Harmen Jonkman actief in Hilversum

Twee grootmeesters hadden zich ingeschreven voor het HSG Open, schreef ik vorige week in een voorbeschouwing hier op Schaaksite. Het werden er uiteindelijk zes. Profschakers hebben de gewoonte om op het allerlaatste moment de deelnemerslijst te bekijken en hun kansen in te schatten, zo meent toernooidirecteur Henk Cornelissen.

Onder de grootmeesters die zich de laatste dagen aanmeldden bevond zich Harmen Jonkman. Tijd niets van gehoord. Volgens de ratingsite van de FIDE speelde hij de laatste drie jaar alleen een paar partijen in de Franse competitie. Op Utrechtschaak wees Dimitri Reinderman me er al op dat er ook niet gerate toernooien bestaan. Ja, dat wist ik.

In Hilversum sprak ik Jonkman na de derde ronde. In die laatste drie zogenaamd inactieve jaren had hij twee keer meegedaan aan het Waling Dijkstra Toernooi in Leeuwarden en ook hier en daar wat rapidtoernooien gespeeld. Behalve in de Franse speelt hij ook in de Duitse competitie. Samen met Dennis de Vreugt en Marc Jonker speelt hij bij Hattingen, in een lagere klasse. In Nederland speelt hij met Heerhugowaard in de promotieklasse. Dat is natuurlijk onder zijn niveau, maar Jonkman vervult daar de moderne rol van speler/trainer.

Harmen Jonkman, 37 jaar inmiddels, is getrouwd met een Peruaanse vrouw die hij ontmoette bij het Aeroflottoernooi in Moskou. Zij schaakt niet, haar zwager Georgui Castañeda wel. Hij is grootmeester en op rating de derde schaker van Peru. Ook Castañeda speelt mee in Hilversum.

Harmen Jonkman is, zo is uit het verhaal al duidelijk, geen profschaker meer. Hij werkt bij IT-bedrijf Sogeti, net als Matthew Sadler en voorheen Dennis de Vreugt. Sogeti is in de schaakwereld bekend als winnaar van diverse bedrijfsschaaktoernooien, onder meer in Wijk aan Zee. Hoe kan het ook anders?

De zes grootmeesters in Hilversum: Normunds Miezis, Robin van Kampen, Alexandre Dgebuadze, Namig Guliyev, Georgui Castañeda en Harmen Jonkman.

Guliyev is de nummer tien van het sterke schaakland Azerbeidzjan, dat hij een paar keer vertegenwoordigde op de Olympiade. In 2009 en 2011 won hij het genoemde Waling Dijkstra Toernooi in Leeuwarden. Twee weken geleden won hij het OKU in Utrecht, samen met Etienne Goudriaan. De zes grootmeesters wonnen allen hun eerste twee partijen. In de eerste ronden werd duidelijk dat (alweer) Etienne Goudriaan en Henk-Jan Visser hun belangrijkste rivalen zijn.

Alle informatie over het HSG Open is te vinden op de toernooisite en via de links bovenaan het scherm hier op Schaaksite.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.