Kladblok 3 Kees Schrijvers

Live Games

 

Tekst vanuit het Word-document: Kopieren en plakken

13-jarige Vincent Keymer scoort 2de GM norm
In Dieren is het vandaag een rustdag en alles is nog mogelijk. In Parijs is de laatste ronde van de Tour de France verreden en de winnaar van de Tour was al bekend. In Helsingor in Denemarken is zojuist de Xtracon Chess Open (Copenhagen Open) afgelopen met als winnaar de Noor Jon Ludwig Hammer (2631), hij scoorde 8,5 uit 10.
In het warme Dieren is het de vijftigste editie en in Helsingor was het de 40ste editie van dit populaire Deense toernooi.
Bij het ingaan van de laatste en tiende ronde van dit sterk bezette toernooi waren er vijf koplopers die om de winst streden. Hammer (2631), Svane (2580), Keymer (2466), Andreikin (2702) en Tari (2615). Allen hadden 7,5 uit 9. De 13-jarige Vincent Keymer had zijn tweede GM-norm al veilig gesteld. In de laatste ronde wonnen Andreikin en Hammer, maar Hammer werd uiteindelijke tot winnaar uitgeroepen. Hammer speelde in de laatste ronde tegen Keymer en verschalkte hem in een toreneindspel. De Noor Hammer volgde de tactiek van zijn landgenoot Carlsen. Bij gelijke stelling doorgaan tot de tegenstander een moment van zwakte kent en in tijdnood komt. En dan toeslaan in het verre eindspel. Maar ook een prima prestatie van de jonge Vincent. Vincents zusje Cecilia deed ook mee, zij scoorde 3,5 uit 10.
In de negende ronde speelden de 13-jarige Vincent Keymer en Simon Agdestein remise tegen elkaar. Simon Agdestein is oud-voetballer van het Noorse elftal, zelf een sterke grootmeester in Noorwegen en vooral oud-coach/trainer van de jonge Magnus Carlsen. Hij zal ongetwijfeld hebben gedacht aan de 13-jarige Magnus die aan de C-groep in Wijk aan Zee meedeed in 2004 en deze won. Zijn eerste GM-norm. Hij scoorde in 2004 nog twee normen en werd op 13-jarige leeftijd grootmeester. ! In 2004 schreef Agdestein al een boek over Magnus! En nu zat hij tegenover een ander jeugdtalent die op 13-jarige leeftijd zijn tweede grootmeesternorm had gescoord.
De sponsor van het toernooi is het Deense IT-bedrijf Xtracon en daarom heet het toernooi de Xtracon Open, voorheen vooral bekend als Politiken Cup. Aan deze 40ste editie deden 400 schakers mee, GM 28x, IM 28x, FM 32x, WGM 2 en CM 6. Uit Denemarken waren er 157 deelnemers en uit Noorwegen 74, de rest uit andere landen. De hoofdprijs was 20.000 Deense Kronen.
Er waren drie Nederlandse deelnemers: Jan Timman, Bart Stam en Sietske Greeuw.
Jan Timman is een graag geziene gast bij de Xtracon Open (v.h. Politiken Cup) maar heeft dit toernooi voor zover mij bekend nog nooit gewonnen. Nederlandse winnaars waren Tiviakov (2x) en Sokolov. Deze editie scoorde Timman 7 uit 10.
Bart Stam, de nieuwe toernooidirecteur van Deloitte NK Schaken 2018 (of NK Schaken zo u wilt), was na afloop van het NK zelf ook toe aan een toernooi spelen en toog naar Denemarken. Hij behaalde 5 uit 10.
Sietske Greeuw, een wiskundedocent behaalde 5,5 uit 10. Sietske heeft een aantal jaren wiskundeles gegeven op het Barleus Gymnasium in Amsterdam en zij geeft sinds 2016 wiskundeles aan de European School Luxembourg. Jarenlang was zij actief voor de VAS-jeugd. In Luxemburg is zij lid van Gambit Bonnevoie.
De bekendste en sterkste Deense schaker was natuurlijk Jørgen Bent Larsen, die in 2010 op 75-jarige leeftijd overleed. Hij kende vele nationale en internationale successen. Hij behoorde in zijn tijd tot de wereldtop. Tot de komst van Magnus Carlsen was hij de sterkste Scandinavische schaker. Hij had een zeer onorthodoxe en tot de verbeelding sprekende speelstijl.
Komt Vincent Keymer in 2019 naar Wijk aan Zee?
Begin mei besteedde ik al veel aandacht aan dit jonge talent en ik sprak de hoop uit dat Vincent in 2019 naar Nederland komt. Ik zet hierop nog steeds mijn fiches en ik hoop dat Jeroen v.d. Berg hem weet te overtuigen dat meedoen in Wijk aan Zee minstens net zo leuk is als meedoen aan de Gribaltar Open. En extra publiciteit verzekerd in Duitsland en Nederland met het dan 14-jarige talent.
Een keuze is nodig omdat deze toernooien elkaar overlappen. En voor Vincent is het een goede training voor de Grenke Chess Classic 2019, want daaraan mag hij meedoen als hij wil. Besloten heeft hij nog niet, hij wil waarschijnlijk eerst zijn derde grootmeesternorm halen.

