Portret van Maarten Solleveld, grootmeester

Zijn eerste grootmeesternormen scoorde hij in 2003 en 2005, dit seizoen behaalde Maarten Solleveld zijn derde norm in de KNSB-competitie. Op 33-jarige leeftijd is de Amsterdammer nu grootmeester. Een laatbloeier? Nee, een overzicht van zijn schaakcarrière laat wat anders zien.

Maarten Solleveld werd geboren in 1979, waarmee meteen de oorzaak is genoemd dat hij niet grossierde in jeugdtitels. Dat jaar was namelijk het sterkste geboortejaar in de Nederlandse schaakgeschiedenis, met o.a. Sipke Ernst, Erik van den Doel, Ruud Janssen, Martijn Dambacher, Jeroen Willemze, Merijn van Delft en Lucien van Beek. Bijna allemaal zijn ze nu meester of grootmeester, maar omdat Janssen ook nog eens drie keer achter elkaar jeugdkampioen van Nederland werd, werden de anderen het niet. Sollevelds grootste kans was in 1998, toen hij in de laatste ronde een gewonnen stelling tegen Dennis de Vreugt (geboren in 1980) verknalde en Janssen weer voor zich moest dulden. Wel werd Solleveld in 1992 in Hengelo open Nederlands jeugdkampioen tot veertien jaar (gedeeld) en won hij in 1998 het ECI-jeugdtoernooi in Sas van Gent met een score van negen uit negen.

In de competitie speelde hij sinds 1995 bij Amstelveen, na op z’n tiende te zijn begonnen bij Het Probleem in Amsterdam. In het seizoen 1997-98 bereikte Amstelveen de play-offs van de Meesterklasse, waarin Solleveld won van Friso Nijboer en met 7 uit 11 een mooie score haalde. In KNSB-verband werd hij via nationale jeugdtrainingen en Jong Oranje getraind en ook bij Amstelveen werd veel aan jeugdtraining gedaan. In 2000 zei hij in een interview voor Schaakmagazine dat hij het meest had geleerd van Herman Grooten en dat ook Karel van der Weide en Jeroen Bosch aan zijn ontwikkeling hadden bijgedragen. Over zijn stijl zei hij dat hij vooral waarde hechtte aan goede kennis van openingen. Hij speelde graag scherpe varianten, maar alleen als hij die diep had geanalyseerd en goed kende. Daar sprak misschien al de latere wiskundige, voor wie waarheid(bewijs) altijd voor gevoel gaat.

Meester

Een groot succes behaalde Solleveld in 2000 met het winnen van het Sonnevancktoernooi in Wijk aan Zee, samen met Alexandre Dgebuadze. Het was zijn derde meesternorm en leverde hem dus de meestertitel op. Hij studeerde inmiddels wiskunde en vond dat erg leuk. In Schaakmagazine: “Natuurlijk vind ik wiskunde leuk. Dat is de enige legitieme reden om het te studeren, anders is het een martelgang.” Over zijn toekomst: “Een afgestudeerde wiskundige vindt altijd een baan. Dat kan in het bedrijfsleven zijn, maar misschien blijf ik op de universiteit werken.” Over een bestaan als profschaker: “Tussen de toernooien door zit je je thuis vaak dood te vervelen. Daar heb ik geen trek in. Bovendien speel ik liever toernooien als ik daar zin in heb en niet omdat het moet.”

In het seizoen 2002-03 scoorde Solleveld een indrukwekkende grootmeesternorm in de KNSB-competitie. Met 8 uit 10 werd hij topscorer van de Meesterklasse. Hij had een matige start (2 uit 4), maar toen de grootmeesters kwamen versloeg hij ze allemaal: Dennis de Vreugt, Ljubomir Ftacnik, Igor Glek en Ivan Sokolov. Laatstgenoemde heeft van zijn honderd meesterklassepartijen maar drie verloren: van Speelman, Van Wely en Solleveld. “Ja, ik schaak beter tegen sterkere tegenstanders”, was Sollevelds nuchtere commentaar. In de Duitse competitie versloeg hij dat seizoen ook enkele grootmeesters. Rini Kuijf in het tijdschrift Schaaknieuws: “Solleveld zou een sterke grootmeester kunnen worden als hij niet op de universiteit zou rondlummelen.”

Grootmeester

Solleveld kon erom lachen. Hij was in 2002 afgestudeerd en werkte vervolgens aan een promotieonderzoek, dat hij in 2007 afrondde. Intussen had hij ook zijn tweede grootmeesternorm gescoord, in 2005 met een gedeelde tweede plaats in de North Sea Cup, in Esbjerg, Denemarken. Vanaf 2007 werkte hij als wetenschappelijk assistent (postdoc) aan de universiteit van Göttingen, Duitsland. In 2011 kwam hij terug in Nederland, hij werd universitair docent (en assistent-professor) aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Schaken deed hij niet heel veel, maar hij won nog wel een paar toernooien. In 2010 in Baden-Baden en Paderborn (beide Duitsland) en in 2011 in Béthune (Frankrijk). Op zijn eigen website schrijft hij dat het reizen een van de leuke aspecten van zijn schaakcarrière is, Solleveld kwam in België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Ierland, Denemarken, Liechtenstein, Andorra, Zwitserland, Spanje en de Dominicaanse Republiek.

Dit seizoen, zeven jaar na zijn tweede grootmeesternorm, volgde dan zijn derde. Solleveld had een goed seizoen voor zijn huidige club Rotterdam. Hij speelde remise tegen de grootmeesters Ljubomir Ftacnik en Roeland Pruijssers en won van Sipke Ernst. Zijn score tegen de rest was zo hoog dat een nederlaag in de slotronde tegen Benjamin Bok hem niet meer van de norm afhield.

De grootmeestertitel zal er waarschijnlijk niet toe leiden dat Maarten Solleveld weer meer gaat schaken. Hij blijft een enthousiaste wiskundige met een leuke hobby..

Hier vindt u de persoonlijke website van Maarten Solleveld, met zijn cv als wiskundige en als schaker.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.