag in gelijke stelling. Een drama voor Stefan! Roger en Jan zullen echter niet ongelukkig zijn geweest met deze timing en maakten dus samen met Julian in de A het Charlois Europoort feestje compleet.

Ondertussen ging Hing Ting Lai onvermoeid door met rustig zijn plusje spelen tegen Lars Vereggen. Hing Ting was natuurlijk al een grote verrassing dit toernooi, maar leek daarvan niet onder de indruk. Hij bleef beheerst doorspelen totdat Lars uiteindelijk na lang taai verdedigen omviel: 0-1 dus en Hing Ting behaalde zijn zevende punt.

Hiermee eindigt Hing Ting met 7 punten ongedeeld op de 2e plek achter Roger Meng en nog voor Stefan Beukema en Jan van Overdam (6.5)

B Meisjes:

Catheleijne Sanders stelt als eerste haar titel veilig. Vanwege de hevige concurrentie kan ze zich geen puntverlies permitteren. Tegen Lotte van der Wouden krijgt ze snel in de partij een opgelegde kans.

Catheleijne slaat direct toe met 12.Pxc6 Lxc6 13.gxf6 Lxf6 14.Pd5 en wint een stuk. Ook als zwart tussendoor bxc3 had gespeeld dan zou het resultaat hetzelfde zijn geweest. Als Lotte even later nog een keer in de fout gaat, is Catheleijne de nieuwe kampioen.

De spanning rond de kampioenschap in deze groep is dus snel verdwenen. Halana Vlaming zet Xadya van Bruxvoort langzaam onder druk. Als Xadya een kleine combinatie overziet, kan Halana eenvoudig winnen.

Ook Frederique Lacourt wordt verrast door een stukoffer. Op dat moment heeft Naomi de Ridder al een goede stelling opgebouwd.

In deze stelling offert Naomi met 24…Pxh3!+ een stuk. Op 25.gxh3 volgt natuurlijk 25…Pf3 met torenwinst. In de partij is 25.Kh2 Pxf2 26.Pxf2 Txf2 gespeeld. Het is voor zwart niet meer moeilijk de partij te winnen.

Rosa Ratsma is lang bezig met haar partij tegen Willemijn de Voorgt. De partij eindigt uiteindelijk in remise zodat Rosa net buiten de prijzen valt. Halana Vlaming en Naomi de Ridder zijn gedeeld tweede geeindigd. Omdat in deze groep alleen de eerste plaats recht geeft Europa in te gaan, zijn er geen barrages nodig.

C Jeugd:

Ankit Majhi speelt tegen Robby Kevlishvili. Robby breekt stelling vroeg open met b4 en d5. Aanvankelijk staat Ankit staat beter, maar dan komt er een kentering.

Keuzes maken is altijd lastig als de spanning stijgt: 16.Pdc5 Da5 17.a3 Lxa4 18.axb4 Pxc5. Ankit heeft denk ik Pb3 gemist. Na 19.Lxc5 Dc7 20.Lxe7 Dxe7 staat wit een stuk achter. Het kost Robby nog een tiental zetten om de partij te winnen.

Koploper Joris Gerlagh speelt zeer solide tegen Maarten van Harten. Ondanks zijn voorsprong kiest Joris voor attractief aanvalsspel. Hij biedt zijn tegenstander een pion aan in ruil voor onduidelijke aanvalskansen. Maar Maarten komt met een hoger bod: een stukoffer. Het is leuk dat beide spelers vol voor de punt gaan.