Wordt vervolgd.

Tekst uit een txt-bestand:

13-jarige Vincent Keymer scoort 2de GM norm

In Dieren is het vandaag een rustdag en alles is nog mogelijk. In Parijs is de laatste ronde van de Tour de France verreden en de winnaar van de Tour was al bekend. In Helsingor in Denemarken is zojuist de Xtracon Chess Open (Copenhagen Open) afgelopen met als winnaar de Noor Jon Ludwig Hammer (2631), hij scoorde 8,5 uit 10.
In het warme Dieren is het de vijftigste editie en in Helsingor was het de 40ste editie van dit populaire Deense toernooi.

Bij het ingaan van de laatste en tiende ronde van dit sterk bezette toernooi waren er vijf koplopers die om de winst streden. Hammer (2631), Svane (2580), Keymer (2466), Andreikin (2702) en Tari (2615). Allen hadden 7,5 uit 9. De 13-jarige Vincent Keymer had zijn tweede GM-norm al veilig gesteld. In de laatste ronde wonnen Andreikin en Hammer, maar Hammer werd uiteindelijke tot winnaar uitgeroepen. Hammer speelde in de laatste ronde tegen Keymer en verschalkte hem in een toreneindspel. De Noor Hammer volgde de tactiek van zijn landgenoot Carlsen. Bij gelijke stelling doorgaan tot de tegenstander een moment van zwakte kent en in tijdnood komt. En dan toeslaan in het verre eindspel. Maar ook een prima prestatie van de jonge Vincent. Vincents zusje Cecilia deed ook mee, zij scoorde 3,5 uit 10.

In de negende ronde speelden de 13-jarige Vincent Keymer en Simon Agdestein remise tegen elkaar. Simon Agdestein is oud-voetballer van het Noorse elftal, zelf een sterke grootmeester in Noorwegen en vooral oud-coach/trainer van de jonge Magnus Carlsen. Hij zal ongetwijfeld hebben gedacht aan de 13-jarige Magnus die aan de C-groep in Wijk aan Zee meedeed in 2004 en deze won. Zijn eerste GM-norm. Hij scoorde in 2004 nog twee normen en werd op 13-jarige leeftijd grootmeester. ! In 2004 schreef Agdestein al een boek over Magnus! En nu zat hij tegenover een ander jeugdtalent die op 13-jarige leeftijd zijn tweede grootmeesternorm had gescoord.
De sponsor van het toernooi is het Deense IT-bedrijf Xtracon en daarom heet het toernooi de Xtracon Open, voorheen vooral bekend als Politiken Cup. Aan deze 40ste editie deden 400 schakers mee, GM 28x, IM 28x, FM 32x, WGM 2 en CM 6. Uit Denemarken waren er 157 deelnemers en uit Noorwegen 74, de rest uit andere landen. De hoofdprijs was 20.000 Deense Kronen.

Er waren drie Nederlandse deelnemers: Jan Timman, Bart Stam en Sietske Greeuw.

Jan Timman is een graag geziene gast bij de Xtracon Open (v.h. Politiken Cup) maar heeft dit toernooi voor zover mij bekend nog nooit gewonnen. Nederlandse winnaars waren Tiviakov (2x) en Sokolov. Deze editie scoorde Timman 7 uit 10.

