Meanderen

‘Goud leven’ is de naam van een project. Het is Gronings, de Nederlandse vertaling is ‘Goed Leven’ Het is een onderzoeksproject voor 55-plussers waarop een jonge vrouw gaat promoveren. In de gemeente Veendam is gedurende drie maanden intensief campagne gevoerd. De controle-populatie is de gemeente Stadskanaal. Alwaar men niet is bestookt met de goede boodschap. Zo hoort dat bij een onderzoek. Toevallig zat mijn echtgenote in de steekproef en heeft zij trouw het enquête-formulier ingevuld. Toch ben ik niet in contact gekomen met het project door dat formulier. Daarvoor moeten wij bij de start van de campagne zijn. Want tot mijn vreugde werd ook de lokale omroep ingeschakeld bij het campagne voeren en mocht ik drie maanden lang op woensdagavond “Goud leven”presenteren. En zo weet ik wat “Goud leven” behelst. Daar maak ik u, de lezer graag deelgenoot van.

Wij Nederlanders zijn, door de bank genomen, te zwaar. En ook nog eens niet zo gezond als we zouden kunnen zijn. En, los van het roken, overmatig alcohol gebruik en ander roekeloos gedrag, ligt dat vooral aan de voeding-patronen en onvoldoende bewegen. Uit de serie interviews die ik met deskundigen van uiteenlopende disciplines mocht hebben, kwam daar nog een bruggetje bij. Op de twee pijlers (bewegen en voeding) rust een brug en dat laat zich het beste omschrijven met het hebben van voldoende sociale contacten. Als men voldoende beweegt, gezond eet en beschikt over de nodige sociale contacten, dan kan men lang gezond blijven, als het een beetje meezit. De campagne is afgesloten doch het tweede enquêteformulier is nog niet op de mat geploft. Resultaten kunnen derhalve nog niet bekend zijn. Het wordt trouwens best spannend. Zou er werkelijk het nodige veranderd zijn in het gedragspatroon van de respondenten? Bij mijn vrouw zeker niet, maar die heeft dan ook een ideaal gewicht en fietst er ook nog eens flink op los.Lees verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.