Loek van Wely opgepakt door Amerikaanse douane

Nu Fischer dood is, heeft de Amerikaanse wetshandhaving haar vizier op een andere topschaker gericht. Loek van Wely wilde in Amerika vakantie, schaken en poker combineren, zoals hij wel vaker doet. Hij kwam echter niet voorbij de douane…

Op Facebook gaf hij nog wat verdere toelichting:

"No water and food for 12 hours, not that I cared , I was too tilted to care. and they took my cell phone, only got it back when arriving in London."

"Ik had trouwens in het begin helemaal niks door dat het gesprek de foute kant op ging, bleef gewoon braaf eerlijk antwoorden."

"Het mooie was nog, dat ik zei dat ik het vorig jaar ook al een schaakkamp had gedaan 🙂

Toen viel ik meteen in de categorie serial offender."

"En uiteraard zero-tolerance, hebben ze geleerd van fide."

Het zou mooi zijn als Fred Teeven, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en ex-voorzitter van het Max Euwecentrum, duidelijk maakt aan zijn Amerikaanse collega dat Nederland het niet pikt dat er zo met onze topschakers wordt omgegaan. Want wat zouden zij ervan vinden als Gata Kamsky, deelnemer aan de ACP Chess Classic in Amsterdam, niet voorbij de Nederlandse douane komt? Waarschijnlijk niets, helaas. Barbaren!

3 Comments

 1. Avatar
  Johan Hut juli 11, 2012

  Loek nu op gelijke hoogte met Bobby Fischer. Niet vanwege zijn arrestatie in Japan, maar vanwege zijn arrestatie als vermeende bankrover. "I was tortured in Pasadena prison."

 2. Avatar
  Lucas juli 12, 2012

  Uit het verhaal blijkt niet of Van Wely betaald zou worden voor zijn lesgeven aan kinderen. Dat maakt nogal een verschil, vind ik. Betaald worden voor werk zonder werkvergunning, tja, dat mag niet in de VS. Als het echter om vrijwilligerswerk gaat, dan weet ik niet wat de regels daar zijn.

 3. Avatar
  Martin van Driel juli 16, 2012

  Nu weten we wat we wil moeten zeggen "ik ben hier om te genieten van mijn vakantie".

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.