Experts

De match tussen Anand en Gelfand is afgelopen. Het was een lauwe bedoening. De beslissing viel pas in de barrage, nadat de twaalf “serieuze” partijen geen winnaar hadden opgeleverd. John van der Wiel had nog zo gezegd dat de man uit India met 6½ -3½ zou winnen. En dat terwijl onze grootmeester natuurlijk wel als expert mag gelden, laat dat helder zijn. De prangende vraag is hoe het toch kan dat een expert er zo ferm naast kan zitten.

Voor astronomen is het niet moeilijk om een zonsverduistering met een nauwkeurigheid van een seconde te voorspellen. Zelfs kunnen ze voorspellen met een nauwkeurigheid van een kilometer of iets dergelijks waar de maanschaduw op de Aarde terecht gaat komen. Wat er moet gebeuren om zo’n voorspelling te doen is duidelijk. Het is gruwelijk veel werk, want je moet de Aardbaan en de Maanbaan nauwkeurig berekenen en vervolgens de plaats van de slagschaduw van de Maan op Aarde. Maar als het duffe rekenwerk naar behoren wordt gedaan komt er een antwoord dat klopt. Een zonsverduistering valt anno nu niet te missen, zoals dat bij twee Chinese hofastronomen ver voor het begin van onze jaartelling nog ooit gebeurde; de ongelukkigen werden overigens zonder pardon geëxecuteerd. De reden waarom astronomen wel lukt wat John van der Wiel totaal niet lukte is duidelijk. De astronomische expert weet precies wat er gebeuren moet en hij heeft de beschikking over alles wat hij aan waarneemgegevens (almanakken) nodig heeft. De astronoom die dit werkje op zich neemt is als een timmerman die zijn vak verstaat, een intellectuele timmerman zeg maar. lees verder…

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.