Trucjes

Tijdens een van mijn partijen werd ik een keer geconfronteerd met de opmerking: ‘Hans speelt op trucjes!’. Die opmerking verbaasde me zeer, met name omdat ze afkomstig was van Bernard Bannink. Als ik onze beide speelstijlen zou moeten karakteriseren, zou ik zeggen dat ik de strateeg ben en Bernard de tacticus. In mijn ogen is het met name de sluwe warrige tacticus die trucjes hanteert om de eerlijke rechtlijnige strateeg beentje te lichten. Wat valt er zoal te zeggen over de trukendoos van schakers? Meer dan ik dacht. Ter lering en vermaak presenteer ik de visies van twee bekende wiskundigen Hendrik Lenstra en Gian-Carlo Rota op dit onderwerp. Als toegift geef ik een partij vol tactisch vuurwerk van Bernard tegen IGM Wolfgang Uhlmann.

Op 1 maart 2001 hield Hendrik Lenstra zijn intreerede ‘Aeternitatem cogita’ (denk aan de eeuwigheid) ter gelegenheid van zijn aanvaarding van het ambt van hoogleraar in de fundamentele en toepassingsgerichte wiskunde aan de Universiteit van Leiden. Een van de problemen die hij de aanwezigen tijdens zijn rede voorschotelde was bovenstaande schaakstudie waar hij het volgende over te vertellen had: ‘Als je naar de positie kijkt, dan zie je direct dat wit een beetje in de problemen zit, zeker als hij wil winnen.’

Lees meer…

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.