Jadmaxx Eemlandtoernooi

Ieder jaar wordt eind augustus, begin september in het denksportcentrum En Passant in Bunschoten het toernooi om het Eemlandkampioenschap gespeeld. Een toernooi voor schakers uit Amersfoort en de gemeenten die daaraan grenzen aan de oost-, noord- of westkant. Ook schakers die lid zijn van een club uit het gebied, maar die erbuiten wonen, mogen meedoen.

Voor schakers die geen zomertoernooien gespeeld hebben de ideale opwarmer voor het nieuwe seizoen, voor anderen gewoon een gezellig toernooi, waarin niet alleen de besten met de prijzen naar huis gaan. Want behalve de A-groep is er ook een B- en een C-groep, en bovendien is er de rondeprijs: een pond paling van De Kaaieman voor de mooiste partij van de ronde en een EHBO-setje als doekje voor het bloeden voor de grootste blunder van de ronde. Los daarvan is het mogelijk om twee byes op te nemen in dit zevenrondig toernooi, zodat het allemaal nog vrijblijvender is en ook schakers die niet te vaak van huis mogen voor hun favoriete spel, hebben zo een extra argument om thuis de discussie te winnen.

Hoewel er aardig wat sterke speelgerechtigde spelers zijn valt de deelname aan de top een beetje tegen. In de regio wonen twee grootmeesters, enkele internationaal meesters en wat FIDE-meesters, maar sinds het toernooi in 2003 voor het eerst in En Passants denksportcentrum werd gehouden werd de dienst steeds uitgemaakt door Richard Vedder en Dick de Graaf. Eén keer won Amersfoorter Jeroen Bugel. De organisatie blijft zoeken naar manieren om het toernooi ook bovenin wat sterker bezet te krijgen.

Ook deze editie bleek weer een wedloop tussen Vedder en De Graaf, die in feite al in de tweede ronde werd beslist toen Vedder met de nodige mazzel De Kaaieman een punt afhandig maakte. Vedder ging vervolgens op jacht naar 7 uit 7. Dat was hem nog nooit gelukt, maar nu ging het crescendo. Tot de laatste ronde. Chris Kooijman profiteerde van een flinke misrekening en won. De Graaf kwam langszij, eindigde ook op 6 uit 7, maar in dat geval is de beker voor degene die de onderlinge partij heeft gewonnen.

Met Jadmaxx had het toernooi een nieuwe sponsor, waardoor er ook deze keer een aardig prijzengeld kon worden uitgedeeld na de laatste ronde. Jadmaxx is een bordspel, waarbij (net als bij het schaken, aldus sponsor Rien van Brummelen) geluk geen rol speelt. Een spelletje Jadmaxx win je simpelweg door beter te spelen dan je tegenstander.

Voor de standen in de diverse groepen en een verslag van wedstrijdleider, organisator en weet ik veel hoeveel andere functies dit toernooi, Jasper Reichardt, verwijs ik graag naar de website van En Passant. Hieronder de partij die in de vierde ronde goed was voor een pond paling…

Richard Vedder – Rogier Dijk

1.e4 c5 2.Pf3 e6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 a6 5.Pc3 Dc7 6.Ld3 Pf6 7.0–0 Lc5 8.Pb3 Le7 9.f4 d6 10.Df3 b5?! Veiliger is eerst 10…Pbd7. Wit krijgt nu de kans om zwart stevig aan te pakken… 11.e5 Lb7 12.Dg3 Ph5 13.Dh3 g6

14.f5! Zwart heeft nu drie manieren om een pion te pakken. …exf5 Na 14…dxe5 15.fxe6 Db6+ 16.Le3 Dxe6 17.Dxe6 fxe6 18.Pe4 heeft wit uitstekende positionele compensatie en na 14…gxf5 15.Dxh5 dxe5 heeft zwart twee pionnen en een indrukwekkend centrum voor het stuk. Een open lijn en een lange diagonaal richting g2 bovendien, maar ik geloof er niet in. 15.exd6 Dxd6 16.Lh6 Pd7 17.Tad1 f4? Bedoeld om te voorkomen dat wit na een schaakje door Db6 zijn loper op e3 kan plaatsen. Het activeert echter wel de dame van h3. Zonder dat die dame in de partij nog van haar plaats komt overigens… 17…Db6+ 18.Le3 Dc7 19.Lxf5 Pdf6 was een betere methode. Wit heeft dan wel zijn pion terug, maar zwart krijgt de kans om te rokeren. Dat gaat hem nu niet meer lukken…

18.Lxb5! Db6+ 19.Kh1 Lc6 19…axb5 20.Dxd7 leek me wel een fraai mat. 20.Pd5! Db7 21.Lxc6 Dxc6 22.Tfe1 1–0

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.