Heren verslaan België, dames gelijk tegen Kazachstan

De zesde ronde is behoorlijk verlopen voor de Nederlandse teams. De heren versloegen de Belgen met 3-1, terwijl de dames, zonder kopvrouw Peng, 2-2 speelden tegen Kazachstan. In beide gevallen geeft de uitslag de verhoudingen goed weer.

België wil wel eens een relatief zwak team naar landenwedstrijden sturen, maar dit jaar was er blijkbaar geld beschikbaar om de sterkste spelers te sturen. Zodoende konden onze zuiderburen een team met twee ervaren GM’s en twee sterke jonge IM’s opstellen tegen Nederland. En waarschijnlijk waren ze ook extra gemotiveerd in deze derby der lage landen, het was dus oppassen voor het team van coach Chuchelov. Dat deden ze gelukkig en het werd dus een normale overwinning.

Loek van Wely was aan bord 2 vrij snel klaar. Hij speelde het safe met zwart, tegenstander Luc Winants ook, en die zal tevreden geweest zijn met de stelling na achttien zetten:

Wit heeft wat kansjes met de pluspion, maar bij een goede verdediging moet het remise zijn. De torens werden geruild, nog wat pionnen en toen was het potje, op zet 42 werd remise gegeven.

Anish Giri zorgde voor het eerste volle punt. Dat ging vrij makkelijk: op het moment dat hij dreigde iets te gaan dreigen, maakte de tegenstander meteen een grote fout.

In een Franse doorschuiver had Giri zijn stukken richting koningsvleugel gericht, maar de zwarte pion op f5 staat in de weg. Daar is iets aan te doen:

19. g4!? fxg4 20. Pg5 Lxg5 21. hxg5 Pb4 22. Lb1

Nu kan zwart zich het beste verdedigen met 22…g3! 23.Dg4 Tc8, waarna zwart geen tijd hoeft te verliezen met Lf7 (24.Pxe6+ Txf1+ en Tc1+ zal wit niet willen toelaten). In plaats daarvan komt de beslissende fout.

22… Lg6? 23. Pxg6 Txf1+ 24. Dxf1 Dd8

Na 24…hxg6 25.Lxg6 verliest Tf8 26.Lh7+ Kxh7 27.Dxf8, en anders doet wit iets als Df4, Tf1, Dh2 en Dh7 mat. In de partij krijgt zwart twee pionnen voor het verloren stuk, maar het is niet genoeg, en op zet 42 gaf zwart zich gewonnen.

Ivan Sokolov speelde zijn favoriete 4.e3 tegen het Nimzo-Indisch van Bart Michiels. Een typische strijd ontstond: dubbele c-pion, centrum geblokkeerd met e5 en c5, damevleugel ook geblokkeerd, wit paard naar f5, stelling geopend met f4… maar ondertussen verloor wit wel zijn pion op h4. Dat leidde uiteindelijk tot een stelling waarin beide partijen niets meer konden beginnen. De slotstelling:

Op bord 4 speelden twee spelers van de aanstaande winnaar van de Meesterklasse, Tanguy Ringoir en Jan Smeets. Wit had een licht initiatief, maar Jan wist de juiste stukken te ruilen, en zo kwam de volgende stelling op het bord:

Wit staat nog steeds wel actief, maar d4 is een zorgenkindje, en hij kan niets doen om zijn stelling te versterken. Zwart kan dat wel: met a4 bezorgde hij wit een extra zwakte. De a-toren kon vervolgens van achteren de witte pionnen aanvallen. Eerst ging de b-pion eraf, toen de d-pion. Wit veroverde ondertussen eerst de g-pion en later ook de h-pion wist, maar daarna was de zwarte d-pion niet meer tegen te houden.

Bij de dames kreeg Peng rust, hoewel ik het vermoeden heb dat ze meer geslapen heeft dan haar teamgenotes. Dat betekende dat er slechts een licht ratingoverwicht was ten opzichte van Kazachstan. In de match was dat er ook, maar 2-2 was wel een logische uitslag.

De opstelling van vandaag: Tea, Lisa, Arlette en Anne (foto van de Facebook-pagina van Arlette)

Anna Haast zorgde tegen Saduakasso voor de eerste remise. Ze kreeg weer een egelstelling, kwam weer met d5, waarop ruil en c5 wit een plusje gaf. Die hield dat even vast en kreeg ook kans op duidelijk voordeel, maar nadat wit dat gemist had kwam een dubbel lopereindspel op het bord dat alleen voor de vorm nog doorgespeeld werd. Remise na 33 zetten.

Arlette van Weersel speelde met zwart in het Italiaans snel d5 en dat leverde haar een goede stelling op. Ze verloor echter het loperpaar en vergat wits loper te slaan. Ze kreeg genoeg spel om het loperpaar te compenseren, maar meer niet, en uiteindelijk kwam een toreneindspel op het bord waar ook weinig te beginnen was. Remise na 57 zetten.

Lisa Schut kreeg zorgde uiteindelijk voor de gelijkmaker door Gulmira Dauletova te verslaan. Na een Philidor kreeg wit ruimteoverwicht. Dameruil zorgde ondanks de ongelijke lopers niet voor verlichting: zwart bleef met een zwakke d- en h-pion zitten. De laatste ging er ook af. Het eindspel van toren-paard en pluspion tegen toren-loper was nog niet zo gemakkelijk, maar Lisa had een goede techniek en in 79 zetten werd het punt binnengehaald.

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.