Verslag ronde 4: Klein trekt Afek hardhandig van zijn sokkel

Het was het duel tussen jong en oud, klein tegen groot, jeugdige overmoed tegen ervaring. Leerling tegen meester. David tegen Goliath. Koploper Yochanan Afek mocht met zwart aantreden tegen een hongerige David Klein. Die liet blijken een veelzijdig schaker te zijn door voor een keertje met 1.d4 te openen. Hij wist zich goed raad met het Benkeu-gambiet dat hij voorgeschoteld kreeg. Hij ging dwars door het centrum, recht op zijn doel af. In de onderstaande stelling probeerde Afek het onheil nog af te wenden met zijn laatste zet 19…Pf6-g8.

Wit raasde door met 20.d6! Lxe5 21.Dxe5 f6 22.Lh6+ Ke8 23.De6 Pxh6 24.dxe7 Tdd7 25.Pd5.

Zwart heeft een toren meer, maar hij is volledig kansloos tegen de vele witte dreigingen, dus gaf hij zich over.

Ook aan het tweede bord trok de witspeler fel van leer. Het was de jeugdige Lars Ootes, die de nog veel jongere Thomas Beerdsen in de Panof-variant met de rug tegen de muur duwde. De Feijenoorder sloeg brutaal een centrumpion, waarna zijn koning door alle witte stukken werd belaagd. Wonder boven wonder overleefde zwart het onheil, waarna hij nog het volgende eindspel wist te bereiken:

Hier had zwart met 51…Kc5 meteen remise kunnen maken. Er volgde echter 51…g3 52.Tg7 Kc5?, waarna wit via 53.Tg5+ Kb6 54.Kd3? Lf4? 55.Tg4! Ld6 56.Kc4 toch weer gewonnen kwam te staan. De partij eindigde alsnog met mat.

Peter Ypma is ook weer terug op aarde. Guido Bakker speelde een puike partij, met een fraai paardschijnoffer. Het leverde hem een pion op, die in een toreneindspel beslissend bleek. Ondertussen wist Kidambi Sundararajan niet te overtuigen tegen Marc Overeem. In een ondoorgrondelijke partij kon hij niet ontsnappen aan eeuwig schaak. Zodoende heeft hij de afgelopen twee ronden alweer anderhalf verliespunt opgelopen. Maar goed dat hij garantiegeld heeft.

De meesters hadden wisselend succes. IM Hufter werd bij zijn overwinning flink geholpen door Henk-Jan Visser, terwijl Leon Pliester geen medewerking kreeg van Peter Lombaers en een kansloze nederlaag werd aangesmeerd. Ook Michael Wunnink en de in winterjas en handschoenen gehulde John Markus pakten soepel hun puntjes.

Eindspelen scherprechter in de B-groep

Ook in de B-groep is er niemand meer met de volle honderd procent. Koploper Robin van Trijp liep tegen zijn eerste puntverlies op, maar dat was niet nodig geweest:

Hier had hij met het mooie 41.g5! onmiddellijk kunnen winnen. Hij koos echter voor 41.a5?, waarna alle pionnen van het bord gingen en de remise onafwendbaar werd.

Nog erger verging het Jeroen Bollaart tegen Gavin Wallace. Hij bereikte het volgende pionneneindspel:

De jongste Wallace deed hier het verliezende 40.c4+ bxc4+ 41.bxc4+. Met het subtiele 41…Kc6! had zwart fraai kunnen winnen, na het gespeelde 41…Kc5 42.g4 zit de winst er niet meer in. Koortsachtig ging de zwartspeler op zoek naar toch een winstvariant en kwam daarbij uit op 42…f4? en verloor!

Broer Mitchel Wallace was helemaal in de wolken na zijn gewonnen partij tegen Jeroen Frijling. De gedeelde koploper nomineerde eigenhandig zijn partij voor de schoonheidsprijs. Tot zover het goede nieuws, want vanavond spelen ze tegen elkaar.

Verder won Johan van de Griend een goede partij van Gabri van de Schootbrugge, waardoor ook hij aan kop komt met 3½ uit 4. Er waren nog meer winnaars: Tom Berkelmans en Paul van Sonderen presteerden het allebei om de zet 23.Pa5 uit te voeren en werden daarvoor niet weinig beloond. Laatstgenoemde presteerde het bovendien om de partij winnend af te sluiten, wat helemaal een applausje waard is.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.