Ivantsjoeks eerdere optreden

Hieronder is te lezen dat Vassili Ivantsjoek komend seizoen minstens één partij voor En Passant gaat spelen. In het seizoen 2006-07 speelde hij twee partijen voor Groningen. Daarover schreef ik in mijn rubriek in o.a. de Gooi- en Eemlander het volgende verhaal.

Ivantsjoek wil wel tegen Lemmers

Hoe zou, na alles wat er de afgelopen vier maanden met Vladimir Kramnik is gebeurd, de belangstelling zijn voor een ontmoeting Kramnik-Lemmers? Kramnik tegen wie? Tegen Oscar Lemmers, op dit moment de nummer zestig van Nederland en kopman van Esgoo uit Enschede. Op www.schakers.info fantaseerde hij vorige week over deze vraag. Zijn team zou aantreden tegen Groningen, dat dit seizoen Kramnik en enkele andere wereldtoppers bij de bond had aangemeld. Om speelgerechtigd te zijn voor de Europacup van volgend seizoen, het grote doel van Groningen, moeten alle spelers minstens twee keer meespelen. Omdat Kramnik nog niet had gespeeld, bereidde Lemmers zich mentaal op de komst van de wereldkampioen voor. “Al je tegenstanders, of ze nu Kasparov, Topalov of Danailov heten, heb je verslagen. Maar toch moet je op een zaterdag naar Enschede reizen, om daar in een boerderij tegen Oscar Lemmers te spelen. Zou hij zich dan niet de hele dag afvragen waar in zijn leven het is misgegaan?”

Kramnik kwam niet, Lemmers moest het met Vassili Ivantsjoek doen. De Groningers zullen er alles aan doen om de Rus op 3 maart, voor het grote duel Groningen-HSG, wel naar Nederland te krijgen. Dan zal hij tegen Loek van Wely of Yasser Seirawan spelen en daar zal hij geen bezwaar tegen hebben. Maar hoe moet de wereldkampioen zich motiveren voor een potje tegen Willy Hendriks, Martijn Dambacher of Sybolt de Boer, om maar even een paar andere eerstebordspelers te noemen? Geld? Hij heeft net een miljoen dollar verdiend met zijn match tegen Topalov en een half miljoen met zijn (korte, verloren!) match tegen de computer Deep Fritz. Met een KNSB-potje is hooguit een paar duizend dollar te verdienen. Ivantsjoek daarentegen heeft nog nooit om miljoenen gespeeld en moet dus nog werken voor zijn geld. Bovendien is hij een heel ander type schaker, hem maakt het vermoedelijk niet uit tegen wie hij zit te spelen. Op een zaterdagmiddag op een Twentse boerderij winnen van, eh, even kijken, Oscar Lemmers? Oké, doen we even.

Eén potje Kramnik

Tot zover mijn verhaal, gevolgd door de door Ivantsjoek gewonnen partij. Kramnik speelde uiteindelijk maar één wedstrijd, de kampioenswedstrijd tegen HSG. Hij speelde remise tegen Jan Smeets. Speelgerechtigd voor de Europacup was hij dus niet, maar tot ieders verbazing schreef Groningen zich ook niet voor die cup in. Bij het aantrekken van Kramnik was uitdrukkelijk niet de Nederlandse titel, maar de Europacup in het jaar daarna als doel genoemd. Na één seizoen trok sponsor Share Dimension zich echter teleurgesteld terug, waarna eindelijk, in een competitie zonder de groten der aarde, HSG kampioen kon worden.

2 Comments

  1. Avatar
    Richard Vedder augustus 04, 2012

    Wij van EP waren toen getuige van Ivantsjoek – Lemmers. Wij speelden tegen ESGOO 2 die dag. Jacob de Graaf, onze robuuste invaller, was aan het analyseren met zijn tegenstander en Sjoekie liep met zijn handen op zijn rug en ogen naar het plafond gericht te ijsberen. En ineens was hij het gepruts van Jacob en diens tegenstander zat. Hij vloog naar het bord en voerde een zet uit. Een heel sterke!

  2. Avatar
    Johan Hut augustus 04, 2012

    Ik schreef al dat Ivantsjoek in het seizoen 2006-07 anderhalf uit twee scoorde en won van Oscar Lemmers. Eddie Jansen meldt op Utrechtschaak dat de remise tegen David Smerdon (Utrecht) was.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.