Nederlanders in het buitenland

Altijd aardig waar Nederlandse schakers zich in het buitenland zoals ophouden. Met de speciale rubriek “Nederlanders in het buitenland” zullen we op gezette tijden proberen om een overzicht te produceren. Hieronder treft u het nodige aan. Kent u spelers die in het buitenland vertoeven, speelt u ook ergens mee, dan houden we ons aanbevolen voor meer toernooilinks. En natuurlijk ook graag een fotootje!

Belgische Kampioenschappen

Ter ere van zijn vijftigste verjaardag organiseert NLS Lommel van 30 juni tot 8 juli het Belgisch Schaakkampioenschap in Lommel. Het toernooi bestaat uit een ‘expertenreeks’, waar tien geselecteerde, nationale toppers het tegen elkaar opnemen, en een open toernooi, waar een plaats voor de expertenreeks van volgend jaar te verdienen valt. Onder de deelnemers, de Belgisch/Nederlandse speler Stefan Beukema (zie foto toernooisite). Hij verdiende zijn plaats door jeugdkampioen te worden.

Stefan maakte een valse start door met 0 uit 2 te beginnen. De derde ronde herstelde hij zich knap door snel door de Franse verdediging van Hovhanisian heen te slaan.

Meer informatie op de toernooisite

Benasque Open van 5 t/m 14 juli

In Spanje begint het Benasque Open. Op de deelnemerslijst staat Twan Burg (zie foto site Dubbelschaak), die onmiddellijk na dit open toernooi ook zal doorreizen naar Andorra, waar eveneens een toernooi gespeeld zal worden. Vlak voor vertrek naar Spanje nam Twan nog deel aan het Huub van Dongen Memorial.

Meer informatie op de toernooisite

Warschau 1 t/m 9 juli

(Foto’s Jos Sutmuller)

In Polen nemen Arlette van Weersel en Anne Haast deel aan een gesloten vrouwentienkamp. Deze is opgedragen aan Krystyna Hołuj-Radzikowska, een Poolse grootheid uit de jaren vijftig. Helaas zijn zij allebei met twee nullen begonnen, hopelijk gaat het hierna wat beter.

Meer informatie op de toernooisite

Kreta 7 t/m 14 juli

Een sterk bezet open toernooi op Kreta. Zo treffen we bovenaan de grootmeesters Sargissian (2679), Kryvoruchko (2676), Postny (2651), Banikas (2626), Volkov (2623), Salgado (2623), David (2606) en Zubarov (2600) aan met ratings van 2600 en hoger. Er wordt gespeeld in Rethymno. Vier Nederlandse deelnemers staan op de lijst van dit open toernooi: Richard Vedder (foto linksonder) en de gebroeders Tycho (foto linksboven), Sven (foto rechtsonder) en Oele Dijkhuis (foto rechtsboven) (foto’s bron onbekend).

Meer informatie op de toernooisite

Parijs 7 t/m 15 juli

In het open kampioenschap van Parijs hebben we drie Nederlandse deelnemers gespot: Quinten Ducarmon doet mee in de hoogste groep. In de groep daaronder (tot 2300) nemen Renzo Ducarmon en Ben Poelstra deel.

Meer informatie op de toernooisite

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.