Bart Stam, de nieuwe toernooidirecteur van Deloitte NK Schaken 2018 (of NK Schaken zo u wilt), was na afloop van het NK zelf ook toe aan een toernooi spelen en toog naar Denemarken. Hij behaalde 5 uit 10.

Sietske Greeuw, een wiskundedocent behaalde 5,5 uit 10. Sietske heeft een aantal jaren wiskundeles gegeven op het Barleus Gymnasium in Amsterdam en zij geeft sinds 2016 wiskundeles aan de European School Luxembourg. Jarenlang was zij actief voor de VAS-jeugd. In Luxemburg is zij lid van Gambit Bonnevoie.
De bekendste en sterkste Deense schaker was natuurlijk Jørgen Bent Larsen, die in 2010 op 75-jarige leeftijd overleed. Hij kende vele nationale en internationale successen. Hij behoorde in zijn tijd tot de wereldtop. Tot de komst van Magnus Carlsen was hij de sterkste Scandinavische schaker. Hij had een zeer onorthodoxe en tot de verbeelding sprekende speelstijl.

Komt Vincent Keymer in 2019 naar Wijk aan Zee?

Begin mei besteedde ik al veel aandacht aan dit jonge talent en ik sprak de hoop uit dat Vincent in 2019 naar Nederland komt. Ik zet hierop nog steeds mijn fiches en ik hoop dat Jeroen v.d. Berg hem weet te overtuigen dat meedoen in Wijk aan Zee minstens net zo leuk is als meedoen aan de Gribaltar Open. En extra publiciteit verzekerd in Duitsland en Nederland met het dan 14-jarige talent.
Een keuze is nodig omdat deze toernooien elkaar overlappen. En voor Vincent is het een goede training voor de Grenke Chess Classic 2019, want daaraan mag hij meedoen als hij wil. Besloten heeft hij nog niet, hij wil waarschijnlijk eerst zijn derde grootmeesternorm halen.

Wordt vervolgd.

St. Louis Rapid & Blitz

Aanstaande maandag begint de Rapid & Blitz in het Amerikaanse St. Louis. Het is voor het eerst een onderdeel van de Grand Chess Tour.

In totaal doen er tien topschakers mee, zes uit de vorige week gehouden Sinquefield Cup die gewonnen werd door de Fransman Maxime Vachier-Lagrave en er zijn vier wildcards. De zes uit de Sinquefield Cup zijn: Caruana, Karjakin, Nakamura, Anand, Aronian en Nepomniachtchi. De vier wildcards zijn voor : Navara, Le Quang Liem, Dominguez en Kasparov.

Het prijzengeld is, los van het startgeld, 150.000 dollar. De hoofdprijs is 37.500 dollar.

Ze spelen eerst drie dagen rapid en daarna twee dagen blitz. De loting is vandaag (zondag).

 

En het zou Amerika niet zijn als er geen ‘merchandising’ was.

 

Kasparov  terug achter het schaakbord

Tot ieders verrassing werd begin juli  bekend gemaakt dat oud-wereldkampioen Kasparov,  van zijn vriend en sponsor Rex Sinquefield, de vierde wildcard heeft gekregen. Hij treedt, na een afwezigheid van twaalf jaar, opnieuw in het schaakstrijdperk. Alle ogen zullen op hem gericht zijn. Jammer is dat Magnus Carlsen niet meedoet, hij had al eerder afgezegd toen nog niet bekend was dat Kasparov ook zou aanschuiven. Misschien heeft hij daar nu spijt van of toch niet?

Kasparov stuurde zijn volgelingen twitterberichten over zijn grote stap.

‘Door mijn deelname gaat de gemiddelde deelname van het spelersveld omhoog en de gemiddelde rating omlaag.’

‘Ik ben benieuwd of ik nog weet hoe de stukken gaan. Zou ik daarna opnieuw moeten aankondigen dat ik stop met serieus schaken?’

Meedoen met de wereldschaakelite in St. Louis is bijzonder voor Kasparov. Hij wil hiermee de Sinquefield familie bedanken en zijn waardering tot uitdrukking brengen voor alles wat zij gedaan hebben en nog doen om het schaken te bevorderen, in Amerika en wereldwijd. Voornamelijk ook op het gebied van (schaak)onderwijs. Dankzij de Sinquefields is St. Louis de schaakstad van de wereld en de atmosfeer is daar te vergelijken met het enthousiasme en respect voor de schaakcultuur zoals vroeger in de Sovjet-Unie, aldus Kasparov.

