Schaakrubrieken weekend 25 augustus 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken. Wij streven naar publicatie op de woensdag na het verschijnen van de veelal zaterdagse schaakrubrieken.

Hans Ree Gert Ligterink Hans Böhm Bab Wilders Johan Hut Rini Kuijf Henk Prins Max Pam

Hans Ree

Wereldkampioenen in het nauw

Twee oud-wereldkampioenen, Garry Kasparov en Boris Spassky, zijn in gevaar. Vorige week vrijdag werd Kasparov in Moskou gearresteerd voor de rechtszaal waar het vonnis over de drie vrouwen van Pussy Riot zou worden uitgesproken. Op videobeelden zie je dat hij kalm met een journalist sprak en plotseling met grof geweld door de politie uit de menigte werd geplukt en in een busje werd geduwd.

Kasparov zegt dat hij zwaar werd mishandeld. Een Russische agent heeft verklaard dat Kasparov hem tijdens de worsteling in zijn hand heeft gebeten, wat op grond van foto’s en videobeelden onwaarschijnlijk lijkt.

Kasparov werd nog dezelfde dag vrijgelaten, maar de zaak is nog lang niet afgedaan. Kasparov deed aangifte wegens een illegale arrestatie en mishandeling, de agent deed aangifte op grond van de beet in zijn hand. Die laatste aangifte is ernstig, want een veroordeling kan tot een gevangenisstraf van vijf jaar leiden. Het beeldmateriaal lijkt aan de kant van Kasparov te staan, maar hij schreef zelf: „Alle bewijs van de wereld aan mijn kant zal me niet helpen in een rechtszaal in Moskou.”

Met Boris Spassky gaat het ook niet goed. In 2010 kreeg hij in Rusland een beroerte die aanvankelijk levensbedreigend leek. Dat viel mee, maar hij bleef wel linkszijdig verlamd. Hij werd teruggebracht naar Frankrijk, waar hij al tientallen jaren met zijn vrouw Marina woont, en volgde daar een revalidatieprogramma, eerst in een ziekenhuis en later thuis in Meudon.

Eind vorige week bleek hij opeens in Moskou te zijn, waar hij per telefoon een sensationeel interview gaf aan de krant Komsomolskaja Pravda. Het kwam er op neer dat er een samenzwering was om hem met hulp van Franse artsen van de buitenwereld te isoleren en langzaam te vermoorden. ‘Echte vrienden’ hadden hem gered door zijn huis binnen te dringen toen Marina even weg was, en hem mee te nemen naar de Russische ambassade in Parijs, waar hij een tijdelijk paspoort kreeg om naar Moskou te vluchten.

Een paar dagen later liet zijn zuster Iraida, die in St. Petersburg woont, weten dat ze nog deze maand haar broer had bezocht in Meudon. Volgens haar werd hij daar uitstekend verzorgd door een arts, een fysiotherapeut en drie verpleegsters. Marina, die ze al meer dan dertig jaar kende, was volgens Iraida een geweldige vrouw die alles voor haar man deed. Iraida dacht dat Boris gekidnapt was en ze vroeg zich bezorgd af waar hij was.

Ze werd vervolgens tegengesproken door een vrouwelijke official van het Veteranencomité van de Russische schaakbond, die wat modder smeet naar Marina en verder zei dat Spassky geheel vrijwillig zijn toevlucht had gezocht in een Moskouse kliniek.

Spassky’s vrouw Marina is radeloos. Franse en Russische artsen strijden om zijn lichaam. Ik moest denken aan een Franse hertog uit de 18de eeuw die op zijn ziekbed werd omringd door een stoet van lijfartsen die met veel gekrakeel allen een verschillende diagnose stelden. De hertog zei vermoeid: „Heren, ik zal u tot overeenstemming brengen.” Hij draaide zich in zijn bed om en blies de laatste adem uit.

De partij van deze week is uit het WK-jeugd in Athene, dat onlangs gewonnen is door Alexander Ipatov, een ondernemende jonge Oekraïner die behalve voor zijn eigen land ook onder de vlag van Spanje heeft gespeeld en nu voor Turkije uitkomt.

