schaakrubrieken 28 april 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.

Hans Ree

Zijn rubriek ‘Ljova, kom je buiten spelen ’begint met:

´De Duitse dadaïst Richard Huelsenbeck zag in 1920 koeien op telegraafpalen zitten en schaken. En waarom niet? Je hoort tegenwoordig ook vreemde dingen over schaken.

‘Nee, want als eerst de regering aan zet is en dan de Kamer en daarna de kiezer, dan kan het niet om schaken gaan, maar wordt er waarschijnlijk halma gespeeld op het politieke ‘halmabord’, zei een verstandig meisje. Nou, dat viel dan weer mee, maar verder kregen de schakers het deze week hard voor hun kiezen met schaakmetaforen. Behalve de gebruikelijke verdachten (patstelling, herhaling van zetten, niet op twee borden tegelijk schaken) waren er nieuwe aanwinsten. Ik las over een bijzonder leugenachtige paardensprong, over het schaakbord van de nare boodschappen, en over de strijd tussen de schaakborden in Frankrijk. Misschien schaken die borden zelf dus ook weer, op een metaschaakbord.’

Hij behandelt de partij Vladimir Kramnik – Levon Aronian, derde matchpartij, Zürich 2012.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Alessio Valsecchi – Piero Bontempi, Zagreb Open 2012.

Wit begint en geeft snel mat

Oplossing: ´1.Dxh6+ Kxh6 2.Th4+ Kg6 (of 2. Kg7 3.Th7 mat) 3.f4+ Kxh4 4.g3+ en zwart gaf op vanwege 4…Kh3 5.Lf1 mat.’

Gert Ligterink

Zijn rubriek Aronian brengt een ode aan Kramnik begint met:

´In een interview werd eens aan Levon Aronian gevraagd of hij het jammer vond dat hij nooit een partij tegen Gari Kasparov had gespeeld. Aronians antwoord `Ik ben niet sentimenteel genoeg om daarover te treuren’ trof mij minder dan de vraag. Ik had me nooit gerealiseerd dat de man die in de afgelopen zes jaar driemaal het Tata Steel toernooi heeft gewonnen nooit tegenover Kasparov heeft gezeten. Zelfs niet voor een snelschaakpartij.

De vroegere en de mogelijk toekomstige wereldkampioen zijn elkaar net misgelopen. Juist toen Aronians rating hoog genoeg was om geïnviteerd te worden voor de grote toernooien had Kasparov het serieuze spel vaarwel gezegd. In 2005 nam Kasparov afscheid met een zege in het toernooi in Linares. Aronian volgde hem een jaar later als winnaar op.´

Lees meer …

Hans Böhm

Zijn rubriek’ Oefenpartijen ’ begint met :

´Het is niet ongebruikelijk om in de voorbereiding op een belangrijk evenement wat oefenpartijen te spelen tegen een sterke tegenstander. Men hoeft zich dan geen zorgen te maken om het verlies van ratingpunten en er kan vrijelijk geëxperimenteerd worden. Het is dan wel gebruikelijk dat die voorbereiding geheim blijft, zodat het geoefende later ook in praktijk kan worden gebracht. Daar zijn vele voorbeelden van. Maar nu hebben de topspelers Levon Aronian (Armenië) en Vladimir Kramnik (Rusland) daar een eigen draai aan gegeven. Zij spelen een officiële (!) oefentweekamp in Zürich van zes partijen in het klassieke speeltempo en dat is gewoon live te volgen. Het gaat hier dus wel om te winnen ratingpunten, de eer en, niet op de laatste plaats, het prijzengeld. De rating biedt een aardige bijkomende inzet, want de actuele ranglijst is 1.Magnus Carlsen 2835 2.Levon Aronian 2820 3.Vladimir Kramnik 2801. Van alle grootmeesters is de categorie boven de 2700 al bijzonder, dat zijn de beste vijftig, en in die supercategorie van boven de 2800 staan maar drie spelers.´

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn rubriek met een driezet van Riemann , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Vallejo Pons – Tamir klik hier.

Johan Hut

Zijn rubriek ’ Dekselse grootmeesters zien alle foutjes ‘ begint met:

‘De kampioenen in de hoogste drie klassen van de KNSB-competitie waren al bekend, zoals de trouwe lezers van deze rubriek weten. De meeste degradanten ook al. Een enorme verrassing vorige week in de slotronde van de Meesterklasse was wel dat BSG (Bussum) zich veiligstelde door de Gooise aartsrivaal HSG (Hilversum) te verslaan. Daardoor degradeerde LSG (Leiden), dat van Accres Apeldoorn verloor, met HSG naar de eerste klasse. Het lijfsbehoud van de Bussumers was bijna een wonder, na vijf van de negen ronden stonden ze nog op nul punten. Dat lieten ze volgen door een slotserie van zeven punten uit vier wedstrijden. Een bizarre verdeling over het seizoen.’

