Spannend slot Schaakolympiade

De 39e schaakolympiade die gehouden werd in de Turkse stad Istanbul is gewonnen door Armenië met negentien matchpunten en 29 bordpunten. Rusland kwam weliswaar op hetzelfde aantal matchpunten uit maar had na 44 partijen over twee weken spelen een half bordpunt minder. Oekraïne werd ongedeeld derde. Het Nederlandse team mag zeer tevreden zijn. Door een klinkende overwinning in de slotronde op Argentinië, 3-1, werden zestien matchpunten vergaard en 29 bordpunten en daarmee een zesde plaats in het eindklassement, direct na China en de USA.

Anish Giri en Loek van Wely scoorden al snel het volle punt waarna Sokolov en Smeets met twee bevochten remises de overwinning ruim hielden. Het is jammer dat topman Anish Giri door problemen met zijn (Russische) paspoort in de eerste vier ronden niet kon meespelen. Toen stond Nederland met twee overwinningen en twee nederlagen nog in de middenmoot. Daarna won Nederland zes van de zeven wedstrijden met grote cijfers en behaalde aldoende een prima eindklassering. Giri scoorde in totaal vier uit zeven, met twee verliespartijen, wat verdienstelijk was tegen de grootmeesterlijke tegenstand maar zijn meerwaarde zat toch vooral in de verbeterde teamspirit na zijn komst.Lees meer……

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.