Nils Grandelius – Alexander Ipatov, WK onder 20, Athene 2012

1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pf3 Pc6 De Twee Paarden Tango. Zwartspelers houden van de stellingen na 4. Pc3 e5 of 4. d5 Pe5, maar zijn minder tevreden na 4. Pf3. 4. a3 d6 5. Pc3 g6 6. g3 Lg7 7. Lg2 0-0 8. 0-0 a6 9. d5 Met 9. b4 kon wit proberen om enig profijt te trekken van zijn vierde zet. 9…Pa5 10. Pd2 Tb8 11. b4 Na rustig spel zou de zet a3 alleen een verzwakking van de b-lijn betekenen. 11…Pxc4 12. Pxc4 Pxd5 13. Pxd5 Lxa1 14. Lh6 Lg7 15. Lxg7 Kxg7 Zwart heeft een toren en twee pionnen tegen twee stukken. Het staat ongeveer gelijk, maar zwart heeft het makkelijker, omdat zijn plan duidelijk is: de centrumpionnen naar voren gooien. 16. Dd4+ f6 17. Pc3 d5 18. Pa5 Dit is een duidelijke fout, omdat zwart nu meteen zijn c-pion in de strijd kan werpen. 18…c5 Wit heeft overzien dat hij deze pion wegens stukverlies niet kan nemen. 19. Df4 Ld7 20. Td1 b6 21. Pb3 c4 22. Pd2 e5 23. Df3 d4 Een onstuitbare stoomwals van pionnen is in beweging gekomen. 24. Pd5 Tc8 25. e4 c3 26. Pf1 Lb5 27. h4 f5 28. Tc1 Lc4 29. h5 b5 30. hxg6 hxg6 31. g4 Dg5 32. Dg3 Tfe8 33. gxf5 Dxg3 34. f6+ Kf8 35. fxg3 Lxd5 36. exd5 e4 37. d6

Een iets betere kans was 37. Lh3 met de bedoeling 38. Le6. Zwart kan dan het best een kwaliteit geven met 37…Kf7 en blijft gewonnen staan. 37…Tcd8 38. g4 e3 39. g5 e2 40. Kf2 d3

Het mooie plaatje wekt herinneringen op aan McDonnell – Labourdonnais, Londen 1834.

41. Pe3 Txe3 42. Th1 e1D+ Wit gaf op.

Gert Ligterink

Een bonk ongeduld

Zoals er mensen zijn die als vanzelfsprekend eens een autobiografie schrijven, zo zijn er ook mensen van wie je dat niet absoluut niet verwacht. Tot die laatste categorie rekende ik Walter Browne, de hyperenergieke in Australië geboren Amerikaan die in de periode 1974-1984 tot de wereldtop behoorde. Omdat Browne achter het bord nauwelijks kon stilzitten, lag het niet voor de hand dat hij het geduld zou hebben om een boek te schrijven.

Maar dat boek is er wel gekomen en Browne heeft zich er niet met een jantje-van-leiden van afgemaakt. In The Stress of Chess … and its Infinite Finesse, uitgegeven door New in Chess, beschrijft hij met razende energie zijn schakersleven én zijn tweede carrière als succesvol pokerspeler. Een selectie van honderd partijen illustreert zijn verhaal.

Browne was in zijn toptijd een groot speler. Tweemaal, in 1974 en 1980, won hij het Hoogovenstoernooi en zesmaal werd hij kampioen van de Verenigde Staten, wat hem de bijnaam Mr. Six Time opleverde.

Vreemd genoeg was hij altijd opvallend slecht op dreef in de WK-kwalificatiewedstrijden. In drie interzonale toernooien speelde hij geen enkele rol.

Een betere titel van zijn autobiografie had niet gekozen kunnen worden. Browne was de verpersoonlijking van de spanning die het spelen van een schaakpartij met zich meebrengt. Supergeconcentreerd, met een strak gespannen gezicht, zat hij achter het bord. Zijn zetten voerde hij uit met een flitsende beweging die door niemand kon worden geïmiteerd. Soms ontspande hij zich door als een gekooide tijger door de toernooizaal te banjeren.

Omdat Browne zo nadrukkelijk aanwezig was, viel het niet mee tegen hem te spelen of, minstens even vermoeiend, naast of schuin tegenover hem te zitten. Tijdens het lezen van het boek vroeg ik me af hoeveel partijen ikzelf tegen Browne had gespeeld. Minstens drie, dacht ik, maar bij controle bleek het er slechts een te zijn. Kennelijk had mijn geheugen ook de partijen meegeteld die we als buren aan dezelfde tafel speelden.

