Nederlands Dagblad schaakrubriek 28 april 2012

Schaakrubriek © Nederlands Dagblad website ND

DRS. B.H. WILDERS

KONING NOBELPAD 24 3813 KK AMERSFOORT

E-MAIL:

Sommige schakers treft het tragische lot dat ze voor het nageslacht voornamelijk bewaard zijn gebleven vanwege een spectaculaire verliespartij,zo bv Kieseritzky vanwege de Onsterfelijke Partij tegen Anderssen. Ook Donner was bang de Chinese Kieseritzky te worden vanwege zijn tragische ondergang tegen Lin Wenzhe.Persoonlijk leek dat mij een terechte straf voor het feit dat deze linkse rakker in 1978 was gaan schaken in de fascistische militaire dictatuur in Argentinië ,toch wat ongemakkelijk als achter je rug de lijken in zee ploffen. Nu weer maakt Tamir Nabaty zich zorgen omdat zijn partij tegen Vallejo Pons overal te vinden is op het net want men ziet natuurlijk niet vaak een koning, ach, laten we eerst maar eens kijken, Tamir heeft zwart: 1.d4 d5 2. c4 dxc aangenomen damegambiet 3. e3 e5 4. Lxc4 exd 5.exd Ld6 6. Pf3 Pf6 7. Nu zou men twee rokades verwachten maar 7. De2+ De7 8. Dxe7 Kxe7 Moedig 9. 0-0 Le6 10. Te1 Kd7 11. Pe5+ dit schijnt een nieuwtje te zijn, zo bleek op een site waar inderdaad ook de naam Kieseritzky viel. Lxe5 12.dxe Lxc4 13.exf6 gxf6 14. Pc3 c5 een foutje met verstrekkende gevolgen 15. Lf4 verrassend want men zou hier een paardaanval verwachten Pc6 16. Ted1+ dus niet de andere toren want Pons heeft het goed doordacht Ke6 17. b3 La6 18. Td6 Kf5 het noodlot voor de zwarte monarch begint zich af te tekenen 19. Pd5 Pd4 20. Txf6+ Ke4 21. f3+ Kd3 Waarschijnlijk speelt Nabaty alleen door omdat hij hoopt dat het pand instort. 22. Td1+ Kc2 23. Td2+ Kb1 24. Pe3 Ka1 25. a4! Pc2 26. Txc2 en pas toen gaf zwart op: de koning gaat mat op veld a1! Natuurlijk kent iedere Nederlandse schaakliefhebber New In Chess in Alkmaar maar ook ver buiten onze landsgrenzen, tot in Zuid-Amerika, is de faam van deze uitgeverij verbreid. Een nieuwe voltreffer in hun “assortiment” is het nieuwste boek van grootmeester Larry Kaufman : Het Kaufman Repertoire voor Zwart en Wit (978-90-5691-371-7), op originele wijze vormgegeven . Zeker de amateur die zijn openingsrepertoire weer eens wil opfrissen dan wel vernieuwen vindt hier alles wat Kaufman, ooit senioren wereldkampioen ,aan kennis bijeen heeft weten te vergaren ,daarin bijgestaan door digitale monsters met namen als Komodo en Houdini . Maar ook grootmeesters getuigen ervan in recensies dat ze er veel aan hebben gehad. Een aantal verbeteringen in de gebruikelijke theorie is natuurlijk ook nooit weg. Het boek ( bijna 500 pagina’s ) staat niet maar alleen vol met varianten maar Kaufman levert ook veel deskundig en goed geschreven proza af. Dat hij er van overtuigd is dat 1. d4 een sterkere openingszet is dan 1.e4 gun ik hem maar ik blijf toch lekker 1.e4 spelen want wat daarna komt vind ik leuker dan de gevolgen van 1.d4. Een boek dat iedere schaakliefhebber dient te bezitten. Ook de site van New In Chess is alleszins de moeite waard ( www.newinchess.com ) waar men alles kan vinden over andere producten zoals de bladen New In Chess en Matten.

De 3-zet van Riemann is probleem 2370. Wit: Ka5, Td1, Ld8, Pb4, pi c2, e6, e7. Zwart: Ka1, Pb1, pi d2.

De sleutelzet van probleem 2368 was 1. Pd2!

probleem 2370

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.