Debuut Nakamura en Hou Yifan in Kroongroep 16e Univé Schaaktoernooi Hoogeveen

Het 16e Univé Schaaktoernooi in Hoogeveen kent in 2012 twee debutanten: wereldtopper Hikaru Nakamura en de 18-jarige Hou Yifan, regerend wereldkampioene bij de vrouwen. De vierkamp wordt gecompleteerd met twee ‘oudgedienden’ uit Nederland: Anish Giri (beste Nederlander op 1 januari 2012 en tweede op de wereldranglijst bij de junioren) en oud Europees kampioen Sergei Tiviakov.

Het 16e Univé Schaaktoernooi wordt gehouden van 19 tot en met 27 oktober in het raadhuis van Hoogeveen.

Informatie over de deelnemers

Hikaru Nakamura brak in januari 2011 definitief door toen hij het Tata Steel Schaaktoernooi in Wijk aan Zee op overtuigende wijze op zijn naam schreef. Sinds dat moment is Nakamura een vaste waarde in de top-10 van de wereld. Gezien zijn jonge leeftijd (Hikaru is 24) en zijn enorme ambities, gecombineerd met zijn tomeloze energie, is Nakamura een schaker om rekening mee te houden. Op papier is Nakamura, die recentelijk Gata Kamsky afloste als kampioen van de Verenigde Staten, topfavoriet voor de eindzege in Hoogeveen.

Wereldkampioen schaken bij de vrouwen Hou Yifan, tweede op de wereldranglijst achter Judit Polgar, is naast Nakamura de andere debutant in de vierkamp. Dat Hou Yifan het in zich heeft om de sterkste vrouw ooit (Judit Polgar) te benaderen, bewees zij eerder dit jaar in Gibraltar, toen zij dezelfde Polgar in een rechtstreeks duel versloeg. Het was de eerste nederlaag van Polgar tegen iemand van haar eigen geslacht. Hou Yifan maakt de laatste tijd snel progressie en daarom komt het Univé Schaaktoernooi op een goed moment om te laten zien waar zij nu staat.

De twee Nederlanders behoeven nauwelijks introductie. Anish Giri heeft na zijn prachtige zege in Reggio Emilia (Italië) aan het begin van dit jaar, voor de eerste keer in zijn prille loopbaan te maken met tegenslagen. Zowel in Wijk aan Zee (Tata Steel) als in Plovdiv (EK) liep het niet geheel naar wens. Anish is echter nog jong genoeg om deze tegenslagen te verwerken (in juni wordt hij 18). Sergei Tiviakov tot slot was winnaar van de Univé-vierkamp in 2009, terwijl hij in 2011 de sterkste was in het Univé Open. De Groninger is vanaf de eerste editie in 1997 meervoudig deelnemer in Hoogeveen geweest.

Deelnemers 16e Univé Schaaktoernooi

NAAM LAND RATING
Hikaru Nakamura Verenigde Staten 2775
Anish Giri Nederland 2693
Sergei Tiviakov Nederland 2656
Hou Yifan China 2623

Ratings per 1 mei 2012 van wereldranglijst Fidé. Gemiddelde rating: 2687 (categorie 18)

De eerste ronde is op zondag 21 oktober. Woensdag 24 oktober is een rustdag. De laatste ronde en prijsuitreiking zijn op zaterdag 27 oktober.

Open toernooi

Behalve de kroongroep is er traditioneel het Univé Open met een sterk bezet internationaal deelnemersveld uit diverse landen. Hieronder weer een groot aantal grootmeesters en meesters. Ook zijn er weer twee amateurtoernooien. De open toernooien beginnen op vrijdag 19 oktober en eindigen op zaterdag 27 oktober. Er worden negen ronden gespeeld. In totaal worden dagelijks circa 250 deelnemende schakers in het raadhuis verwacht.

E

I www.univechess.nl

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.