De beste partij van zijn leven is volgens Browne de overwinning die hij in het Amerikaans kampioenschap in 1974 behaalde tegen Arthur Bisguier. Het is een keuze waarmee ik het van harte eens ben. Nog goed herinner ik me mijn verbazing en bewondering, toen ik het kunstwerk voor het eerst zag.

Browne – Bisguier Chicago 1974

1. e4 e5 2. Pf3 Pf6 3. Pxe5 d6 4. Pf3 Pxe4 5. d4 d5 6. Ld3 Le7 7. 0-0 Pc6 8. c4 Pb4 9. cxd5 Pxd3 10. Dxd3 Dxd5 11. Tel Lf5 12. Pc3 Pxc3 13. Dxc3 c6

Snel spelend voerde Bisguier de zetten van deze indertijd als veilig bekendstaande openingsvariant uit. Nu weten we dat zwart 13 … Le6 moet spelen.

14. Lh6!!

Deze geweldige zet leidt in alle varianten tot groot voordeel voor wit. Na 14 … gxh6 komt 15. Te5 Dd7 16. Tael Le6 17. d5 cxd5 18. Txe6 fxe6 19. Dxh8+ Lf8 20. Df6 en wint. Zwarts relatief beste kans was zich te schikken in pionverlies met 14 … Le6 15. Lxg7 Tg8 16. Le5 0¬0-0.

14 … Tg8 15. Te5 Dd7 16. Tael Le6

Ook deze stelling verdient een diagram. Wit zou kunnen denken aan 17. Lxg7 Txg7 18. d5 cxd5 19. Txe6, maar na 19 … Txg2+ 20. Kxg2 fxe6 heeft zwart tegenspel. In plaats daarvan ontneemt Browne zijn aangevallen loper de terugtocht.

17. Pg5! 0-0-0

Onaantrekkelijk is 17 … LxgS 18. Lxg5 en na 17 … gxh6 18. Pxe6 fxe6 19. Txe6 0-0-0 (19 … Tg7? 20. d5) 20. Txe7 Dxd4 21. Dh3+ Td7 22. Txh7 staat wit op winst

18. Pxf7!

Veel sterker dan 18. Pxe6 fxe6 19. Txe6 Tge8 (20. Lxg7 Lb4).

18… Lxf7 19. Txe7 Dxd4 20. Txf7 Dxc3 21. bxc3 gxh6 22. Tbl!

Wits schijnoffers hebben ten slotte een gewonnen toreneindspel opgeleverd.

22 … Tg5 23. h4 Tb5 24. Txb5 cxb5 25.Txh7 Tdl+ 26. Kh2 Td2 27. Txh6 Txa2 28. h5 Txf2 29. Th8+ Kc7 30. h6 Kb6 31. Kh3 a5 32. g4 b4

Browne noemt 32 … Tf3+ een scherpere poging’.

Zijn winstvariant: 33. Kh4 Txc3 34. Td8 Tc7 35. g5 b4 36. g6 b3 37. h7 b2 38. Tdl Tcl 39. h8D bID 40. Dd8+ Ka6 41. Df6+ Ka7 42. Df2+ Kb8 43. Df4+ 33. Cxb4 axb4 34. Te8 Tf1 35.Kg2 Tf7 36. G5 Tf5 37. H7 Txg5+ 38.Kf3 Th5 39.h8D Txh8 40.Txh8

Zwart geeft op.

Hans Böhm

Roosendaal

Het sterk bezette LBV-toernooi te Roosendaal is gewonnen door de grootmeesters Sergei Tiviakov en Maryn Kravtsiv uit de Oekraïne. Maar deze rubriek gaat eigenlijk over: wat een vriendenclub niet allemaal kan bereiken. In Roosendaal zit schaakvereniging De Pion en die is heel actief. De 150 leden zijn trouwe bezoekers van de clubavond en willen altijd wel een helpend handje toesteken bij wat voor ludieke activiteit dan ook. Dat is op zich al bijzonder in deze tijd maar dan ben je er natuurlijk nog niet. Je hebt initiatiefnemers nodig die dingen bedenken en de boer opgaan en sponsors zoeken en de pers erbij halen.

