De FIDE schendt haar regels

De FIDE schendt haar regels

Vertrouwen komt te voet, en gaat te paard

De kwalificatie wereldkampioenschap snelschaak

Van 7 tot 19 februari 2011 wordt in Moskou het Aeroflot Open schaakfestival gehouden. De totale prijzenpot bedraagt € 160.000. Het aantal deelnemers bestaat uit 295 grootmeesters uit 41 landen. In groep A doen 86 grootmeesters mee met een rating boven 2600. Winnaar is de Vietnamees Le Quang Liem, die € 20.000 ontvangt.

Na afloop wordt een snelschaakkampioenschap gehouden. De eerste zes kwalificeren zich voor het Wereld Snelschaakkampioenschap 2011.

Het snelschaakkampioenschap wordt gewonnen door Shakhriyar Mamedyarov (2772, Azerbeidzjan). Gevolgd door Ruslan Ponomariov (2744, Oekraïne), Dmitry Andreikin (2689, Rusland), Evgeny Tomashevsky (2695, Rusland), Wesley So (2673, Filipijnen) en Nikita Vitiugov (2709, Rusland). Deze kwalificeren zich voor het wereldkampioenschap.

Naar verwachting wordt het wereldkampioenschap snelschaak gehouden na het Tal Memorial in november 2011, dat ook in Moskou wordt gehouden. Dat Memorial wordt ook gehouden. Echter, de Russische Schaakbond besloot het wereldkampioenschap snelschaak niet te organiseren.

Wereldkampioenschap snelschaak 2012

De Schaakbond van Kazachstan besluit het Wereldkampioenschap Snelschaak te organiseren. Van 1 tot 11 juli zal dat plaatsvinden in Almaty, waar het ook in 2008 werd gehouden.

Kazachstan is rijk aan olie, gas, metaal en kolen

De deelnemers zijn: Magnus Carlsen, Levon Aronian, Wladimir Kramnik, Viswanathan Anand, Teimour Radjabov, Veselin Topalov, Sergey Karjakin, Vassily Ivanchuk, Alexander Morozevich en Vugar Gashimov.

Echter, diegenen die zich hebben gekwalificeerd voor het kampioenschap doen niet mee. Dat is vreemd, en is in strijd met de regels. De FIDE had Kazachstan nooit toestemming mogen geven onder deze voorwaarden het kampioenschap te organiseren. Het is een voorbeeld van het schaakspel in diskrediet brengen.

Ruslan Ponomariov schrijft:

‘Er is geen uitleg gegeven, er zijn geen excuses gemaakt. Ik vraag mij af of er enige logica bestaat van de kant van de organisatoren waar het gaat om de selectie van de finalisten. Kennelijk hebben zij met de ratinglijst van januari 2012 rekening gehouden. Maar in de eerste plaats is deze lijst vooral een lijst met resultaten in het klassieke schaken en niet snelschaak. In de tweede plaats is dit slechts één lijst, terwijl FIDE meestal een gemiddelde neemt uit verschillende lijsten.

Zo hanteerde de FIDE bijvoorbeeld voor de selectie van spelers voor de Grand Prix de lijsten van januari 2012 en juli 2011. Ik denk dat het een beter idee was om te letten op de resultaten van het meest recente wereldkampioenschap snelschaak, Europese kampioenschap snelschaak of zelfs de Mind Games zolang er nog geen ratings bestaan voor snelschaak en rapidschaak.

Om eerlijk te zijn heb ik gelukkig geen financiële schade geleden door het besluit van de FIDE mij niet te laten deelnemen aan dit wereldkampioenschap snelschaak, omdat ik in Dortmund speel en daarna deelneem aan het Oekraïense kampioenschap in Kiev. Ten slotte doe ik mee aan de Olympiade in Istanbul. Dat neemt niet weg dat ik een morele plicht voel om deze ervaring met u te delen, zodat deze zaken niet onopgemerkt blijven.

Afgezien van deze mededeling houd ik mij alleen bezig me te concentreren op de komende wedstrijden!

Met vriendelijke groet,

Ruslan’

Er wordt vaak gemopperd over het gemak waarmee de FIDE de regels opzij zet. Dat is ernstig. Een man een man, een woord een woord. Ook de FIDE moet zich houden aan haar regels. Het heeft te maken met vertrouwen. Iemand die zich niet houdt aan zijn regels, wordt niet meer vertrouwd (dat is iets wat Amerikanen heel goed weten, vandaar dat zij een wedstrijdleider niet met bepaalde – onuitvoerbare – taken willen belasten).

Het zou handig zijn eens de voorvallen – met concrete vindplaatsen – op een rijtje te zetten waarin de FIDE zich niet heeft gehouden aan haar eigen regels. En waarom afgeweken moest worden van de regels. Dan doemt vanzelf een beeld op over de betrouwbaarheid van die organisatie. Vertrouwen komt te voet, en gaat te paard.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.