Zeges Nederlandse Olympiadeteams weinig overtuigend

In Istanbul is vandaag de 40e Olympiade van start gegaan. Volgens de berichten is er ditmaal een recordaantal deelnemers aanwezig. De liveborden haperden in het begin nog een beetje, maar na verloop van tijd bleek toch alles prima te werken. Uw reporter moest nog wel via een omweggetje zijn best doen om alle partijen van de Nederlandse teams in pgn-formaat binnen te halen, want er bleken ook een paar linkjes niet goed te werken. Maar uiteindelijk kwam dit ook in een oogwenk voor de bakker. Nee, er waren – als ik de geruchten moet geloven – ernstigere dingen aan de hand. Er was namelijk iets mis met het paspoort van onze toekomstige wereldster Anish Giri. Die kon niet meereizen met de Nederlandse ploeg. Naar verluidt had hij voor een aanvraag van een visum voor een ander toernooi in september zijn paspoort moeten opsturen naar een ambassade en had hij dat nog altijd niet geretourneerd gekregen. Het is dus even afwachten wanneer dat paspoort terug is, want zonder paspoort kom je niet door de douane heen, ook al heet je Anish Giri. Ik mag aannemen dat hij binnen afzienbare tijd in Istanbul zal verschijnen; geen fijne aanloop naar dit monsterevenement.

Herenteam

Het herenteam, als negende geplaatst, mocht in de eerste ronde tegen het nietige Maleisië. Aan bord 1 zat IM Mok, rating 2354. De verwachting dat hij snel opgerold zou gaan worden door GM Loek van Wely, rating 2691, kwam niet uit.

Sterker nog: na de opening werd al snel duidelijk dat onze voorlopige kopman zwaar in de problemen was geraakt. De stelling waarin hij belandde, was een volkomen uitzichtloze. Wit had een gigantisch ruimtevoordeel, de zwarte koning geen veilig onderkomen en wit kon doen wat hij wilde. Bij het naspelen van de zetten kon ik de vergelijking “Meester tegen Amateur”, maar dan de grootmeester in de rol van “amateur” niet onderdrukken. Aan twee kanten bestookte de heer Mok de arme Van Wely (zie foto Jos Sutmuller). Toen er geen eer aan te behalen viel, waagde Van Wely een uitbraak die hem duur te staan had moeten komen. Er waren twee concrete winsten voorhanden, maar de witspeler nam deze kansen niet waar. Sterker nog: zwart leek het weer onder controle te hebben, toen hij opnieuw verschrikkelijk blunderde. Hoewel wit een paar keer een snellere winst voor het grijpen had (hij miste ergens zelfs mat in twee!) maakte hij het karwei nu toch wel af. Een zuur begin voor Van Wely, die een succesvol jaar heeft doorgemaakt en nu deze bittere pil te slikken kreeg. Laten we hopen dat hij hierdoor wakker geschud is en met de volgende tegenstander(s) de vloer aanveegt.

Ivan Sokolov deed ondertussen wat van hem verwacht mocht worden. Vanuit een Catalaan waarin hij zich niet bekommerde om pion c4, kwam hij erg goed te staan. Gezegd moet worden dat de zwartspeler taai verdedigde, maar hij kon niet voorkomen dat hij op kunstige wijze in een verloren toreneindspel werd gemanoeuvreerd.

Jan Smeets had het ondertussen niet gemakkelijk om meer dan een halfje bij coach Vladimir Chuchelov af te geven. Maar geduld loont en toen de tegenstander in het eindspel de fout inging, was Smeets er als de kippen bij om hem eraf te combineren. Let op de fraaie slotzet.

Ondertussen werd ook duidelijk dat Daniël Stellwagen averij zou gaan oplopen. Hij kreeg met wit in een Draak een stukoffer om de oren en toen hij iets te aarzelend had geantwoord had de zwartspeler een massief pionnencentrum als compensatie. Het was dan wel verstandig om remise aan te bieden, want er viel geen mogelijkheid te zien om er iets van te maken.

