Matige seizoensstart voor De Pion Roosendaal (ZSC Saende-De Pion 4-4)

Het nieuwe KNSB-seizoen is gisteren begonnen. Voor De Pion I stond de verre uitwedstrijd in Zaandam tegen ZSC-Saende op het programma. Een enkele reis van honderdvijftig kilometer (voor onze mannen uit Antwerpen c.a. zelfs tweehonderd kilometer) is bepaaldelijk een opgave, maar we hebben ons er met plezier van gekweten. Helaas was het resultaat van de wedstrijd ondanks ons forse ratingoverwicht slechts een gelijkspel. Vrouwe Fortuna was niet echt op onze hand ditmaal.

Stefan Docx, die op het eerstvolgende FIDE-congres tot IM zal worden benoemd, scoorde het eerste punt door op het eerste bord met wit zijn tegenstander Edwin Woudt in een Stonewall positioneel te overspelen.

Onze voorsprong werd vergroot door een strakke positionele winstpartij van Andy Baert op het vierde bord. Met zwart had Andy vrij snel gelijk spel, waarna hij met fijnzinnig spel een klein voordeel steeds verder uitbreidde. Toen zijn tegenstander Yuri Eijk een gelet op het stellingsbeeld ongefundeerde aanval begon was het snel gebeurd.

Robert Schuermans kreeg op het vijfde bord met wit tegen Erik Janssen een Franse MacCutcheon te bestrijden. Hij deed dat met verve, doch verslikte zich in het verre middenspel waarna een nul zijn deel werd.

Rond dat moment drong in de speelzaal een hels kabaal van buiten door. Uw verslaggever dacht dat er weer een protestactie van boze boeren tegen de inkoopprijspolitiek van het in Zaandam gevestigde Ahold gaande was, doch navraag aan de bar leerde dat het om een Turkse bruiloft ging. Dat schijnt in Zaandam regelmatig aan de orde te zijn, doch deze keer was het geluid wel extreem volgens mijn zegsvrouw. Toch een samenspanning? 

Teamleider Charles Kuijpers had zwart op bord 8 tegen Dennis Rosegg. Charles mishandelde de aangenomen Catalaan zodanig dat hij vanaf zet zeven (!) met de rug tegen de muur stond (Oom Fritz13 geeft al + 1,29). Charles slaagde er niet in een steekhoudend plan te bedenken, en Dennis bleef gewoon steeds de sterkste zetten doen. Het witte voordeel liep op tot + 2,39 (zet 30). Pas vanaf zet 36 begon wit mindere zetten te doen, hetgeen culmineerde in een enorme bok op zet 40 waarna de stelling ineens volkomen gelijk was. Remise dus. Het wordt voor Charles hoog tijd om de Catalaan eens te gaan bekijken!

Bart Peeters was met wit op bord 7 in een Caro-Kann onvervaard ten strijde getrokken tegen Eric Bark. De zwarte koning stond al snel op f8 en winst leek een kwestie van tijd. Bart ging echter te ver met een incorrect stukoffer waarna Eric het roer overnam en het punt gedegen binnenhaalde.

Een nieuwe teleurstelling voor De Pion diende zich aan in de partij op het derde bord van Thierry Penson. Met wit had hij tegen het Frans van Jan Bart Abcouwer enkele pluspionnen veroverd, doch daartegenover stond een geïsoleerde triple-pion op de c-lijn. Een handige afwikkeling leverde Thierry een gewonnen stelling op, doch hij vergiste zich en moest in remise berusten.

ZSC-Saende had zijn sterkste speler Mark van Schaardenburg op bord 2 geposteerd. Stefan Colijn speelde met zwart een gedegen partij waarin het evenwicht nooit echt verbroken is geweest. Het werd derhalve een min of meer correcte remise.

Zoals wel vaker was David DuPont als laatste bezig. Zijn speelstijl leent zich voor het langzaam maar zeker uitbreiden van een voordeeltje om dat solide om te zetten in een punt. Ook vandaag kwam hij ver met zwart tegen Hans Galjé. Deze koos een slappe opening waarin lange tijd hoegenaamd niets gebeurde. David kreeg licht voordeel in een dubbeltoreneindspel en probeerde lang dat om te zetten in winst. Dat lukte helaas net niet.

En zo werd het dus 4-4. Het zat ons niet mee, behalve in de partij van Charles. Maar goed, we zijn van de nul af. Klasse 2C waarin we weer spelen, is heel sterk. Topfavoriet is LSG 2 met een gemiddelde rating van 2200. Die krijgen we in november thuis.

Edwin Woudt (2067) – Stefan Docx (2335) 0 – 1

Mark van Schaardenburg (2241) – Stefan Colijn (2261) ½ – ½

Jan Bart Abcouwer (2165) – Thierry Penson (2190) ½ – ½

Yuri Eijk (2031) – Andy Baert (2141) 0 – 1

Erik Janssen (2058) – Robert Schuermans (2088) 1 – 0

Hans Galjé (2057) – David DuPont (2032) ½ – ½

Eric Bark (2069) – Bart Peeters (1949) 1 – 0

Dennis Rosegg (1958) – Charles Kuijpers (2013) ½ – ½

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.