Mag ik u voorstellen aan dat hechte kernteam, die schaakvriendenclub: Ger IJzermans, Ad Bruijns, Frans Peeters en Erik van Elven. Zij opereren al jaren op basis van wederzijds respect, vertrouwen en totale vrijwilligheid. Maar niet vrijblijvend, iedere zes weken wordt er structureel vergaderd. Daar werden de volgende punten uitgewerkt: constant beschikbaar gratis vervoer plus chauffeur voor de deelnemers; dagelijks buffet voor 180 personen; gratis professionele speellocatie op het Jan Tinbergen College met airco en goede verlichting; vriendelijke barbezetting met ruim assortiment; goed lopende website met onder andere mooie foto’s, rondeverslagen en 24 borden live, zie www.livechess.nl. Alle titelhouders kregen een all inclusive VIP-behandeling vanuit de gehele organisatie, daar zat duidelijk een beleidslijn achter. Sommigen konden die weelde niet dragen en werden plotseling zeer vrijgevig.

Het LBV-toernooi is vernoemd naar Landelijke Belangen Vereniging, een van de snelst groeiende vakbonden in Nederland die al meer dan honderd CAO’s afsloot. In dat adviseren en schuiven met arbeidszaken, uitkeringen, WW, WIA, AOW en service op de vele belastingvraagstukken kan men zich soepel aansluiten bij het schuiven en vooruitdenken in de schaaksport.

E. l’Ami – C. Van Oosterom, na 21…Ld7xe6

Grootmeester Erwin l’Ami (Elo 2630) was vooraf een van de kanshebbers maar hier, al in de tweede ronde, kon hij zijn aspiraties aanpassen. Wit staat gevaarlijk, voor de geofferde pion moet snel concrete compensatie gevonden worden anders consolideert zwart. Wit moet daarom alle schepen achter zich verbranden met 22.Pe2 Dxf3 23.Kd2 en Pf4 komt eraan. Wit heeft dan initiatief maar of het voldoende is? In de partij kwam een rustige zet en dat kan de witte stelling niet verdragen

22.f4? Pd6 23.Dh2 Lf5 24.Pe2 Tf8 25.Pg3 De6 26.Kd2 Lxd3 27.cxd3 Pf7!

Chiel van Oosterom (Elo 2390) is een intelligente en dus gevaarlijke speler. Met logische zetten geeft hij zijn gerenommeerde tegenstander geen enkele tegenkans meer. 28.Te5 Pxe5 29.dxe5 d4! 30.exd4 Txf4 31.Ph5 gxh5

Ook weer zo’n stellingaanpak met puur rekenwerk. Simpel winnend is 31…Txd4 32.Pxg7 Kxg7 33.Th1 h5 en wit kan opgeven maar de tekstzet maakt gebruik van een tactische manoeuvre 32.Txg7+ Kxg7 33.Dxf4 Dh6 34.Ke3 Dxf4+ 35.Kxf4 Kf7 en omdat het pionneneindspel kansloos is, gaf wit op.

H. Boulahfa – J. Van der Wiel, na 15…Pf6-d7

Ook sympathiek was de dagprijs van honderd euro, voor de meest spectaculaire partij. Die ging bijna altijd naar een winnaar maar dit keer niet. De jury bestond uit een lid van het Olympiadeteam, dat eind deze maand in Turkije ons land gaat verdedigen. Jan Smeets was enthousiast in zijn oordeel: ‘…. sterke aanval en krachtige verdediging, zo willen wij het graag zien’.

Wit kan het positioneel aanpakken maar gaat op de aangeboden materiaalwinst in. Het is natuurlijk een beetje alles-of-niets wat Hicham Boulahfa (Elo 2100) doet maar het is de enige manier om zijn sterke tegenstander, grootmeester John van der Wiel (Elo 2420) te bestrijden.

16.Dxd6 Da5 17.Dxd7 Dxa2 18.Dxb7

Wit pakt wat hij pakken kan. Twee stukken achter inmiddels maar zwart start een uiterst gevaarlijke aanval

18…Lxb2+ 19.Kd2 Ta-d8+ 20.Ke1 Txd1+ 21.Kxd1 Td8+ 22.Ke1 Db1+ 23.Pc1 Lxc1 24.Dxa6

Ik vermoed dat wit geen idee had hoe dit zou aflopen maar hij strijdt met elan en durf en overmoed en laat het eindresultaat over aan de goden. Intussen zit zwart zich suf te piekeren waar de weg naar winst moet liggen.

