A Tempo 2.6 – Klassiek Damegambiet

Dat Abraham zijn jongste zoon Izaak moest offeren was aandoenlijk. Een slecht geschreven sprookje over een schizofreen die opdrachten kreeg van een imaginair vriendje, en later om onbegrijpelijke redenen tot stamvader werd gebombardeerd. Het verzinsel was iets minder dun geweest als Izaak tot het vrouwelijk geslacht had behoord. Het meest klassieke offer is immers het dame-offer.

De grootmeester van de dame-offers is natuurlijk William Shakespeare. Zijn toneelstukken zijn ermee doordrenkt, zoals bloed een witte zakdoek verkleurt. Othello vermoordt zijn Desdemona. Juliet van Romeo doorstoot haar eigen hart. In King Lear maakt Shakespeare het helemaal bont. Nadat Gonoril haar eigen zus Regan heeft omgebracht, offert ze zichzelf.

De dame die de dame offert. Is dat niet het klassiekste gambiet ooit?

Judit Polgar – Lars Bo Hansen (Vejstrup 1989)

33. Dg7+!

1 – 0

www.atempomagazine.nl

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.