Plaatjes uit Dieren 1

Het Open Kampioenschap van Nederland in Dieren is al weer over de helft. Aan de voortreffelijke verslagen van Peter Boel (die u op deze site ook aantreft) kunnen wij weinig toevoegen. Wel hebben we een kleine selectie van bijzondere momenten gemaakt uit alle partijen uit de eerste vijf ronden van de A-groep waarin u uw tactische slagvaardigheid of uw schaakinzicht kunt testen.

OPGAVE 1

Hoe bekroont wit zijn aanvalsstelling?

OPGAVE 2

Hoe slaat wit een bres in de vijandelijke linies?

OPGAVE 3

Toreneindspelen zijn zeer bedrieglijk. Hoe haalt wit een vol punt binnen?

OPGAVE 4

Mat in het eindspel. Ziet u het mat in drie?

OPGAVE 5

De partijvoortzetting 37. Df7 bleek winnend, maar wit kan nog het fraaier en mooie uitmaken. Zie u hoe?

OPGAVE 6

Wit speelde hier het goede 26. Ld3 maar ook hier was een mooie en meteen winnende zet. Zie u het?

OPGAVE 7

Eindspelen met ongelijke lopers eindigen vaak in remise. Maar zwart heeft een bijzonder fraaie en verborgen winst voor handen. Om een tip van de sluier op te lichten: er zit een onderbreekmotief in de stelling.

OPGAVE 8

Dat wit goed staat lijkt duidelijk. Maar kan hij ook een directe beslissing forceren?

Alle fragmenten via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.