24…Lxe3+ 25.Ke2 Lc1 26.Da4 Td2+ 27.Kf3 Dxc2!

Natuurlijk, want ondanks het stuk achter heeft zwart zijn damevleugelpionnen.

28.De8+! Kg7 29.De5+ Kf8 30.Db8+ Kg7 31.De5+ en deze enerverende partij eindigde in remise door eeuwig.

schaak. Opmerkelijk genoeg geen inspirerende partijfragmenten van de terechte winnaars. Zij wonnen vooral op techniek en daar is natuurlijk niets mis mee.

Eindstand aan kop LBV-toernooi 2012

1. Tiviakov, Kravtsiv 5 3.Van den Doel, Winants, Pruijssers, Bosboom, Broekmeulen, S. Kasparov, B. Muhren, l’Ami 4,5

Bab Wilders

Veertig jaar geleden was de hele schaakwereld in de ban van de match om de wereldtitel tussen Spassky en Fischer. Dat is nogal logisch, merkwaardiger was dat tienduizenden die nog geen schaakstuk van een damschijf konden onderscheiden gefascineerd waren door de TV-uitzendingen waarin Euwe en Mühring uitlegden wat er ij IJsland aan de hand was.

De verbluffende reden was dat vooral door “leken “deze match was uitgeroepen tot de ultieme Koude Oorlog match. Op de schakers rustte de taak aan te tonen wat nu superieur was, het kapitalistische Amerika of de communistische USSR. Het is de vraag of de hoofdpersonen dit ook zo zagen. Spassky zeker niet en Fischer haatte wel de sovjet- schakers omdat ze tegen hem samenspanden maar zeker gezien zijn latere uitlatingen ging het hem alleen om schaken.

De partijen uit de match zijn allemaal wel een keer voorbijgekomen daarom nu een andere partij van winnaar Bobby Fischer tegen een andere Russische ster: Fischer – Geller 1.e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 a6 4. La4 dus geen afruilvariant wat Bobby graag speelde. 4..d6 5. 0-0 Lg4 6. h3 gelijk een verklaring Lh5 Nu zou men waarschijnlijk h5 spelen. 7.c3 Df6 8.g4 Lg6 9.d4 Fischer stelt snelle ontwikkeling voorop zelfs ten koste van een pion: 9..Lxe4 10. Pbd2 Lg6 (Lxf3 dan wel Ld3 waren sterker geweest) 11. Lxc6 bxc 12.dxe5 (ook Da4 was sterk) dxe5 13. Pxe5! Ld6 het is evident dat Dxe5 niet kan 14. Pxg6 Dxg6 (hxg lijkt sterk maar leidt tot de ondergang na bc 15. Pe4 Dh4 16. Pxd6+ cxd 17. Dxd6!) 15. Te1+ Kf8 16. Pc4 h5 Geller denkt dat hij nog een aanval heeft 17. Pxd6 cxd 18. Lf4 d5 Eigenlijk helpt er al niet veel meer 19. Db3 hxg Een beetje wanhoop (19..Pe7 20. Txe7 Kxe7 21. Db7+) 20. Db7 het aftrekschaak is niet gevaarlijk gxh+ 21. Lg3 Td1 22. Dc4+ en 1-0 Een waarschuwing (Bled 1961) voor de Sovjet Unie dat er een bedreiging was en dat resulteerde in het verlies van de wereldtitel in 1972 in IJsland.

Er zijn maar weinig schaakbladen zo overzichtelijk als het British Chess magazine: ruim 20 korte rubrieken, soms van maar 1 bladzijde, waarin alle aspecten van het schaakleven aan de orde komen, de actuele toernooien, openingstheorie, problemen, partijstellingen(niet bij de oplossingen kijken!), nieuws, schaakgeschiedenis, kortom, een ideaal blad wanneer men in trein of bus even de gelegenheid heeft zich in het BCM te verdiepen (en dan niet vergeten uit te checken). En thuis zeer geschikt voor de ruimte die ze in that green and pleasant land plegen aan te duiden met bathroom. Zo wordt men maandelijks helemaal bijgepraat over alle nieuwe ontwikkelingen en in het nummer van juli bv ook over de match tussen Anand en Gelfand terwijl Alan Smith in de historie juist teruggaat naar Henry Bird met een leuk partijtje met het fraaie maar corrupte Lettisch Gambiet. Verdere informatie op www.britishchessmagazine.co.uk.

