Schaakmind: er is genoeg geld!

Geld? In een column over schaakmind? Wat heeft dat met elkaar te maken?

Nou, alles, want geld bepaalt letterlijk de speelruimte! Voor het organiseren van toernooien en van trainingen, voor het bestaan van clubs en ‘last but not least’ om te leven als prof-schaker is geld nodig.

De beschikbaarheid van geld heeft een grote invloed op wat mogelijk is en wat niet.

Geld is voor een deel een mentale kwestie. Het gaat er om hoe we denken en praten over geld en over mogelijkheden en onmogelijkheden.

Het goede nieuws is: dat kunnen we rechtstreeks beïnvloeden!

De laatste tijd hoorde ik weinig vrolijke berichten zoals: “Er zijn steeds minder sponsors.” “Als je schaaktrainer bent is het nou eenmaal geen vetpot.” “Zonder de subsidie van NOC-NSF moeten er activiteiten van de KNSB geschrapt worden.” “Als je beroepsschaker wilt zijn, moet je tegenwoordig minimaal 2700 hebben om genoeg te verdienen.”

Het verhaal over geld in de schaaksport is op dit moment: er is een tekort aan geld en het wordt alleen maar moeilijker. Ja, maar zul je zeggen, er is toch een financiële crisis! Die treft iedereen, dus ook de schaaksport. Logisch!

We vinden het zo logisch dat we niet eens overwegen of er nog een ander verhaal denkbaar is.

En wat er dus gebeurt, is dat we zelf dat verhaal bevestigen en versterken. Luister bijvoorbeeld maar eens naar discussies over contributieverhoging bij schaakclubs. Iedereen, bestuurders en leden, gaat er al van tevoren vanuit dat contributieverhoging een enorm probleem is. Terwijl in andere sporten contributies soms twee, drie keer zo hoog zijn en iedereen dat vanzelfsprekend vindt!

Wij zijn ongemerkt bevooroordeeld (‘er is niet genoeg geld’) en daardoor nemen we selectief waar. Immers: is er een gebrek aan geld in de wereld? Nee, er is oneindig veel geld. Waarom zouden wij daarvan niet wat meer kunnen aantrekken?

Laten we een ander verhaal gaan vertellen over geld! Laten we het hebben over mogelijkheden!

Als je goed kijkt zijn er ook in de schaakwereld heel andere verhalen, tegen de hoofdstroom in. Over clubs die bloeien en groeien, over toernooien die bruisen en over genoeg geld beschikken. Laten we eens naar hun verhalen luisteren en ons daardoor laten inspireren. Er is meer mogelijk dan je soms denkt, als je je openstelt en gaat kijken wat er is!

Zo stapte ik een tijdje terug in mijn woonplaats Woerden de schaakclub binnen en werd daar hartelijk ontvangen. We raakten in gesprek over schaken en over het leven. De sfeer was goed en er werd veel gelachen. Toen het ging over het organiseren van een evenement werd ik aangenaam verrast door optimistische geluiden als ‘dat regelen we wel’, ‘we vinden altijd sponsors’. En ja… zo ging het ook!

Ken jij zo’n ‘ander’ verhaal dat je wilt delen, of heb je tips of opmerkingen: dan nodig ik je van harte uit om te reageren!

Anne-Marie Benschop is (mental) coach (www.your-self.nl) en voormalig Nederlands dameskampioene.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.