Nederlandse teams blijven winnen op Olympiade

De negende ronde van de Olympiade is bijzonder goed verlopen voor de Nederlandse teams. De heren wonnen met 3-1 van het op papier gelijkwaardige Israël, terwijl de dames Maleisië met 4-0 versloegen. De heren staan nu gedeeld vijfde, een punt achter de koplopers, de dames gedeeld 14e met vier punten achterstand.

Laat ik dit keer met de dames beginnen. Maleisië leek op papier een makkie: het ratingverschil was gemiddeld zo’n 400 punten. Dat moet gewoon 4-0 worden, dacht ik. Maar toen keek ik eens naar hun resultaten, 3-1 winnen tegen Bosnië, laatste bord 5,5 uit 6, enorme overscore, die dames lijken een stuk beter dan hun rating aangeeft… dus best knap dat de onzen evengoed met 4-0 wonnen!

Allereerst een opgave. De genoemde dame met 5,5 uit 6 mocht tegen Arlette van Weersel aantreden, en dat deed ze helemaal niet slecht. Helaas voor haar koos ze in onderstaande stelling voor de verkeerde zet. Wat zou u kiezen, 32.Txe1 of 32.Kh2, en waarom?

Anne Haast won ook goed:

De zwarte stukken staan verdacht, vooral op de diagonaal h3-c8 lijkt iets te halen. En dat gebeurde ook:

25. Pxd6+ Txd6 26. Le5! Te6 27. Txf8+ Dxf8 28. Dg4 De8 29. Lf5 1-0

De tegenstandster van Tea Lanchava dacht toen haar dame aangevallen werd te kunnen counteren door de dame van Tea aan te vallen. Paard weghalen met schaak, dame weghalen met schaak, dame weghalen met matdreiging, die moest gepareerd worden, en vervolgens kon de zwarte dame geslagen worden. Niet lang daarna was het punt binnen.

Lisa Schut kwam met haar persoonlijke score op 7 uit 8 door weer te winnen, maar ditmaal eens niet met een aanvalspartij. In een Siciliaan met zwart wist ze de dames te ruilen terwijl ze het loperpaar had. Dat voordeel kon ze omzetten in pionwinst, een tweede pion ging verloren en even later gaf wit het op.

Anish Giri en coach Chuchelov in een persconferentie waarvan u het verslag hier kunt lezen.

De heren mochten tegen Israël, de bronzen medaillewinnaars van twee jaar geleden. Dat zijn de belangrijke matches natuurlijk, zeker twee ronden voor het einde. De wedstrijd begon met een rustige remise tussen Anish Giri en bijna-wereldkampioen Boris Gelfand. Globaal gezegd werd zo snel mogelijk alles geruild, wat Giri na afloop verklaarde met "Het was mijn meest beschamende partij deze Olympiade. Maar goed, ik heb tenminste niet verloren. Ik kwam op onbekend terrein terecht en wilde de controle behouden." Maar voor het matchverloop kwam deze remise goed uit, want dit gebeurde er op bord twee:

Sutovsky – Van Wely

1. e4 d5

Dat speelt Loek tegenwoordig wel eens. Met de kennis van nu zou men het een briljante keuze kunnen noemen.

2. exd5 Dxd5 3. Pc3 Da5 4. d4 Pf6 5. Pf3 c6 6. Ld2 Lf5 7. Pe5 Pbd7 8. g4 Le6 9. f4 O-O-O 10. Df3?? Pxe5 11. dxe5??

Na 11.fxe5 Pxg4 zal wit vast nog wel een beetje compensatie hebben. Nu wordt hij echter geslacht.

11… Txd2! 12. exf6

Op 12.Kxd2 volgt 12…Ld5 gevolgd door Pe4+, Pxc3 en Lxh1.

12… Txc2 13. Ld3 Txb2 14. Tc1 exf6

Dat zijn drie pluspionnen voor zwart met betere stelling. Ja, dan kan Loek een +6 ook nog wel winnen.

15. O-O h5 16. g5 fxg5 17. Pd1 Lc5+ 18. Kh1 g4 0-1

Zo pakte Nederland een punt voorsprong, en borden 3 en 4 stonden niet slecht. Ivan Sokolov kreeg zelfs wat voordeel in een stelling met dames, torens en ongelijke lopers. Hij had voor de winst kunnen gaan door dames op het bord te houden, maar hij koos – ongetwijfeld met een schuin oog naar de stand – voor een veilige voortzetting. De dames werden geruild en remise was een feit. Met een 2-1 voorsprong bleef zo de partij van Jan Smeets met zwart tegen Boris Avrukh (die van de 1.d4 boeken) over. Deze partij ging lange tijd gelijk op, ook toen Jan in het eindspel de kleine kwaliteit offerde voor twee pionnen. Wit moest echter winnen. Ten koste van een pion won hij nog een kwaliteit, en zo kwam toren, paard en drie pionnen tegen toren en zes pionnen op het bord:

Bij correct spel ongetwijfeld remise, maar waarschijnlijk had wit hier geen zin om op remise te spelen. Hij verbeterde de positie van zijn stukken, terwijl Jan met zijn damevleugelpionnen naar voren ging. Uiteindelijk kreeg wit nog een kwaliteit erbij, maar zwart won b2, en toen bleek dat met de witte koning afzijdig de toren kansloos was tegen de drie verbonden vrijpionnen van zwart. Jan wint! Nederland wint 3-1!

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.