Nederlands dagblad schaakrubriek 19 mei 2012

Schaakrubriek © Nederlands Dagblad website ND

DRS. B.H. WILDERS

KONING NOBELPAD 24 3813 KK AMERSFOORT

E-MAIL:

Nadat het clubvoetbal op het hogere niveau al om zeep was geholpen door het afschuwelijke neo-kapitalisme draait nu ook het topschaken bij de clubs alleen nog om geld. Zo de kampioen van de BRD : Baden Baden, een lieflijk Kurort aan de grens van het Zwarte Woud met beroemde toernooien waar in 1870 Anderssen en in 1925 Aljechin won. En wie vormden het kampioensteam? O.a Anand, Carlsen, Svidler, Shirov, Adams, Kasimdzhanov, allemaal echte Baden Badeners dus. Ook in ons land is dit natuurlijk al lang aan de gang al kan men zo’n team niet betalen, hoewel, afwachten wat het Spakenburgse En Passant nog in kas heeft. Nou ja, de tijd kun je toch niet terug draaien ( jammer van die Neutrinos ) maar we negeren de huidige grootverdieners toch even voor een partij tussen grootmeester Prins ( die volgens Donner geen paard van een loper kon onderscheiden ) en Landau,na Euwe voor DE oorlog de sterkste schaker van ons land en helaas omgekomen door de Nazi’s in Bochnia. Prins-Landau 1.d4 d5 2. Pf3 Pf6 3.e3 Lf5 een goede zet tegen de Colle 4.c4 c6 5. Pc3 e6 6. Ld2 P bd7 7. Tc1 Ld6 8. Db3 Db8 Natuurlijk een bijzondere zet maar daarom zeker nog niet slecht 9. cxd exd 10. Pa4 0-0 11. Lb4 Te8 Het lijkt alsof wit hier een pion dreigt te winnen en dat is ook zo maar Landau heeft verder gerekend zoals zal blijken: 12. Lxd6 Dxd6 13. Dxb7 Wit trapt er in , eigenlijk een beginnersfout 13.. Tb8 14. Txc6 pion twee maar 14..De7 15. Da6 Db4+ plots is wit in de problemen 16. Ke2 Pb6! 17. b3 Ld7 18. Tc5 Pxa4 de zetten wijzen zich verder ,vanzelf 19. bxa4 Db2+ 20. Pd2 Pe4 21. Da5 Tb4 een prachtige en beslissende zet 22. Tc2 Dxc2 23. Dxb4 Pc3+ wit geeft op ,hij gaat mat. Bij de Bezige Bij ( www.debezigebij.nl ) verscheen een boek van Jan Timman Schakers ( 978-90-2347-144-8 ) Jan Timman kan boeiend vertellen over zijn collega’s, want daar gaat het over, dus niet over u en mij. Beroemdheden uit het verleden ( zoals Botwinnik, Tal, Fischer )passeren de revue maar ook de nieuwe ster Carlsen komt aan de beurt. Geen diepzinnige analyses maar veel anekdotes, het boek is dan ook vooral bestemd voor de geïnteresseerde leek en die zal het zeker met genoegen lezen. Toch een kritische noot :als bij Aljechin wordt vermeld dat hij antisemitische artikelen schreef moet je bij Botwinnik - zeer bewonderd door Timman - ook maar vermelden zijn hondse trouw aan dictator Stalin wiens terreur ook talrijke schakers het leven kostte of in ieder geval onmogelijk maakte .Maar politieke correctheid is niet het sterkste punt van schakers zoals de huidige FIDE-president demonstreert. Desondanks: een interessant en vlot geschreven boek waarin we veel aan de weet komen, ook over Jan Timman.

Ver terug in de vorige eeuw gebeurde het nog wel eens dat een lezer een schaakprobleem aanbood. Deze goede tijden keerden in ieder geval even terug dankzij F. Christiaans die mij tevens enige boeiende lessen gaf over de schaakproblemen in het algemeen.

Hier zijn compositie, het is probleem 2373, een tweezet : Wit: Kb7, Dc4, Te6, Lc6. Zwart : Kd8, Le7, Pf6.

En dan is er ook weer een oplossing: 2371 : 1. Txd5.

Probleem 2373

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.