NK in de media (1): Acht deelnemers, voor- of nadeel?

Een stortvloed aan informatie komt deze week via verschillende media over ons heen over het SPA-toernooi, het curieuze ACP-toernooi en het Nederlands kampioenschap. Voor Schaaksite volg ik het NK in de media en pik er wat krenten uit. Ik weet niet of ik dit op een website moet uitleggen, maar met media bedoel ik niet in de eerste plaats de kranten. Belangrijkste medium voorlopig: de toernooisite, waar cameraman Hicham Boulahfa en interviewer Tom Bottema leuke filmpjes maakten over de verwachtingen van de spelers.

Viervoudig kampioen Hans Ree, nu als journalist aanwezig, had nog meegemaakt dat er NK’s waren met veertien deelnemers en ook vaak met twaalf. Nu is het nog maar een achtkamp. Wat is het gevolg daarvan?

Ree: “Een ongelukje kan het hele toernooi verpesten of bepalen. Met dertien spelers en ook wel met elf is er veel meer vrijheid om minder angstvallig te spelen, want ze kunnen zich een foutje permitteren.”

Erwin l’Ami meldde dat hij vier keer wit getrokken had, wat bij zo’n kleine groep nog belangrijker is dan bij een grote groep. Over zijn kansen: “Als je aan het NK meedoet en je gaat niet voor de titel, kun je beter niet meedoen. Zeker met maar acht deelnemers.”

Anish Giri was vol zelfvertrouwen: “Ik zie geen reden waarom het mis zou gaan.”

Bottema: “Misgaan, is dat geen kampioen worden? Stel dat Sokolov 5,5 uit 7 scoort en jij 5, is dat dan ook niet mooi?”

Giri: “Nee, dat is mis, maar volgens mijn plan gaat het niet zo.”

Hij vindt Smeets meer stabiel dan Sokolov. Giri over Sokolov: “Hij kan favoriet zijn, maar hij kan eigenlijk ook best wel slecht scoren.”

Robin van Kampen over zijn kansen in zo’n kleine groep: “Ik denk dat het een nadeel is. Ik denk dat het qua conditie voor mij beter was als er dertien ronden gespeeld zouden moeten worden.”

Zhaoqin Peng is al dertien keer kampioen geweest. Heeft zij nog uitdagingen?

“Jawel, het is altijd leuk om door te gaan. Als je veertien keer kampioen bent geworden, wil je vijftien keer. Misschien ga ik door tot twintig.”

In de eerste ronde won Giri van Sokolov, de andere grote favoriet. Dat was de eerste klap, die zeker een daalder waard is. Zeker bij zo’n kleine groep.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.