Schaakrubrieken 2 juni 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken.

Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken.

Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken.

Hans Ree

´Zoals veel schaakliefhebbers had ik liever een jongere uitdager van Anand gezien, zoals Magnus Carlsen of Levon Aronian. Hoe eerder een van die twee tegen Anand zou aantreden, hoe beter ik het vond. Niet omdat ik graag wilde dat Anand zijn titel kwijt zou raken. Ik wilde dat de strijd tussen de generaties gevoerd zou worden op een moment dat de oudere nog weinig van zijn krachten verloren heeft. Als de jongere dan wint, heeft hij ook echt gewonnen.

Je kunt het Boris Gelfand moeilijk kwalijk nemen dat hij eerst het toernooi om de World Cup en vervolgens de kandidatenmatches won, en ons daardoor de clash tussen de generaties onthield.

Bijna iedereen gunde het Gelfand wel dat hij de WK-match zou winnen. Bijna iedereen gunde het Anand ook dat die zijn titel zou prolongeren. De match maakte voor hij begonnen was weinig emoties los en de spelers de3den er weinig aan om dat in de loop van de strijd te veranderen.

Hij behandelt de partij Gelfand – Anand, derde rapidpartij.

De schaakopgave deze week is een stelling uit de partij Ismagambetov – Weng Yang, Asean teams 2012. Zie hieronder.

Wit begint en wint

‘Oplossing: 1.Tdh1 Lxd3 2.g4 en zwart gaf op hij gaat mat.’

Gert Ligterink

Ademloos kijken naar Wk-tiebreak

Op het voorstel van Kramnik om de tiebreak vóór het begin van de WK-tweekamp te houden kwamen veel reacties. Bijna iedereen vond het een verfrissend idee dat zeker een experiment verdient. Ook in andere sporten kan het trouwens worden toegepast. Sommige voetballers zouden minder nazorg nodig hebben als de strafschoppenreeks voor het begin van de wedstrijd was gehouden.

Toch mag een ding niet over het hoofd worden gezien. Rapidschaak is leuk, maar het wordt pas echt opwindend als de belangen buitengewoon groot zijn. Als Anand en Gelfand voor het begin van hun match hun tiebreak hadden gespeeld, zouden we niet zo ademloos hebben toegekeken als afgelopen woensdag. De verliezer zou immers nog twaalf kansen krijgen om de zaken recht te zetten.

Het verschil tussen de klassieke partijen en de tiebreak was groot. De langste partij van de reguliere match vergde 49 zetten. In de rapids werd dat minirecord driemaal ruim gebroken. Alsof het remiseaanbod was afgeschaft, werd in elke partij doorgespeeld tot niets meer te beleven viel. Het was na drie taaie weken een verademing.

Anand erkende na afloop dat de tiebreak beide kanten had kunnen opgaan. Dat is zeker waar. Gelfand had in de derde partij de winst voor het grijpen en ook in het openingsduel kreeg hij na een valse start een uitstekende kans. 

Lees meer …

Hans Böhm

Vluggertjes om half miljoen

Nadat de stand na twaalf partijen in de WK-tweekamp tussen Viswanathan Anand en Boris Gelfand op 6-6 was gekomen zouden rapidpartijen de beslissing moeten brengen. Snelschaken om de wereldtitel, kan dat? Het zal velen een doorn in het oog zijn maar zoals Anand het verwoordde: “Na zo’n gelijkwaardige match was een tiebreak het enige dat ons kon scheiden.” Het werden de belangrijkste en duurste vluggertjes in de geschiedenis. Het totale prijzenfonds was 2,5 miljoen dollar en daarvan kreeg de winnaar 55%.

Je hoorde hier en daar in de wandelgangen dat twaalf partijen feitelijk te kort is. Zestien of achttien is beter omdat er dan iets meer risico genomen kan worden. Of het nu aan de spelers lag of aan het aantal partijen, deze WK-tweekamp smeulde voort en laaide maar even op (partij 7 en 8). Het gemiddelde aantal zetten per partij kwam net onder de 30 uit, wat aangeeft dat er niet van die zware eindspelen werden uitgevochten. We zullen geen vergelijkingen maken met Fischer-Spassky, Karpov-Korchnoi, Kasparov-Karpov en Kramnik-Kasparov omdat dan al snel het verwijt volgt ‘vroeger was zeker alles beter?!’

Kijken we naar de allesbepalende serie van vier rapidpartijen van Moskou van 25 minuten per speler plus tien seconden bonus per zet. Anand was favoriet omdat hij bekend staat om zijn snelle spel. Eindelijk konden we genieten van vechtstellingen.

Voor de volledige column klik hier.

Bab Wilders

Voor zijn rubriek met een retrogade van J.F. Ling , met boekbesprekingen en een analyse van de partij Cheparinov – Navarra klik hier.

Johan Hut

David Klein verrast zijn grote trainer

Als het Max Euwe Centrum volgend jaar weer een ‘schaker van het jaar’ aanwijst, doet het er goed aan niet alleen te kijken wie de beste prestaties neerzette. Dat is immers toch altijd Anish Giri. Leuker is (al was het maar als nevenprijs) om te kijken wie het meeste boven zichzelf uitsteeg. Op deze plaats was al een paar keer iets te lezen over de achttienjarige David Klein uit Heemstede. Met zijn team Kennemer Combinatie promoveerde hij naar de Meesterklasse, zelf won hij in de competitie een mooie partij van tweevoudig Nederlands kampioen Paul van der Sterren. Bij het Europees kampioenschap boekte hij als volslagen outsider zomaar een grootmeesternorm en haalde tegelijk de meestertitel binnen. Een geheel andere prestatie, op deze plaats nog niet genoemd: in januari won Klein in Wijk aan Zee een prestigieuze wedstrijd in het oplossen van eindspelstudies, voor enkele groten op dit gebied zoals John Nunn.

