Kampioen Voerendaal mikt weer op linker rijtje

Het zijn bescheiden mensen, de Limburgers van landskampioen Voerendaal. Vorig jaar verzekerden ze me enkele malen dat ze voor het ‘linker rijtje’ gingen, of misschien een plaats die recht gaf op deelname aan de Europacup. Niet degraderen, dat vonden ze ook belangrijk. Het werd het landskampioenschap. Dit jaar verwees de bescheiden teamleider Tom Bus me door naar de nog bescheidener Oscar Lemmers, aan wie hij na tien jaar teamleiderschap het stokje heeft overgedragen. Bus: “Ik blijf wel behouden voor de schaaksport.” Lemmers: “De top vijf zou mooi zijn.” En Passant wil Nederlands kampioen worden in 2013, Sissa in 2015, maar Voerendaal vindt meedoen al heel wat.

Vrienden met een buidel

De opstelling van Voerendaal lijkt vrijwel gelijk aan die van het succesvolle vorige seizoen. Lemmers en Bus staan er niet meer bij, maar Ivo Wantola (geboren in Zuid-Limburg) komt over van LSG. Met Ali Bitalzadeh en Limburger Patrick Driessens komt het aantal Nederlanders daarmee op drie. De Limburgers tellen Christian Braun daarbij, de Duitser woont in de grensplaats Aken, op fietsafstand van Voerendaal. Toch zou het team regelmatig met vijf Nederlanders kunnen spelen. Lemmers: “De ‘Vrienden van Voerendaal’, die het team financieren, moesten door het kampioenschap diep in de buidel tasten. Dit jaar doen ze het daarom wat rustiger aan. Prolongatie van de titel is daarom zeker niet het eerste doel. De top vijf zou mooi zijn, plaatsing voor de Europacup nog mooier.” Bus zei vorig jaar tegen mij voor Schaakmagazine dat het team dit jaar niet aan de Europacup deelneemt (in Israël), maar volgend jaar graag naar Rhodos gaat.

Lemmers bedoelt met zijn opmerking over de financiën dat het team weliswaar op papier even sterk blijft, maar dat de betaalde spelers waarschijnlijk minder wedstrijden zullen meespelen en dan vervangen zullen worden door hemzelf, Bus en wellicht andere invallers.

Solleveld naar Apeldoorn

Ook bij HMC Calder, vorig jaar tweede, verandert er weinig. Daniël Fridman, Benjamin Bok en Twan Burg voeren het team aan. Anish Giri is overgestapt naar En Passant, maar speelde vorig seizoen ook maar drie partijen (die hij alle drie won). Ook Paul Span staat er niet meer bij, hij is vervangen door Tom Verhoeven uit het tweede team.

De verrassende nummer drie van vorig jaar, De Stukkenjagers, heeft helemaal niets veranderd. Waarom zouden ze? Jan Sprenger en Herman Grooten zijn de twee meesters, waarbij opvalt dat Grooten op rating zevende staat. Het team is sterk in de breedte.

Het wordt bijna saai, maar ook over de nummer vier Accres Apeldoorn valt weinig te melden. Nou ja, wel een nieuwe kopman: Maarten Solleveld, die vorig jaar dankzij zijn goede resultaat bij Rotterdam grootmeester werd. Achter hem blijven Roeland Pruijssers, Ilja Zaragatski en Sebastian Siebrecht de sterkste spelers.

Jorden van Foreest jonge debutant

Bij Utrecht voeren Martijn Dambacher en Robin Swinkels het team weer aan. Daarachter zit de Duitse meester Lars Stark, die vorig jaar maar één partij meespeelde. Dit jaar moet hij er volgens het reglement meer spelen, maar dat is de enige versterking bij Utrecht.

Groningen dan, daarover valt meer te vertellen. De Groninger Combinatie heet het team nu, een combinatie van Groningen en Unitas, die als clubs zelfstandig blijven. Sergei Tiviakov staat niet meer in de opstelling, maar van hem mogen net als vorig seizoen wel weer een paar partijen worden verwacht. (Vorig jaar 4,5 uit 5.) Daan Brandenburg is vertrokken, hij gaat voor zijn kerk twee jaar in Schotland werken. Sipke Ernst, Jan Werle en Erik Hoeksema zijn de vertrouwde Groninger namen. Van Unitas komen Jasper Geurink, Grigori Kodentsov en Jorden van Foreest. Laatstgenoemde is met zijn dertien jaar een van de jongste meesterklassers aller tijden. Zeker niet de jongste, daar kom ik binnenkort op terug. Jeroen Piket was de jongste (in wat toen nog hoofdklasse heette), dat verklap ik alvast.

Ook nieuw: Bonno Pel, weg bij Rotterdam en terug in het noorden. Joop Houtman en Alexander van Pelt vallen af, het is logisch dat de Groninger Combinatie sterker is dan het Groningen van vorig seizoen. Veel zal ervan afhangen of Ernst en Werle meer gaan spelen dan zes en vijf partijen van vorig jaar.

Lanchava naar Bussum

Verrassingen zijn er bij BSG, dat vorig seizoen door een geweldige eindsprint aan degradatie ontkwam. Sterkste nieuwkomer: Tea Lanchava, Nederlands kampioen bij de vrouwen. Zij was teleurgesteld dat ze bij En Passant niet meer in de basis stond en uitte die teleurstelling in een interview met Gert Devreese voor Schaakmagazine. Als reactie kreeg ze drie aanbiedingen, zo zegt ze zelf. Teamleider Edwin Baart van BSG: “Toen ik dat interview las heb ik inderdaad meteen contact met haar opgenomen.” In mijn vorige artikel schreef ik dat Lanchava als eerste invaller bij En Passant vast wel vrijwel alle wedstrijden zou mogen meespelen. Ze vatte het kwijtraken van een basisplaats echter op als een belediging, nadat ze twee jaar op rij topscorer van het team was geweest.

Andere nieuwkomers zijn Frank Erwich en Alexander van Beek. Erwich speelt al heel lang niet meer in de hoogste klasse, Van Beek speelde de afgelopen drie jaar nauwelijks bij Utrecht. Beiden willen graag weer op dit niveau spelen en werden bij BSG binnengehaald als vrienden van Robert Ris, die zelf de hoogste ratinghouder is. Aleksandar Berelowitsch is nog wel lid, maar zal vanwege een lager budget waarschijnlijk niet meer meespelen. Baart: “Ik heb tegen hem gezegd, als je een andere aanbieding krijgt moet je die aannemen.”

Lennart Ootes stapt over naar Sopsweps’29 en Frans Borm wordt reserve. BSG lijkt daarmee vooral in de breedte sterker geworden te zijn.

Nieuwkomer Kennemer Combinatie speelt met vrijwel hetzelfde team als vorig jaar in de eerste klasse. Alleen heeft het net als Apeldoorn een nieuwe kopman: Robin van Kampen kwam over van het gedegradeerde HSG. Daarna zijn Wouter Spoelman, David Klein en Christov Kleijn de sterkste spelers. Miguoel Admiraal speelde vorig jaar maar één partij mee en staat nu in de basis.

Over de opstellingen van En Passant en Rotterdam schreef ik eerder op deze site.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.