Robin Reichardt verslaat Friso Nijboer

De schaakclub En Passant uit Bunschoten-Spakenburg sluit traditioneel het seizoen af met een simultaanseance. Sinds de sponsoring van het eerste team wordt die uiteraard gegeven door een van de eigen spelers. Deze keer, vrijdagavond, was Friso Nijboer aan de beurt. Hij speelde tegen 22 leden van En Passant en twee ‘passanten’, zoals de verslaggever op de clubsite gevat opmerkt.

Co-sponsor Dick de Graaf, speler van het eerste team, verloor als eerste. Onrustig als hij altijd is, speelde hij plotseling in één beurt drie zetten achter elkaar. (Nijboer ook drie natuurlijk.) “Zo”, zei Nijboer, “heb je dat allemaal gezien?” Ja, dat had hij. “En deze ook?”, vroeg Nijboer, zijn winnende zet uitvoerende. De Graaf gaf onmiddellijk op.

Richard Vedder speelde nooit twee zetten achter elkaar, ook geen verplichte. Hij maakte maximaal gebruik van zijn bedenktijd, want hij had grootse plannen. Nijboer had hem van tevoren uitgedaagd een variant te spelen die hij in de competitie ook had gespeeld en die Nijboer kennelijk dubieus vond. Vedder ging erop in, maar werd al op de zesde zet voor een verrassing geplaatst. Hij sloeg toen zelfs een ronde over, Nijboer had van tevoren gezegd dat iedereen dat best een paar keer mocht doen. Vedder kwam twee pionnen voor, waarna Nijboer een toren offerde. Uit wanhoop, meende Vedder, maar Nijboer wist toch met eeuwig schaak te ontsnappen.

Behalve Vedder (die ieder jaar remise speelt in de simultaan) behaalden ook Hans de Vries en Arie van den Hoogen een half punt. Grote verrassing was de tienjarige Robin Reichardt. Hij was het langste bezig en Nijboer bood remise aan, maar was zo sportief erbij te zeggen dat Robin eigenlijk gewonnen stond. Robin dacht even na en zag het toen ook: een torenoffer! Daardoor kon hij een dame halen, waarna hij het eindspel van dame tegen toren (met allebei pionnen) won.

Nijboer scoorde dus 21,5 uit 24, wat met 89,6% best een hoog percentage is.

Op de clubsite van En Passant staan foto’s genomen door Jan-Willem Schoonhoven, waaronder deze van Robin Reichardt.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.