In deze stelling besloot Maarten een stuk te offeren: 17…Pxb4 18.cxb4 Txb4 19.Pxc4 Lxc4 20.Lxc4 d5. De stelling is nu vrij onduidelijk omdat zwart ook zijn andere toren erbij kan halen. Na 21.Lb3 Tfb8 22.Td3 staat zwart voor een lastige keuze. Op b3 slaan levert zwart hooguit gelijk spel op, dus is 22…Db5 een begrijpelijke keuze. Het wordt nog leuker als na 23.Tc3 Lf8 Joris aan gaat vallen: 24.g5 a5 25.h5 a4 26.hxg6 hxg6. Uiteindelijk onstaat er een eindspel waarin alleen Maarten nog kan winnen. Deze maakt het vervolgens netjes af. Joris ziet echter al zijn concurrenten verliezen en wordt alsnog kampioen!

Robin Lecomte had nog kans op een kampioenschapsbarrage, maar Tycho Dijkhuis is geen gemakkelijke tegenstander. Het is knap hoe Tycho eerst een pion op f3 verovert en vervolgens zijn voorsprong consolideert.

In deze stelling is 16…Pxf3 17. Tdf1 Ph4 18. Thg1 Pf5 19. De2 Le7 20. Tf3 Dh6 21. Df1 g6 22. Le1 Dg7 23. Tg4 O-O 24. h4 h5 gespeeld. Tycho weet zijn stelling zo goed te consolideren.

Colin Stolwijk speelt een spectaculaire partij tegen Rowan van Dijk. Bij winst is Colin ook gedeeld tweede en doet hij nog mee om één plaats bij de Europese kampioenschappen. Uiteindelijk laat Colin een gewonnen stelling verzanden in een dameeindspel dat niet meer te winnen is.Nu spelen Ankit Majhi, Maarten van Harten, Tycho Dijkhuis en Robby Kevlishvili die gedeeld tweede zijn geeindigd een barrage.

barrages

Robby Kevlishvili, nog een D speler zelfs, wint 5 van de eerste 5 barrage partijen en wordt zo voortijdig al de nummer 2! Hij gaat er met de EK plaats vandoor.

C meisjes:

In de opening pakt Cheryl Looijer een pion tegen Lisanne Waardenburg. Maar Cheryl wordt wel met een dubbelpion opgescheept. Uiteindelijk kiest ze gelet op een taktische remise. Op het moment van spelen is het zeer onwaarschijnlijk dat Lola nog kan winnen en is het de vraag of Maaike nog langzij kan komen. Cheryl kan afwachten wat haar concurrentes doen.

Lola den Dunnen geeft Franciska Holan plotseling een stuk weg. Na haar fantastische start is dit natuurlijk een dramatische ontwikkeling. Lola heeft nog lang gevochten om de partij te redden, maar helaas heeft ze de partij niet meer kunnen redden.

In de partij tussen Maaike Keetman en Timardi Verhoeff willen beide meisjes winnen. Remise is geen optie. In onderstaande stelling deelt Timardi de eerste klap uit als ze op c3 een pion offert.

Na 17…c3 18.bxc3 bxc3 19.Dxc3 Db5+ 20.Db3 Dc6 22.Db6 Dxb6+ 23.Lxb6 Pc6 24.Ld4 Pxd4 25.Pxd4 Td8 26.e5 Pd5 27.Kc1 Pc3 28.Td2 Tb8. Zwart dreigt met mat en na 29.Pb3 Pxa2 30.Kd1 Txd2 31.Kxd2 32.Lxe5 staat zwart een pion voor.

Het wordt snel duidelijk dat Cheryl Looijer kampioen gaat worden. Maaike moet winnen om een barrage af te dwingen, maar vecht voor remise. Na een lange partij lukt het Timardi net niet om het eindspel te winnen. Dit betekent dat Cheryl ook officieel kampioen is.

Omdat Olivia meng van Quirine Naber wint, eindigen drie meisjes op de gedeeld tweede plaats. Dit betekent een barrage om één plaats op de Europese kampioenschappen.

Barrage:

In de barrage met Olivia en Lola wint Maaike Keetman 3 partijen op rij waarna ze niet meer in te halen is. Zij gaat er dus met de EK plaats vandoor. Een super comeback van Maaike!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.