Schaken en Kunst in St. Louis

Tegelijkertijd  is er een reizende tentoonstelling van schaakkunst verzameld door Jeanne en Rex Sinquefield en is de permanente collectie van World Chess Hall of Fame te bewonderen.

 

Het Financieel Dagblad van zaterdag 12 augustus

 

 

Comeback of Crash? Kasparov keert terug

Onder deze kop publiceerde het Financieel Dagblad afgelopen zaterdag een paginagroot artikel over de terugkeer van Kasparov achter het schaakbord. Het artikel is geschreven door de FD-redacteuren Carel Grol en Boudewijn Geels. Best zeer uitzonderlijk  dat het FD, een zakenkrant,  zoveel aandacht aan schaken besteedt. Aan dit artikel werkten mee: Hans Böhm, Erik Scherder (hoogleraar klinische neuropsychologie), Helmut Cardon (bankier bij Morgan Stanley en schaker), Laura Smit-Rigter (Hersenstichting)  en Rudy Douven (schaker).

Hieronder enkele citaten uit het artikel, een aanrader.

‘Als mensen ouder worden, hebben ze meer tijd nodig om informatie te verwerken’. Maar of en in welke mate dat nu al voor Kasparov geldt, durft Scherder niet te zeggen.’ Hij heeft een topbrein ontwikkeld. Je kunt niet voorspellen dat het niets meer wordt.’

 

(Garry Kasparov kreeg in maart 2015  veel aandacht in de Nederlandse media. Eerst op 1 maart een groot interview in NRC Handelsblad en nrc.next  Daarna op zaterdag 21 maart  de Nexus-lezing in Tilburg en op zondag 22 maart een optreden in het tv-programma Buitenhof. En natuurlijk op maandag de ochtendbladen. Op de foto rechts Kasparov met oud- minister-president Ruud Lubbers, die met vele anderen de Nexus-lezing bijwoonde. Het ging over zijn politieke boek ‘Winter Is Coming’. foto: tk)

Twaalf jaar geleden stopte Kasparov met schaken. Volgens Scherder is het belangrijk dat Kasparov toen ’zijn brein niet met vakantie heeft gestuurd’. ‘Hij is de politiek ingegaan zegt u? Dan heeft hij zich vast beziggehouden met lastige problemen. Dat is belangrijk, want zo’n systeem moet je wel onderhouden.’

Helmut Cardon, generatiegenoot, bankier en schaker, vindt het geweldig om te zien dat Kasparov zijn rentree maakt.’ Iedereen heeft zich de afgelopen jaren toch vaak afgevraagd wat er zou gebeuren als Kasparov zou meedoen? Want hij was absoluut de beste.’

Rudy Douven is ook een generatiegenoot van Kasparov en werd Nederlands Kampioen in 1988. Dat jaar won Kasparov het Interpolis-toernooi in Tilburg. Douven analyseerde daar partijen en ontmoette de toen 23-jarige Kasparov. ‘Hij was erg aardig. Hij kon onvoorstelbaar goed rekenen. Maar wat ik mij vooral herinner is zijn enorme energie en gedrevenheid.’

‘Mijn eerste idee toen ik las over de terugkeer van Kasparov, was hij wil weer wat te doen hebben’, zegt Douven. Böhm, droogjes: ’En hij zal vast een prima startgeld hebben bedongen. Daar was hij óók een voorloper in.’

Komt Kasparov naar Wijk aan Zee?

De vraag is of de deelname van Kasparov aan het St. Louis evenement incidenteel is? Zelf zei hij hierover: ‘Ik heb geen plannen ergens anders te spelen en ik hoop dat ik goed genoeg ben en met mijn deelname een eer kan bewijzen aan het St. Louis evenement. Vooral door de kwaliteit van mijn spel en niet alleen met mijn naam.’

Zou hij de smaak weer te pakken krijgen en daarna meer willen? In dat geval lijkt me de jubileumeditie in Wijk aan Zee een geweldige uitdaging voor hem. Publicitair natuurlijk top, ook voor Groningen en Hilversum. En mocht hij niet willen spelen dan is hij natuurlijk altijd een graag geziene gast in Wijk aan Zee, Groningen of Hilversum.  We zullen het zien.

 

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.