Persbericht ONJK 9 augustus 2012

De strijd om het Open Nederlandse Kampioenschappen schaken is geen saaie aangelegenheid. Elke dag veranderen de kopposties. Favorieten verliezen, achterstanden worden weer goed gemaakt, en de slogan is de koning is dood, leve de koning. De sfeer in de Bornse sporthal ’t Wooldrik is prima, er is nog geen enkele incident geweest en de speelcondities zijn optimaal.

In de A groep speelde Tycho Dijkhuis met zwart tegen Ivo Maris. Ivo ging zeer voortvarend te werk en ging in de aanval. De rokade stelling werd langzaam gesloopt en toen Ivo schaak kon geven op de 24 ste zet met zijn loper viel zijn dame en gaf Tycho op. Ivo heeft daarmee de koppositie veroverd en staat de concurentie een half puntje voor. De volgers zijn Jorden van Foreest,Zyon Kollen en Tycho.

Catheleijne Sanders volgt als beste meisje op 2,5 punten.

In de B. Groep nam Jouke Bakker het op tegen Mischa Sanders en die won in de opening al een pion. In het middenspel kwam daar nog een pion bij en toen Mischa op de 31 zet een geïsoleerde pion forceerde gaf Jouke op. Tjark Vos speelde tegen Peter Gerlagh en won waardoor hij mede op kop kwam met 5 punten. Morgen schaken beiden tegen elkaar. Beste meisjes tot deze ronde zijn Xadya van Bruxvoort, Louise Beukema en Halana Vlaming die 3 punten delen. Katarina Sucikova uit Slovenië is terug gevallen naar een vierde plaats.

De C groep nam Maarten van Harten het op tegen Myron Roesink en hij forceerde een prachtige gedekte vrijpion op de zevende rij. Dit bleek dodelijk en hij toonde zich wederom de sterkste. Zijn afstand tot de concurrentie is daarmee 1,5 punten. Morgen speelt hij tegen Casper Wouters met wit. Bij de meisjes boekte Svetlana Sucikova uit Slowakije een prachtige overwinning op Casper Schoppen die toch ruimt 100 rating punten meer heeft. Quirine Naber volgt haar op 3 punten, zij verloor van Jannes Carpentier.

In de D groep is Kevin Nguyen niet te verslaan. Zijn laatste 2 slachtoffers waren Adrian Kuiper en Simon Elgersma. Maar ook daar pakte hij de 100 %.

De enige die hem nog een beetje bij kan houden is Max Wamerdam die op 1,5 punten volgt. De Belgische Sofie Hutti staat bij de meisjes een 1,5 puntjen los van Li Calje Fong Feleine Waardenburg en Ester ter Sta..

De E/F groep heeft nieuwe koplopers gekregen. Liam Vrolijk stond fier bovenaan met 6,5 punten maar verloor van Sven ter Stal. Jonas Hilwerda versloeg Siem van Deal en Wolf Mestrom en gaat nu aan de leiding. Sven versloeg Oele Dijkhuis en Liam Vrolijk en staat mede aan kop. Liam staat daar een halfje achter. Bij de meisjes staat Eva van Harte op 5 punten op een halfje gevolgd door nog 3 meisjes, het wordt spannend daar.

Bij de allerkleinste staan Siem van Dael, en de Belgische Benjamin Faybish beiden op 6 punten. Beste meisje blijft hier Eva van Harten.

Morgen wordt er weer een volledige dag geschaakt vanaf 9.00 uur in de sporthal ‘t Wooldrik in Borne.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.