Boze Tea in de krant

Blij als altijd ben ik met de ruimte die ik als schaakmedewerker krijg in de Gooi- en Eemlander. Voorafgaand aan de start van de KNSB-competitie staat daarin dit artikel. (Bij het verhaal stond een grote kleurenfoto. Die hebben we om redenen van copyright vervangen door andere foto’s.)

Het verhaal over de transfer van Tea Lanchava van En Passant naar BSG stond een paar dagen geleden al op Schaaksite. Hieronder een deel uit het krantenartikel.

Tea Lanchava is boos. De schaakster uit Amersfoort beroofde vorige maand dertienvoudig Nederlands kampioene Zhaoqin Peng van de titel waar ze een abonnement op had, maar werd tot haar verbazing door haar club En Passant (Bunschoten-Spakenburg) buiten de basis gezet. In een feestelijk bedoeld interview voor het bondsblad Schaakmagazine blies ze stoom af: “Al twee jaar achter elkaar ben ik topscorer van het team. Onbegrijpelijk vind ik die beslissing van En Passant. Ik ben teleurgesteld en verbaasd.” Kort na verschijning van het blad kwamen de uitnodigingen binnen. Lanchava koos voor BSG.

Teamleider Guido de Romph van En Passant zit wel een beetje met de situatie in de maag. “Het is wel wrang om haar te laten vallen. Maar ik beslis dat niet in mijn eentje. Henk en Richard Vedder en Dick de Graaf hebben een basisplaats en de andere spelers delen we in naar Elo-rating.” Lanchava zou dan tweede reserve zijn en aangezien Anish Giri, Erwin l’Ami en nog enkele spelers veel toernooien spelen, zou je verwachten dat ze toch heel veel zou spelen. De Romph: “Nee dat is niet zo. De spelers hebben in hun agenda’s gekeken en ik reken voor alle wedstrijden op minstens negen basisspelers.”

En Passant hoopt met een rits aan grootmeesters dit seizoen kampioen van Nederland te worden. In de directe omgeving is BSG de enige andere club met een team in de Meesterklasse. De Bussumers waren er als de kippen bij. Teamleider Edwin Baart: “Toen ik het interview las heb ik direct contact met Tea opgenomen.” Op basis van de Elo-rating waarmee ze bij En Passant niet bij de eerste tien kwam, staat ze bij BSG op de tweede plaats. Dat tekent de krachtsverhoudingen. De Bussumers zijn net als vorig seizoen samen met De Stukkenjagers (Tilburg) de grootste degradatiekandidaten, maar toen verrasten ze iedereen. BSG versterkte zich deze zomer met Frank Erwich en Alexander van Beek, twee jonge schakers die een tijdje niet actief waren maar er nu weer zin in hebben. Zij kwamen bij BSG als vrienden van eerstebordspeler Robert Ris. Lennart Ootes vertrok naar Sopsweps’29 en voor Aleksandar Berelowitsch is voorlopig geen geld meer. In de breedte is BSG door deze mutaties wel sterker geworden. Het elan van de drie nieuwelingen zou er zomaar voor kunnen zorgen dat de Elo-cijfers net als vorig seizoen worden gelogenstraft.

2 Comments

 1. Avatar
  SteinUmStein september 14, 2012

  Wat een sneu en onderbelicht verhaal is dit eigenlijk. En Passant heeft kennelijk 3 basisspelers aangewezen om dubieuze redenen waarvan er in ieder geval 1 ver onder het niveau van mevrouw Lanchava speelt. Maar ach, hij komt uit de buurt. Dit doet me denken aan de potjes voetbal van vroeger op het schoolplein. Er was er altijd eentje bij die niet kon voetballen. Maar omdat hij de bal meebracht, mocht hij toch meespelen. Gelukkig zijn er in de schaakwereld genoeg clubs die deze waardevolle speelster met veel plezier een plaats geven.

 2. Avatar
  Johan Hut september 15, 2012

  Zo kun je het ook omschrijven. Die vergelijking met de bal vind ik wel leuk, het gaat hier inderdaad om de speler die het mede mogelijk maakt. Toch merk ik daarbij op dat het overal gebruikelijk is dat een club die spelers betaalt, zelf bepaalt hoe veel "eigen" onbetaalde spelers in het team blijven meespelen.

  Verder maak ik van de gelegenheid gebruik om te melden dat Tea, naar aanleiding van dit verhaal, zichzelf niet "boos" maar "teleurgesteld" noemt. En dat ze in de tweede klasse is gaan spelen met de uitdrukkelijke bedoeling om zo snel mogelijk terug te zijn in de meesterklasse. Dat is ze nu bij BSG en daar is ze blij mee.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.