En Passant: Giri nieuw, Lanchava teleurgesteld

De eerste opstellingen van de competitieteams zijn bekend. Dat mag ook wel, op 15 september wordt de eerste ronde gespeeld. Op de KNSB-site druppelen de opstellingen heel langzaam binnen. In de Meesterklasse zijn die van En Passant en Groningen bekend.

Giri nieuw

De ambitieuze nieuwkomer En Passant heeft de volgende spelers opgegeven:

Anish Giri, Erwin l’Ami, Jan Smeets, Friso Nijboer, Vyacheslav Ikonnikov, Tanguy Ringoir, Zhaoqin Peng, Henk Vedder, Manuel Bosboom en Richard Vedder.

Opvallendste nieuwkomer is natuurlijk Giri, die vorig jaar nog voor HMC Calder speelde. Dat waren drie partijen. Of het er nu meer zullen worden is nog lang niet duidelijk, Giri heeft het komende seizoen een volle toernooikalender.

Ikonnikov is niet nieuw, maar speelde vorig seizoen slechts twee partijen mee. Kennelijk gaat de club ervan uit dat hem dat nu ook wel weer lukt. Dat is voor opgegeven spelers namelijk verplicht.

Henk Vedder komt van HSG, waarvoor hij in de Meesterklasse een score behaalde van 98,5 uit 161. Daarmee staat hij derde op HSG’s topscorerslijst aller tijden in de hoogste klasse, achter Friso Nijboer en Rudy Douven. Van Vedder mag worden verwacht dat hij alle wedstrijden meespeelt.

Afvallers of niet?

Spelers van vorig seizoen die nu niet in de basis staan: Tea Lanchava, Hans Böhm, Alina l’Ami, Bruno Carlier en Dick de Graaf.

Toevallig werd Tea Lanchava, als nieuwe Nederlands kampioen bij de vrouwen, voor het jongste nummer van Schaakmagazine geïnterviewd door Gert Devreese. Een citaat: “Al twee jaar achter elkaar ben ik topscorer voor het team. Dit jaar haalde ik 8 uit 9 en was ik topscorer in de eerste klasse. En vorig jaar haalde ik 7 of 7,5 uit 9. Onbegrijpelijk vind ik die beslissing van En Passant. Ik ben teleurgesteld en verbaasd.”

Lanchava’s score in de tweede klasse was 6,5 uit 9, maar ze heeft wel gelijk dat ze toen topscorer was, samen met Richard Vedder. In de eerste klasse stak ze met 8 uit 9 boven iedereen uit. Wat meer had ze nog moeten doen, vraagt ze zich terecht af. Toch denk ik dat het hier gaat om een storm in een glas water. Ze is overduidelijk de eerste reserve en het moet wel heel raar lopen wil ze niet voor bijna iedere wedstrijd worden opgeroepen.

Alina l’Ami trok haar conclusies en vertrok naar de schaakclub Woerden, in haar woonplaats, die in de derde klasse gaat spelen. Bruno Carlier keerde terug naar Rotterdam, waarvoor hij al vele wedstrijden speelde. Hans Böhm en Dick de Graaf worden dus na Lanchava de invallers. Plus natuurlijk de spelers uit de toptien van de wereld waar speler en co-sponsor De Graaf steeds vol bravoure mee schermt.

Supertopscorer Carlier

Ook bij Rotterdam is de opstelling bekend:

Luc Winants, Bart Michiels, Frans Cuijpers, Karel van der Weide, Martin Martens, Rini Kuijf, Bruno Carlier, Pascal Vandevoort, Jan Willem van de Griendt en Etienne Goossens.

Vrijwel hetzelfde team als vorig jaar, alleen Carlier (van En Passant dus) is de ‘nieuwkomer’. Tussen aanhalingstekens uiteraard, hij keert terug op het oude nest. Bij En Passant zou hij zeker niet alle wedstrijden meespelen en dat wilde hij wel. Carlier richt zich namelijk op het lijstje van topscorers aller tijden in de hoogste klasse:

1. John van der Wiel    191   – 278

2. Fred van der Vliet 180 – 294

3. Bruno Carlier 176,5 – 266

Komend seizoen kan hij Van der Vliet inhalen, daarna moet Van der Wiel eraan geloven.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.