Voor de volledige rubriek klik hier

Henk Prins

In de vriendschappelijke tweekamp tussen de wereldtoppers Aronian en Kramnik te Zürich worden spectaculaire partijen gespeeld. De stand na drie ronden is gelijk. In de derde partij offerde Aronian in een vroeg stadium zijn dame en kreeg net niet voldoende compensatie.

Kramnik – Aronian

1. e4 (Zowel Aronian als Kramnik verrassen met de opening. Kramnik speelt al jaren geen e4. ) 1 … e5 2.Pf3 Pc6 3. Pc3 Pf6 4. d4 (Het vierpaardenspel.) 4 … exd4 5. Pxd4 Lc5 (Aronian wijkt af van het gangbare 5. …Lb4, maar blijkt iets bijzonders te hebben voorbereid.) 6. Le3 Lb6 7. Dd2 O-O 8. O-O-O Te8 9. f3 d5 (Een noodzakelijke actie in het centrum) 10. exd5 Pxd5 11. Lg5 (Zie diagram 1. ) 11 … Pxc3? (Aronian geeft zijn dame. Het offer ziet er heel kansrijk uit maar toch blijkt het niet te kloppen. De zet 11 … f6 is slecht wegens 12. Lc4.) 12. Lxd8 Pxd1 13. Lxc7? (De computer geeft het advies 13. Lh4. Volgens beide spelers komt deze variant in de buurt van remise.) 13 … Lxc7 14. Pxc6 Pe3 15. Lb5! (Een prachtzet van Kramnik. 15. Pd4? Is slecht wegens 15. …Lf4.) 15 … bxc6 16. Lxc6 Pc4 17. Dd4 (Beter is 17. Db4) 17 … Le6 18. Lxa8 Lb6! 19. Dd3 (19. De4 leidt naar remise na Le3 + 20. Kd1 Pxb2 + 21. Ke2 Lb6. De witte koning staat onveilig.)19 … Txa8 20. Te1 Td8 21. De4 g5 22. c3 Lc5 23. Te2 h6 24. g3 a5 25. f4 a4 26. f5! Ld5 27. Dd3 Lb6 28. b3 axb3 29. axb3 Pa5 30. Te8 +? (Zie diagram 2. Een interessante zet. De computer geeft als beter aan 30. Db5, maar 30 … Pxb3 + 31. Kc2 Pd4 +! 32. cxd4 Lxd4 is allerminst duidelijk.) 30 … Txe8 31. Dxd5 Td8 32. Db5 Td6 33. Kc2 Kg7?! (Aronian zit in tijdnood. 33. …Ld8 is misschien nog speelbaar, maar Aronian staat minder.) 34. b4 Pb7 35. c4 Tf6 36. g4 Pd8 37. c5 Lc7 38. Dd7 Pc6 39. b5 Pa7 40. Dxc7 Pxb5 41. De5 (De partij is uit. De zwarte toren kan niet meer ontsnappen uit de penning.) 41. … Pa7 42. Kd3 en 1-0 .

Kramnik – Aronian 1

Kramnik – Aronian 2

Max Pam, 28 april 2012

Zijn rubriek ´ Tweekamp geopend door waldhoorn’ begint met:

´Het [Schachgesellschaft Zürich, de oudste nog bestaande schaakclub ter wereld, is springlevend. Sinds hij in 1809 is opgericht, hebben de grootste schakers ter wereld er verkeerd. Bogoljoebov, Lasker, Aljechin en Euwe hebben er achter het bord gezeten. Botwinnik heeft er zijn beroemde kloksimultaan tegen het Zwitserse gegeven. De gigant Botwinnik, die volgens Donner boven iedereen uittorende omdat hij tweeënhalve meter lang was, won met 6,5-1,5. (in werkelijkheid was Botwinnik nogal klein.)

Na de Tweede oorlog bleven wereldkampioenen de club bezoeken: Spasski, Smislov, Kasparov, Anand, Karpov en Topalov. In 1959 had Fischer er het grootste resultaat uit zijn nog jonge carrière kunnen behalen, als hij aan het eind niet was ingestort.

Hij behandelt de partijen Kramnik – Aronian (2012), Aronian – Kramnik en Kramnik – Aronian.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5773 voor beginners en B5773 voor gevorderden.

A5773 Wit aan zet heeft maar 1 juiste zet?

B5773 Wit aan zet wint , hoe?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.