Het laatste probleem van augustus is een tweezet van A. Hesselgren ( 2387 )

De sleutelzet van probleem 2385 was 1. Pf5.

Johan Hut

Tiviakov rekent af met kleintjes

Soms wordt er geklaagd over toernooien die verdwijnen, maar er komen toch ook verrassende toernooien bij. Zo was er vorig weekend opeens het LBV-toernooi in Roosendaal met maar liefst twaalf grootmeesters onder de deelnemers. Ik moest wel even zoeken, wat was dit nou weer? Antwoord: dit was het kampioenschap van de Noord-Brabantse Schaakbond. Dit toernooi was de laatste jaren zo leuk, gezellig en goed georganiseerd dat de organiserende Stichting Schaakpromotie dacht: ach kom, laten we eens gek doen, we nodigen een heleboel grootmeesters uit. We maken er een sterk weekendtoernooi van en de hoogst eindigende Brabander noemen we Brabants kampioen.

Als sponsor werd de Landelijke Belangen Vereniging aangetrokken, een onafhankelijke en a-politieke vakbond. Grootmeesters kregen gratis onderdak en garantiegeld, dat is een startgeld voor het geval de speler geen prijs wint. Gratis een weekend schaken met kans op een hoofdprijs van 1500 euro, daar kwamen er dus heel wat op af.

Winnaar werden Sergei Tiviakov, die zijn zoveelste toernooizege boekte, en de onbekende Martyn Kravtsiv uit Oekraïne. Zelfs Dimitri Reinderman kende hem niet en dan ben je echt onbekend. Beiden wonnen 1250 euro. Het grootste gevaar voor favoriet Tiviakov had moeten komen van Erwin l’Ami, maar die verloor in de tweede ronde van Chiel van Oosterom en speelde vervolgens remise tegen Martijn Otten. Zijn toernooi was daarmee voorbij, zijn gedeelde derde tot en met tiende plaats kon hem niet troosten.

Om een weekendtoernooi te winnen moet je om te beginnen afrekenen met ‘zwakke’ spelers. Jan Jaap Janse is helemaal niet zwak, hij kan in de eerste klasse van de KNSB-competitie goed meekomen. Maar ten opzichte van Tiviakov is hij een kleintje en de Groninger gaat daar meedogenloos mee om.

Tiviakov-Janse

1.e4 c6 2.d4 d5 3.Pd2 Db6 4.c3 g6

Tegen de Caro-Kann speelt wit Pd2 in plaats van Pc3 omdat zwarts g6 en Lg7 dan niet zo goed is, omdat wit c3 kan spelen. Maar goed, dat weet Janse ook en misschien is dit wel een tegeltjeswijsheid waar sommige zwartspelers om lachen.

5.Pgf3 Lg7 6.Ld3 dxe4 7.Pxe4 Pf6 8.Pxf6+ Lxf6 9.0-0 0-0 10.Te1 Td8

Hoe belangrijk zou Janse het loperpaar vinden? De ontwikkeling van zijn Lc8 is een probleem en gezien het vervolg zou Lg4 hier de aangewezen zet zijn.

11.Pg5 h6 12.Pe4 Lg7 13.Lc4 Ld7 14.Df3

14…Le8

Na het meer natuurlijke 14…e6 gaat de witte aanval met 15.Pf6+ Kh8 16.Pg4 verder.

15.Dh3 h5 16.Lg5 Lf8 17.Dh4 Dxb2

Tja, wat moet zwart nog? Verdedigen met Dc7 is als gaan liggen en wachten waar de klappen vallen. Ook dan is e7 niet te redden.

18.Lxe7 Lxe7 19.Dxe7 Pd7 20.Pg5

Zwart geeft het op.

Iedere ronde werd er een spektakelprijs uitgedeeld. Een daarvan ging naar Erika Sziva, die van 1992 tot 1999 vijf keer Nederlands kampioen bij de vrouwen was maar de laatste tijd niet meer zo actief is.

Punt-Sziva

1.e4 c5 2.Pf3 e6 3.b3 b6 4.Pc3 Lb7 5.Ld3

Een onnatuurlijke opstelling die wit niet bepaald openingsvoordeel oplevert.