De zege van 2½-1½ is natuurlijk geen goed begin, maar wellicht is het nog niet zo gek om achter de kopgroep aan te hobbelen…

De persoonlijke uitslagen van het herenteam:

Mok, Tze-Meng – Van Wely, Loek

Wit staat al geruime tijd meer dan uitstekend. De zwarte koning heeft geen veilig onderkomen meer, wit heeft een gigantisch ruimte-overwicht en hij kan op twee vleugels de zwarte stellingen bestoken.

49. Da3?!

Nog steeds voldoende, maar er was iets beters! Hier kon wit de partij direct beëindigen met het zeer onverwachte en fraaie 49. T2h7!! Lxa6 [49… Pxh7 50. De6#] 50. Txg7+ Kd8 51. Txf8+ Kc7 52. Txd7+ Kxd7 53. Txf6.

49… Lc6 50. Da6 Lb7 51. Dc4 Ld5 52. Db4 Lc6 53. Le4 Tb7 54. Da3

54… Df7?

Er valt geen eer te behalen aan deze positie voor zwart. 54… Tbc7 zal het ook niet redden, maar zwart houdt het nog even bij elkaar.

55. Lxc6 Db3

Totale paniek, maar het werkt ook nog bijna. Omdat Van Wely zag dat 55… Txc6 helemaal mis gaat na 56. Da8 Tbc7 57. T2h7!! besloot hij maar een stuk te geven.

56. Dc1?

Wit maakt het niet af. De snelste manier om er een einde aan te maken was met 56. Tb2!! Dxb2 [56… Dxa3 57. Txb7+ Kd8 58. Txf8#] 57. Da6 Tbc7 58. Ld5 maar dat is natuurlijk allemaal heel lastig te berekenen voor de ‘eenvoudige’ sterveling. Wat misschien wel te vinden was is 56. Tg8! Dxa3 [56… Kf7 57. Dxb3+ Txb3 58. Ld5+] 57. Tg7+ Kd8 58. Td2+ Td7 59. Tgxd7+ Pxd7 60. Txd7+ Ke8 61. Ta7+ met stukwinst.

56… Txc6 57. Dd2 Tc8??

Van Wely zit duidelijk niet lekker in zijn vel. Na 57… Tb8! heeft zwart alle stormen zowaar nog overleefd ook.

58. T2h6!

Een verschrikkelijke killer!

58… Txc5

Er is geen redden meer aan. 58… Td7 59. T6h7+ Pxh7 60. Txh7+ gaat natuurlijk niet.

59. T6h7+ Pxh7

60. Txh7+?

Tjonge, jonge, jonge, wat een partij! Nu was 60. Dd8+! Kf7 61. Txh7# mat in twee!

60… Ke8 61. Txb7 Dxb7 62. Lxc5

Maar hier valt natuurlijk ook niets meer te halen voor zwart, ook al heb je zo’n slordige 340 Elopunten meer…

62… De4 63. Le3 Ke7 64. Dc3 Kd7 65. Db3 Dc6 66. Df7+ Kd8 67. De6 Dxe6 68. fxe6 Ke7 69. Kf3 Kxe6 70. Ke4 Kf7 71. Kf5 Ke7 72. Lb6 Kf7 73. Ld8 e4 74. Kxe4 1-0

Yeoh, Li Tian – Smeets, Jan

44. Ld6?

Na 44. b6 is het allemaal nog niet zo gemakkelijk voor zwart.

44… e3+ 45. Kf1 Txd6!

Een fraai kwaliteitsoffer.

46. Pxd6 Pf4 47. Te1

47… d3!

Mooi gezien van Smeets!

0-1

Alle partijen van de heren met aantekeningen via de viewer:

Damesteam

Voor het Nederlandse damesteam stond Algerije op het programma, op papier veel zwakker, maar dat moet altijd maar weer waar gemaakt worden. Dat bleek ook, hoewel de eindscore van 3½-½ er toch mocht wezen. De nieuwe landskampioene, Tea Lanchava, liet zien dat ze de vorm van het laatste NK heeft meegenomen naar Istanbul. Ze rolde haar tegenstander met speels gemak op. Die offerde een pion, maar de gedroomde compensatie kwam er niet. Toen er een doorgebroken zwarte pion ook werd opgepeuzeld was het resterende eindspel voor Lanchava niet moeilijk meer.

