De Telegraaf schaakrubriek 19 mei 2012

Hans Böhm

Schaken verbroedert

Dat de schaaksport boven de beperking van de taal verheven is, is natuurlijk goed te zien bij het lopende WK in Moskou waar mondiaal via Internet wordt meegeleefd, vanuit alle rassen en milieus. Schaakliefhebbers aller landen doen voorstellen voor zetten en die worden door vele anderen beoordeeld. Maar het kan ook zijn dat de kwaliteit van de zetten minder belangrijk is.

Het Euro-Chess schaakfestival 2012 is net afgelopen en alle deelnemers gaan weer terug naar een van de zeven landen: België, Tsjechië, Polen, Duitsland, Hongarije, Slowakije en Nederland. De spelers zijn kinderen met een dubbele handicap en tijdens het evenement, dat een volle week duurt (11-19 mei te Valkenburg), is de schaaksport weliswaar de noemer maar ze doen ook vele andere dingen. Bij de opening op het zonovergoten Cruyff-court van revalidatiecentrum Adelante gaf circustheater Poeha een wervelende show op een groot schaakbord met acrobaten, steltlopers, springers met sterke voetvering, koorddansers en acrobatiek in een touw van een hoogwerker. Kinderen uit alle deelnemende landen deden goed mee, de blinde kinderen balanceerden op grote ballen en de rolstoelen draaiden overal behendig tussendoor. Iedere act had zijn eigen muziek en de beleving was totaal: de bijzondere kleding, de speciale make-up en de eigen act (hulde aan de regisseur!). Het is precies wat een zorginstelling bij integratie voor ogen staat: deelnemen aan een cultureel evenement als middel tegen de verveling van de dagelijkse routine. In de afgelopen week hebben de kinderen kennis gemaakt met de zeden en gewoonten van een ander land: volksdansen, muziek en culinaire uitstapjes.

De filosofie achter het samenzijn is dat ieder land een keer gastheer is. Voor onder andere de Nederlandse afvaardiging is het goed om eens mee te maken hoe het elders toegaat. Men komt blij terug, de ogen worden geopend. Maar andersom is de cultuurschok ook indrukwekkend. Men waant zich in het walhalla en dat begint al bij het ontbijt, waar de boterhammen zo rijkelijk belegd werden dat men na drie dagen door de geplande voorraad heen was. Dat is overigens geen enkel probleem, zoals niets een probleem is voor de grote groep vrijwilligers die altijd meedraaien met het professionele begeleiderteam. Op de tweede dag was er ’s avonds disco met een live band en toen gingen alle voeten en wielen van de vloer.

Ik gaf een paar lessen en omdat het speelniveau nogal uiteenliep leek het oplossen van een probleem de beste keus. Matzetten is net zoiets als een puzzel oplossen. Als je maar lang genoeg probeert kom je er altijd uit.

Diagram 1

Wit geeft mat in drie zetten.

De zwarte koning staat pat en wit heeft de tijd niet voor iets als 1.Tf1 h1D en er is geen mat in twee zetten meer. De kinderen kwamen er gezamenlijk uit.

Diagram 2

Wit geeft mat in drie zetten.

Achter sommige borden zaten twee of drie kinderen en dan kwam er nogal eens een wirwar van oplossingen. Natuurlijk keek men eerst naar 1.Db7 Kh6 en dat leverde niets op evenmin als na 1.Lxg7 Kg8. Een mooie poging was 1.Kg1 om veld h1 vrij te maken maar het is niet de goede oplossing.

Diagram 3

Wit geeft mat in drie zetten.

Deze opgave geeft een goed beeld van de beweeglijkheid van de dame. Haar krachten over lijnen, rijen en diagonalen worden hier optimaal gebruikt want aan de witte koning heb je niet veel.

Het is verheugend dat door alle moeizame tijden heen het gemeentebestuur van Valkenburg aan de Geul sinds 1998 dit initiatief ondersteunt. Burgemeester Eurlings komt iedere keer kijken en is wezenlijk betrokken. Hij legde de kinderen in diverse talen uit dat Adelante in het Spaans staat voor ‘vooruitgang’ en dat het een prestatie is, als je het beste uit jezelf haalt.

(Voor de einduitslag en diverse filmische impressies zie www.euro-chess.eu ).

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.