De Franse soap (10)

De Franse soap (10)

De soap gaat nog wel even door

Arnaud Hauchard en Sébastien Feller hebben voor de president van de rechtbank van Versailles in kort geding geëist dat zij mogen deelnemen aan wedstrijden die worden georganiseerd door de Franse Schaakbond, ongeacht of het al of niet gaat om wedstrijden die zijn goedgekeurd door de FIDE. De soap gaat nog wel even door. Inmiddels is algemeen bekend geworden wie de verliezer is van deze soap. Dat viel wel te verwachten.

Persbericht van de Franse Schaakbond

‘De president van de rechtbank van Versailles in kort geding heeft bij vonnis van 9 augustus 2012 de eis van Arnaud Hauchard en Sébastien Feller afgewezen om de straf op te schorten die de FIDE hen op 1 juli 2012 heeft opgelegd. De president heeft hen veroordeeld in de kosten ten bedrage van € 2.000 te betalen aan de Franse Schaakbond.

Bovendien is de president niet bevoegd te oordelen over de beslissing van de FIDE van 1 juli 2012. Derhalve kunnen Arnaud Hauchard en Sébastien Feller niet deelnemen aan een wedstrijd onder auspiciën van de FIDE, en dan doet het er niet toe of de wedstrijd wordt gehouden in Frankrijk of elders.

Echter, zoals het Gerechtshof van Versailles op 29 juni 2011 heeft beslist, kunnen Arnaud Hauchard en Sébastien Feller zolang de bodenprocedure loopt, deelnemen aan alle wedstrijden die de Franse Schaakbond organiseert, zolang deze niet zijn goedgekeurd door de FIDE.’

De reactie van Arnaud Hauchard aan Europe Echecs

‘Volgens onze advocaat is de interpretatie overduidelijk: we kunnen deelnemen aan alle wedstrijden die de Franse Schaakbond organiseert. Het doet er niet toe of zo’n wedstrijd is goedgekeurd door de FIDE, omdat het vonnis van de president daar niets over zegt. Volgens het arrest van het Gerechtshof in Versailles van 30 juni 2011 hebben we het recht om te spelen inclusief op internationale toernooien.’

Commentaar van Europe Echecs: We mogen dus verwachten dat er een nieuwe procedure volgt waarbij een rechter moet bepalen of de interpretatie van de Franse Schaakbond wel of niet juist is. Er wordt weer geld uitgegeven aan procedures dat gebruikt had kunnen worden voor het schaakspel. Het heeft de Franse Schaakbond tot nu toe al meer dan € 200.000 gekost.

Het doet er niet toe wie t.z.t. de winnaar is van deze gevechten. We weten wel wie de verliezer is: het schaken, aldus Europe Echecs.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.