Lisa Schut had het aan het tweede bord heel wat lastiger, hoewel het daar aanvankelijk niet naar uitzag. Hoewel ze een pion geofferd had, was duidelijk dat zwart degene was die het spel had. De witte koning bleef een tijdlang gevangen in het centrum, maar het voordeel van zwart verwaterde wat na een afwikkeling.

Het bleef echter een bijzonder scherpe stelling met alle zware stukken en ongelijke lopers op het bord. Wit had een blokkade op de zwarte velden opgeworpen, maar die werd na een foutje van de witspeelster door Lisa met grof geweld opengebroken. Met een prachtig schijntorenoffer blies Schut de witte stelling uit elkaar, waarna zij het op elegante wijze afmaakte. Een prachtige partij!

Anne Haast zat ondertussen met wit tegen een stelling aan te kijken die een wat troosteloze indruk maakte. Een foutieve combinatie kostte haar twee stukken voor een toren. Maar Anne rechtte de rug, creëerde het nodige tegenspel en toen de tegenstander het even allemaal niet meer zo scherp op het netvlies had, kwam een zetherhaling beide speelsters goed uit. De Nederlandse overwinning was hiermee een feit en Arlette van Weersel kon die nog wat meer aanzien geven. Die was echter verzeild geraakt in een toreneindspel van vier tegen vier pionnen op één vleugel. Omdat haar toren wat actiever stond, wist ze zowaar een pionnetje te winnen, maar uiteraard viel er nog altijd weinig eer te behalen. Als je meer Elopunten in de schaal kan werpen, een pionnetje meer hebt, ga je natuurlijk door. Dat deed Arlette ook, maar ze kon niet voorkomen dat er nog meer pionnen afgingen. Toen het twee tegen een was, moest de tegenstander nog één nauwkeurige zet doen, maar die werd gemist! En toen was de stelling ineens gewonnen. Helaas verslapte Arlette één moment waarna het weer theoretisch remise was. Wat een ellende zou je denken, maar het werd wel snel duidelijk dat de tegenstandster hiervan weinig kaas had gegeten, want zij slaagde er niet in om de goede verdediging op het bord te brengen. En het binnenhalen van de winst was daarna voor Arlette een peulenschilletje.

De persoonlijke uitslagen van het damesteam:

Khadidja, Latreche – Schut, Lisa

23. Tc1

Wit had nu met de koning uit het centrum moeten gaan. 23. O-O-O.

23… e4 24. f4 Dh5 25. g4 Dh6 26. De3 Tad8 27. h4 Dc6 28. f5?

Opnieuw had wit de koning uit de vuurlinie moeten halen. Ze wordt daarvoor hard gestraft! 28. Kf2.

28… Td3!!

Prachtig gezien van Lisa! De blokkade op de zwarte velden wordt op gewelddadige wijze opgeheven.

29. Dg5

Dit helpt niet na zwarts afgemeten antwoord. [29. cxd3 exd3 30. Kf2 Txe3 31. Kxe3 wordt gevolgd door het sterke 31… Dg2! waarna de dame plus loper (én sterke vrijpion) in de aanval winnen.]

29… Txc3! 30. bxc3 e3 31. Th2 Df3

en omdat het mat niet meer te pareren is, gaf wit zich gewonnen.

0-1

Alle partijen van de dames met aantekeningen via de viewer:

Jeugd is er ook….

Alle foto’s zijn afkomstig van de website van de organisatie.

Over Herman Grooten

Herman is ruim 40 jaar schaaktrainer. Hij verzorgde lange tijd de schaakrubrieken in Trouw en het ED. Daarnaast was hij Topsportcoördinator bij de KNSB en is hij auteur van diverse schaakboeken en werkt hij voor Schaaksite. Klik hier voor series die hij op Schaaksite heeft gezet.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.