Veel jong talent in 8e BDO schaaktoernooi

Met vier tieners, waarvan de jongste net 13 is, doet veel jong talent een gooi naar de winst en een grootmeesternorm in het BDO schaaktoernooi. Evenals vorig jaar staat er niet alleen toernooiwinst, maar ook een plekje in het Tata Steel Chesstournament op het spel. De winnaar wordt immers uitgenodigd voor de C-groep van het Tata Steel toptoernooi.

Favoriet voor de eindzege is de jonge Oekraïense grootmeester Yaroslav Zherebukh. Pas 18 en nu al een topgrootmeester. Naast de Nederlandse grootmeesters Friso Nijboer en Robin Swinkels is de Indiër Vaibhav Suri een opvallende verschijning en kansrijk voor de eindzege. Hij is pas 15 en heeft onlangs zijn derde Grootmeesternorm gehaald. De titel is daardoor slechts een kwestie van tijd.

En zoals gezegd, de jongste is 13, Alexander Donchenko. Duits van paspoort, maar zijn naam verraadt een Russische afkomst. Hij is buitengewoon getalenteerd en we zijn erg benieuwd of hij zich in het toch sterke veld kan handhaven.

De laatste tiener in het gezelschap is FM David Klein uit Heemstede. Nog net FM, want hij heeft inmiddels aan de eisen voldaan voor de Meestertitel. Van hem wordt gehoopt dat hij zijn 2e Grootmeesternorm kan scoren na zijn fraaie optreden in het Europees kampioenschap.

Tenslotte zal Jaap de Jager, kopman van de organiserende vereniging HWP Haarlem, proberen de sof van vorig jaar weg te spelen. Toen lag hij lang op koers voor een Meesternorm, maar wilde aan het einde van het toernooi niets meer lukken.

Titel Naam Nat. FIDE elo
GM Yaroslav Zherebukh Ukr 2624
GM Friso Nijboer Ned 2535
IM Vaibhav Suri Ind 2513
GM Robin Swinkels Ned 2485
IM Martijn Dambacher Ned 2480
IM Twan Burg Ned 2470
IM Krystian Kuzmicz Pol 2462
FM David Klein Ned 2438
IM Alexander Donchenko Ger 2417
FM Jaap de Jager Ned 2404

In de Meestertienkamp zijn de Meesters Merijn van Delft en Thomas Willemze favoriet voor de eindzege en promotie naar de Grootmeestergroep. De grootste concurrentie komt van de Duitse FIDE-meester Jan Wendt, de Servische Meester Zoran Ilic en de talenten Arthur Pijpers en Etienne Goudriaan. Natuurlijk is ook Rob Schoorl van de partij. Hij is de winnaar van het BDO Open 2011. En in de Meestergroep ook een piepjonge Duitser, Jonas Lampert, het laatste jaar als een komeet gestegen op de elolijst. Kan hij doorstoten naar de GM groep?

Titel Naam Nat. FIDE elo
IM Merijn van Delft Ned 2408
IM Thomas Willemze Ned 2387
FM Etienne Goudriaan Ned 2375
FM Jan-Dietrich Wendt Ger 2367
FM Rob Schoorl Ned 2362
IM Zoran Ilic Ser 2344
FM Arthur Pijpers Ned 2341
FM Ivo Wantola Ned 2330
FM Michal Bartel Pol 2296
Jonas Lampert Ger 2279

De opening en loting voor de tienkampen wordt op vrijdag 24 augustus verricht. Op 25 augustus worden vanaf 13.00 uur de eerste zetten gespeeld in de tienkampen.

Dit jaar wordt ook weer het BDO Open verspeeld. Opnieuw in 2 groepen. Behalve om prijzengeld en ratingpunten wordt er in groep A ook gespeeld om promotie naar de Meestertienkamp in 2013. De spelers in het 9 ronden tellende open toernooi starten een half uur later. De speellocatie voor zowel GM- als IM toernooi en het open toernooi is dezelfde als vorig jaar, het fraaie denksportcentrum “’t Spaerne” aan de Spaarndamseweg 416 in Haarlem.

Alle informatie over, alsmede de mogelijkheid om aan te melden voor het open toernooi is te vinden op: www.bdochess.nl

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.