5…a6 6.0-0 Dc7 7.Te1 Le7 8.e5 Pc6 9.Lb2 f5 10.exf6 Pxf6 11.Pe4 Pb4 12.Pxf6+ gxf6 13.Lf1 Df4

Dreigt vooral Ld6.

14.Te3 Df5 15.Ph4

Dit pakt verkeerd uit, maar wit had al een probleem op beide vleugels. Zwart mag nu Dxc2 spelen, waarna wit zal vervolgen met Dh5+, wat voor zwart niet erg is. Sziva wil echter op koningsaanval blijven spelen.

15…Dg5 16.g3 Tg8 17.Lg2 Pd5 18.Te1 Lc6 19.a3

19…Dxh4

Daar zal iedereen naar kijken, maar reken maar eens uit of het goed is.

20.gxh4 Pf4 21.f3 Txg2+ 22.Kh1 Tf2 23.Te3 Kf7

Lange rokade was esthetischer geweest, maar levert hetzelfde op, de tweede toren komt erbij en wit is verloren.

24.De1 Ph3 25.Dxf2

Wat anders? De dreiging Ta8-g8-g2 is dodelijk.

25…Pxf2+ 26.Kg2 Pg4 27.Te2 Tg8 28.h3 Pe5+

Wit geeft het op. Hij verliest nog een paar pionnen, waarna het zwarte voordeel ruim voldoende is.

Rini Kuijf

Voor beginners A5874

Wit aan zet, wat wint?

Voor gevorderden B5874

Wit aan zet wint, hoe?

Henk Prins

In de zomervakantie kan volop geschaakt worden. Toernooien in Leiden, Amsterdam, Dieren en Vlissingen zijn de bekendste. Nederlandse successen zijn te melden: grootmeester Jan Smeets wint het open kampioenschap van Nederland in Dieren en grootmeester Dimitri Reinderman het Hogeschool Zeelandtoernooi in Vlissingen. Twee zwaar bezette internationaal open toernooien.

In Dieren vindt jaarlijks het Open Kampioenschap van Nederland plaats. Voormalig Nederlands kampioen Jan Smeets behaalde met 7 uit 9 de eerste prijs. Tweede en derde werden Greenfeld uit Israel en Bakre uit India. De vierde plaats werd ingenomen door grootmeester Ikonnikov uit Rusland, deze begon met 4 uit 4 maar verloor de laatste twee partijen.

Van Jan Smeets een boeiende partij.

Hendriks – Smeets

1.e4 c5 2.Pf3 d6 3.Lb5+ Pc6 4.Lxc6+ bxc6 5.0-0 e5 6.c3 f5!? 7.exf5 Le7 8.d4 e4 9.Te1!? (Een vroeg stukoffer, dat echter dubieus is.) 9. …exf3 10.Dxf3 d5 11.Lg5 Kf7 (Smeets verdedigt zich vakkundig.) 12.Txe7+!? (Hendriks slaat te ver door. Beter is 12. Dh5+ enz.)

12…Pxe7 13.Pd2

Leuk is hier om 13. f6 te spelen. Na 13. …Pf5 14. fxg7 is 14. …Dxg5 15. gxh8P+ een grappige voortzetting.

13…Dd6 14.dxc5 De5! (Zwart moet een toren op e1 tegenhouden.) 15.Dh5+ g6 16.Pf3 Dg7 (Beter is 16. …Dc3!) 17.f6 (de materiele achterstand van wit is groot, maar Hendriks blijft nog wat proberen. Het mag duidelijk zijn dat Smeets dit gaat winnen.) 17…gxh5 18.Pe5+ Ke6 19.fxg7 Tg8 20.Te1 Pf5 21.Pxc6+ Kf7 en 0-1.

Een tweetal partijstellingen uit de zomertoernooien zijn op te lossen voor de ladderaars. Inzendingen, graag volledige oplossing, zijn welkom tot over drie weken bij Henk Prins, Reinenweer 42, 3363 XR Sliedrecht, .

Voor nr. 860 zijn twee punten te scoren, voor nr. 861 drie. In beide opgaven is de opdracht: hoe wint zwart?

Nr. 860

Nr. 861

Max Pam

Max Pam schrijft komt in zijn rubriek terug op het overlijden van "Gentleman Gligoric". Er worden drie partijen besproken.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.