Nederlandse jeugd geeft visitekaartje af bij EK in Praag

Bij de Europese Kampioenschappen voor de jeugd in Praag staan er misschien mooie dingen te gebeuren. Bij de jeugd t/m 16 jaar begon Roger Meng (zie foto toernooisite) met 4 uit 4, totdat hij in ronde vijf de ‘man met de hamer’ tegenkwam in de persoon van Darsen Sanzhaev. Nog beter doet Anna Maja Kazarian het.

Zij speelt een soort Zwitsers gambiet door in de eerste ronde een halfje toe te staan en vervolgens de volgende vier partijen te winnen. Morgen mag zij het opnemen tegen Judit Egyed die nog op 100% staat.

Ondertussen is ook Robby Kevlishvili op 4 uit 5 gekomen bij de jeugd t/m 12 jaar. Na een nul in de tweede ronde, heeft hij zijn overige partijen gewonnen.

De gebroeders Jorden en Lucas van Foreest staan beide op de zeer verdienstelijke score van 3½ uit 5. Kortom: de Nederlandse delegatie laat zien wel degelijk wat in de melk te brokkelen te hebben op een Europees platform. Laten we hopen dat er ook in elk geval een podiumplaats voor een of meer van hen uit tevoorschijn komt.

Van onze topscorer op dit moment, Anna Maja Kazarian heb ik twee fragmenten geanalyseerd met een hoogst opmerkelijke gelijkenis. In beide stellingen, waarin onze heldin met zwart speelt, vergrijpt zij zich aan een witte pion. In beide gevallen kost het haar de dame. In het eerste fragment zelfs onmiddellijk, in het tweede na een soort klopjacht. Maar dan blijkt Kazarian uit het goede hout gesneden te zijn. Zij weet de beste verdediging te vinden door in beide gevallen een toren en een stuk voor dame te heroveren. In de eerste ronde creëert zij een onneembare vesting, waardoor de tegenstander in remise moet berusten. In het tweede geval staan haar stukken zo actief en die van de tegenstander zo onhandig, dat een lelijke fout niet kan uitblijven. Met een tactische grap verovert zij een tweede stuk en met haar overwicht van een toren en twee paarden tegenover de witte dame stort zij zich op de witte koning, die dan ook spoedig mat gaat. Ziehier hoe dit alles in zijn werk ging.

Liscinska, Lucia – Kazarian, Anna Maja

28… Dxa2?!

Zwart staat er goed voor, maar ze onderkent het gevaar van de onderste rij niet helemaal. [28… g5! 29. Lf2 Dxa2]

29. Td8+!

Een bekende truc en de zwartspeelster mag nog blij zijn dat ze er met een blauw oog vanaf komt.

29… Txd8 30. Dxa2 Td1+ 31. Le1

31. Kf2 Td2+ 32. Dxd2 Pxd2 is beter voor zwart.

31… Txe1+ 32. Kf2 Td1

En hoewel wit een materiële voorsprong had, wist Anna Maja haar schip naar de veilige remisehaven te loodsen.

33. Da8+ Kh7 34. De4+ g6 35. Db7 Pd6 36. De7 Td5 37. Dc7 e4 38. h3 exf3 39. Kxf3 Tf5+ 40. Kg3 Pe4+ 41. Kh2 Kg7 42. Dc6 Pf6 ½ – ½

Mylnikova, Olga – Kazarian, Anna Maja

24… Dxa4

Na 24… Dxb7 25. Txb7 Pc6 is er nog niet zoveel aan de hand voor zwart.

25. Lc5 Pc6 26. Ta1

Het gevolg is dat wit aan een klopjacht op de zwarte dame mag beginnen.

26… Dc2 27. Tdc1 Dd3 28. Ta3 De2 29. Te1

Het is gelukt, de dame is gevangen. Niettemin kan zwart zich schadeloos stellen door er een toren en een stuk voor terug te winnen.

29… Dxe1+ 30. Pxe1 Lxd2 31. Pf3?

Een lelijke fout. 31. Kf1 was noodzakelijk waarna zwart 31… Pfxd4 32. Lxd4 Pxd4 zeker niet minder staat.

31… Pcxd4?!

Helaas profiteert de zwartspeelster niet ten volle. Met 31… Tb8! kon zwart profiteren van de zwakke onderste rij bij wit.

32. Pxd2 Txc5 33. h3 Tec8 34. Ta8 Tc1+ 35. Kh2 Txa8 36. Dxa8+ Kg7 37. Da5 Tc2

Hier heeft zwart helemaal niets te vrezen, maar bij goed spel zal de partij in remise moeten eindigen. Dat de verdediging lastig te voeren is, blijkt wel uit de volgende blunder.

38. g3??

En ja hoor, Anna Maja ruikt haar kans. De toren en de twee paarden geven nu ook snel mat:

38… Txd2! 39. Kg2 Pe3+ 40. Kg1 Td1+ 41. Kh2 Pf3#

0-1

Van de Nederlanders met de drie beste scores tot dusver heb ik de partijen uit de eerste vijf ronden verzameld. Op het moment van schrijven was de partij uit de vijfde ronde van Robby Kevlishvili helaas nog niet beschikbaar.

Alle partijen van Anna Maja Kazarian via de viewer:

Alle partijen van Roger Meng via de viewer:

Alle partijen van Robby Kevlishvili via de viewer:

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.