Utrecht kansloos onderuit in Voerendaal (MK: Voerendaal-Utrecht 6,5-3,5)

In het Limburgse Klimmen kende Utrecht een matige seizoenstart door met afgetekende cijfers te verliezen van regerend landskampioen Voerendaal. De thuisploeg bouwde al snel een comfortabele voorsprong op en gaf deze niet meer uit handen. de uiteindelijke 6,5 – 3,5 overwinning was dan ook volkomen verdiend.

De wedstrijd kende een valse start nadat een auto vol Utrechtse spelers voor een afgesloten snelweg met bijbehorende files belandde. Gelukkig waren de Limburgers zo sportief om het tijdstip een halfuur te verlaten, zodat beide ploegen om 12.30 compleet aan de aftrap konden verschijnen. Hierbij werd al vroeg in de wedstrijd duidelijk dat het voornaamste wapen aan Utrechtse zijde, de doorgaans zo sterk zwiepende staart, met een lichte conditieachterstand uit de zomerstop was gekomen. Hans Klip had vorige seizoen nog een overtuigende overwinning geboekt op – de toen nog voor LSG spelende – Ivo Wantola, maar keek nu al spoedig tegen een mindere stelling aan en dolf uiteindelijk het onderspit. Menno Okkes experimenteerde tegen Benjamin Tereick met een nieuwe opening, maar timede het thematische d5 net verkeerd en zag zich daardoor direct geconfronteerd met onoverkomelijke problemen. Jelmer Jens zette de partij ambitieus op, maar kende in Oscar Lemmers een sterk verdedigende opponent en het pareren van de vele dreigende counters kostte hem uiteindelijk zoveel tijd dat hij het punt aan zijn tegenstander moest laten.

Utrecht keek dus al snel tegen een grote achterstand aan, maar zag gelukkig kopman Robin Swinkels al direct iets terug doen. Tegenstander Christian Braun leek met wit lange tijd op remise aan te sturen, maar liet zich in het eindspel toch nog verschalken door de Tilburgse Grootmeester. Ook Chiel van Oosterom boekte een persoonlijk succesje, door in een wat rommelige partij de sterke Duitser Daniel Hausrath te verslaan. Helaas was daarmee de koek op. De topscorer van de Nederlandse damesploeg in Istanbul, Lisa Schut, was in de opening een pionnetje kwijtgeraakt tegen Mchail Saltaev en moest kort na de tijdcontrole capituleren. Ook bij Dharma Tjiam was onderweg iets misgegaan. Hij verloor in een lopereindspel van Ali Bitalzadeh. Wat restte waren slechts nog puntendelingen. Martijn Dambacher neutraliseerde Andrey Orlov en Joost Michielsen remiseerde in een gelijkopgaande partij met Patrick Driessens.

Ondergetekende wist in een scherpe Tarrasch net voldoende dreigingen in de stelling te houden tegen de koning van Felix Levin om een achterstand van twee pionnen te compenseren. Een geforceerde zetherhaling bepaalde uiteindelijk de eindstand, waarna de Utrechters de dag toch nog een positief einde wisten te geven in het plaatselijke wokrestaurant.

Voerendaal – Utrecht 6,5 – 3,5

1. GM Mihail Saltaev 2477 WIM Lisa Schut 2267 1 0

2. FM Christian Braun 2405 GM Robin Swinkels 2485 0 1

3. GM Andrey Orlov 2542 IM Martijn Dambacher 2480 ½ ½

4. IM Ali Bitalzadeh 2404 IM Dharma Tjiam 2386 1 0

5. IM Daniel Hausrath 2490 IM Chiel van Oosterom 2384 0 1

6. GM Felix Levin 2520 IM Thomas Willemze 2387 ½ ½

7. FM Ivo Wantola 2330 IM Hans Klip 2376 1 0

8. IM Benjamin Tereick 2393 FM Menno Okkes 2375 1 0

9. IM Oscar Lemmers 2372 IM Jelmer Jens 2382 1 0

10. FM Patrick Driessens 2342 IM Joost Michielsen 2379 ½ ½

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.