Vorige week voegde Klein aan dit alles een mooie toernooizege toe, hij won het traditionele Pinkstertoernooi van BSG. Hij moest wel Yochanan Afek en de Indiase grootmeester Kidambi Sundararajan naast zich dulden en kreeg daarom maar 633 euro in plaats van de hoofdprijs van duizend. Erg vond de tiener dat niet.

Voor de volledige rubriek klik hier

Henk Prins

Anand blijft wereldkampioen schaken. De Israëlische grootmeester Gelfand heeft zijn doel om wereldkampioen te worden niet bereikt. De twaalf lange partijen van de in Moskou gespeelde tweekamp leverde de gelijke stand 6-6 op. De eerste zes partijen werden remise. Het was een wederzijds aftasten van openingen. De zevende partij won Gelfand door wat onnauwkeurig spel van Anand. De ronde daarna verloor Gelfand in de kortste partij die ooit in een wereldkampioenschap is gespeeld. De partij duurde maar 17 zetten. Gelfand maakte een grote blunder waardoor zijn dame werd ingesloten. De partijen 9 t/m 12 werden ook remise. In de negende partij werd echt strijd geleverd. Helaas lukte het Gelfand niet die zeer goed stond om deze partij te winnen. Anand forceerde remise door zijn stukken in een vesting te plaatsen. Woensdag werden de tie-breaks gespeeld. Er werden vier partijen met 25 minuten bedenktijd gespeeld. De tweede partij werd gewonnen door Anand, en de andere partijen eindigden in remise. In de derde partij stond Gelfand zeer duidelijk op winst, maar hij won deze niet. De Indiase grootmeester Anand, regerend wereldkampioen sinds 2007, heeft dus de match gewonnen. Deze week wil ik de enige winstpartij van de wereldkampioen laten zien.

Anand – Gelfand 8e ronde.

1. d4 Pf6 2. c4 g6 3. f3 c5 (Dit heet Benoni.) 4. d5 d6 5. e4 Lg7 6. Pe2 O-O 7. Pec3 (Normaal is veld c3 bestemd voor het andere paard. Doordat het natuurlijke veld f3 van het koningspaard door een pion is bezet, zoekt het paard een andere originele weg.) 7…. Ph5!?

(Een nieuwtje.) 8. Lg5!? (8. g4 zal Anand ongetwijfeld naar gekeken hebben, het zal zwart twee kostbare tempi kosten. Hij bewaart de zet voor later.) 8… Lf6!? (8. …h6 9. Le3 g5 is ook speelbaar voor zwart.) 9. Lxf6 (Anand wil beslist de loper van de zwarte velden eraf hebben. Na 9. Le3 staat wit goed al moet hij dan uitkijken voor de zwarte kansen op de zwarte velden.) 9… exf6! 10. Dd2 f5 (Mooi plan. Er dreigt fxe4 en f4 en er ontstaat een prachtveld voor een paard op e5.) .11. exf5 Lxf5 (Laat een schijnvork toe.) 12. g4 Te8+ (Misschien is beter 12. ….Dh4+). 13. Kd1 Lxb1 14. Txb1

14…Df6?? (Een fatale rekenfout van Gelfand.) 15. gxh5 Dxf3+ 16. Kc2 Dxh1 17. Df2 (Deze zet had Gelfand overzien. Hij had 17. Df4 verwacht, waarna hij beter staat. Anand dreigt nu de dame te winnen. Speelbaar voor zwart is nog wel 17. …Pc6. De fout die Gelfand maakte ontnam zijn vechtlust en hij gaf de partij op. 1-0.

Max Pam, 2 juni 2012

Zijn rubriek ´De oninteressantste WK-match ooit’ begint met:

Regerend wereldkampioen Viswanathan Anand heeft in Moskou zijn titel geprolongeerd door in de tiebreak uitdager Boris Gelfand met 2,5 – 1,5 te verslaan. Het ging om vier rapidpartijen, waarvan Anand de tweede won en de overige drie in remise eindigden.

Anand heeft in de tiebreak hard moeten werken. In de derde partij kreeg gelfand nog een enorma kans om de stand gelijk te trekken. Eerst kon hij op de 28ste zet een doodklap uitdelen, maar gefixeerd op een andere mogelijkheid overzag hij dat er direct groot materieel te veroveren was.

In het eindspel dat daarop volgde, vergat Gelfand opnieuw de knock-out uit te delen. Met de 61ste zet verspeelde hij een kostbaar tempo en moest even later alsnog in remise berusten. In de vierde en laatste partij van de tiebreak lukt het Gelfand niet meer Anand in gevaar te brengen.

De tiebreak werd live op het internet gebracht, wat een fascinerend spektakel opleverde, vooral als de spelers in tijdnood verkeerden. De nervositeit spatte ervan af en onder die omstandigheden kon het geen verassing zijn dat er fouten werden gemaakt.

Toch zullen maar weinigen aan deze tweekamp met plezier terugdenken.

Hij behandelt de drie eerste partijen uit de tiebreak.

Rini Kuijf

Uit zijn rubriek ‘Dagschaak’ opgave A5803 voor beginners en B5803 voor gevorderden.

A5803 Wat wint materiaal voor wit?

B5803 Wit aan zet hoe wint hij materiaal?

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.