Zin in vijf dagen schaken in Geraardsbergen (B) van 11 tot 15 augustus ?

Ik nam onlangs deel aan een schaaktoernooi in Haarlem en hoorde onmiddellijk de omstaande schakers vragen: Geraardsbergen waar ligt dat? Wel, in het zuid-oosten van Oost-Vlaanderen. Dat bleef nog Chinees. In de Vlaamse Ardennen. Nog sterker! Bestaan er Vlaamse Ardennen? Welja, dat is een streek van heuvels die bergen worden genoemd.

Zo is er in Geraardsbergen de Oudenberg waarboven de Kapel van “Onze-Lieve-Vrouw van de Oudenberg” – een bedevaartsoord – staat. En die berg is eigenlijk de gewezen ‘Muur’ van de Ronde van Vlaanderen. Want niet alleen de Berlijnse Muur is gesneuveld, maar ook die van Geraardsbergen. Niet getreurd. De Ronde wil ons niet meer. Wij willen ook de Ronde niet meer. De Ronde werd prompt vervangen door de ‘Eneco Tour’. Die zullen jullie wel kennen. Hij start op 6 augustus in Waalwijk www.enecotour.com en de slotrit ervan komt aan in Geraardsbergen op 300 meter van de toernooizaal nadat de renners eerst tweemaal de Muur moeten beklimmen; de Geraardsbergenaar wil waar voor zijn geld.

En wanneer gebeurt dat? Juist op zondag 12 augustus, midden in het schaaktoernooi van Geraardsbergen. Het kon niet beter. En om de schakers te verwennen, staat de organisator twee byes toe die elk een half punt waard zijn. Het telt toch allemaal niet voor het sacro-sante elo. Je mag uiteraard nog byes nemen maar die leveren niets op. Je komt tenslotte om wat te schaken. Diezelfde zondagavond is er nog een groot snelschaaktoernooi met als eerste prijs 100 EUR. Dat gebeurt onder de voetlichten van de toernooizaal en geeft met het park rondom een uitzonderlijk decor. Degenen die niet deelnemen aan het Open kunnen dus een mooie dagexcursie maken.

Een andere bezienswaardigheid in Geraardsbergen is het Manneken-Pis op de Grote Markt. Iedereen zal wel die van Brussel kennen, maar die van Geraardsbergen? Hij is niet zo mooi maar wel ouder. En wat zou de winnaar van het schaaktoernooi als trofee meekrijgen, naast de prijs van 600 € ? Juist: een heus Manneken-Pis.

Maar zul je vragen, zijn er wel schakers in Geraardsbergen? Jawel, wij bezitten zelfs een heuse vedette: de 18-jarige Tanguy Ringoir uit Geraardsbergen is zopas Belgisch kampioen geworden. Met zijn 15 jaar was hij al de jongste Belgische internationale meester ooit, maar nu brak hij een nieuw rekord: hij haalde tijdens dit kampioenschap zijn eerste GM-norm op 18 jaar. Als je meedoet, zul je misschien tegen hem kunnen spelen. Terloops gezegd, Tanguy speelt ook af en toe met de Nederlandse club En Passant uit Bunschoten, die zopas naar de Meesterklasse promoveerde.

Als je dat allemaal wil meemaken, aarzel niet meer om in te schrijven. Je kunt dit doen via de website users.skynet.be/vptd . Men verwacht wel 15.000 bezoekers in Geraardsbergen en dus problemen voor overnachten. Wil je komen, wacht niet te lang om contact te nemen met de toernooileiding (e-mail: of telefoon +32 488 22 99 01). Deze laatste heeft voor snelle beslissers tot 19 juli nog enkele kamers van 2 personen vrijgehouden voor schakers !

5 Reacties

 1. Avatar
  Lucien Deschuyteneer 16 juli 2012

  Wij overwegen de mogelijkheid om een viertal partijen live weer te geven.

 2. Avatar
  Lucien Deschuyteneer 29 juli 2012

  VOOR WIE SNEL BESLIST !

  ziehier de laatste overnachtingsmogelijkheden :

  Wambashoeve (op 2.5 km) nog twee kamers van 2 personen vrij: 29 € p.p.p.n.

  Casa Dodo (op 250 m !) nog één kamer van 2 personen vrij: 40 € p.p.p.n.

  Goudsbloempje (op 7 km) nog één kamer van twee personen vrij: 32 € p.p.p.n.

  mail of bel hiervoor naar de toernooileiding !

  tel. 055/422138 GSM 0488/229901

 3. Avatar
  Lucien Deschuyteneer 08 augustus 2012

  Parkeren op zondag tijdens Eneco Tour

  Drie grote parkings ten noorden, oosten en zuiden van het Koetshuis zijn vrijgehouden voor de Eneco Tour.

  Eén parking met 45 plaatsen is voorbehouden voor het schaaktoernooi.

  Hoe kun je deze parking bereiken ?

  Komende van de richtingen Gent, Zottegem, Brussel, Aalst, Ninove: aan de eerste lichten op de Astridlaan linksaf slaan richting Edingen; na 700 meter op het rondpunt rechtsaf en dan onmiddellijk links, de bocht volgen en na 100 meter ligt de parking aan de linkerkant (Boelarestraat).

  Vandaar is het 350 meter tot aan de toernooizaal.

  Wie geen plaats meer vindt op deze parking kan het volgende proberen:

  Terugrijden naar diezelfde lichten op de Astridlaan. Juist vóór de lichten op de rechterkant is er plaats op de parking van de grootwarenhuizen.

  Een goede raad: vertrek op zondag liever een kwartiertje vroeger. Eens je een plaats hebt gevonden, laat de wagen staan voor de rest van de dag. Tussen de twee ronden in zijn er ter plaatse voldoende mogelijkheden: lunch voor de schakers (9€) in restaurant’ Abtenhuis’ en broodjes aan de bar. Een picknick maaltijd kan natuurlijk ook.

  ’s Avonds is er nog barbecue (12€) en blitz toernooi (2€).

 4. Avatar
  Lucien Deschuyteneer 09 augustus 2012

  De parkings zijn voorbehouden voor de ENECO TOUR tot 18 uur.

  Voor de deelnemers aan het blitztoernooi van zondagavond (20 uur) zullen dus alle parkings vrij zijn.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.