Paul van der Sterren blikt terug op HSG-tijd

“Een mooie, bijzondere en zelfs unieke tijd, die dertig jaar heeft geduurd en die ik voor de helft heb meegemaakt.” Zo omschrijft Paul van der Sterren zijn tijd bij HSG. Hij deed dat zaterdag bij de presentatie van het boek ‘Mat in de Mediastad’, over 125 jaar schaken in Hilversum. Van der Sterren stak ook de loftrompet over teamleider Jan Stomphorst, die de betaalde spelers en de ‘gewone’ clubspelers bij elkaar hield.

(Paul van der Sterren hield een kritisch klinkend maar vooral humoristisch betoog. Foto Harry Gielen.)

Wat erg dat mecenas Joop van Oosterom ermee stopte, meenden velen. Helemaal niet erg, vinden we bij HSG. Wij zijn dankbaar voor die dertig jaar. Nu we 125 jaar bestaan, hebben we een boek geschreven waarin eerbiedwaardige heren uit de negentiende eeuw een rol spelen, maar ook de profspelers uit de laatste dertig jaar. Van hen wilde Van der Sterren met plezier een praatje houden.

Hij begon met te zeggen dat hij verbaasd was over de uitnodiging, want hij was in 2003 (na vijftien jaar) al bij HSG vertrokken. Maar hij vond de uitnodiging van voorzitter Herman van Engen ook moedig, want Van der Sterren noemde het onderwerp ‘Spelen voor HSG’ nogal controversieel. Van der Sterren: “Want spelers van buiten de club aantrekken, binnen- en buitenlandse topspelers vragen om tegen betaling voor het eerste team te komen spelen, dat heeft in menige club al tot heftige discussies om niet te zeggen tot vreselijke ruzies, scheuringen en andere rampen geleid. Willen we dit? Horen die lui er wel bij? Enzovoort enzovoort.”

Van der Sterren citeerde vervolgens uit een artikel in Schaakmagazine waarin teamleider Marcel Canoy van Kennemer Combinatie werd geciteerd over zijn betaalde spelers: “Ze worden niet betaald voor hun competitiepotjes, alleen voor het geven van bijvoorbeeld trainingen en simultaans. Het zijn geen broodschakers die hier geld komen ophalen.” Van der Sterren vroeg zich daarbij af of hij bij HSG wel een broodschaker was geweest die geld kwam ophalen voor ‘potjes’.

Nee, was zijn (niet verrassende) antwoord. Hij haalde herinneringen aan die hij in zijn autobiografie ‘Zwart op wit’ had beschreven. Van der Sterren: “Want hoewel ik me nog goed kan herinneren dat het bij HSG ook niet allemaal zonder wrijving, problemen of kleerscheuren ging (dat kan ook niet, denk ik), is de integratie van sponsoring en een gewoon, gezond clubleven hier toch wel uitzonderlijk succesvol geweest.”

(Johan Hut en Wim van der Wijk, schrijvers van het boek. Foto René Olthof.)

De stabiele sponsoring door Joop van Oosterom was natuurlijk een zegen, maar Van der Sterren roemde ook de rol van teamleider Jan Stomphorst. “Tijdens de hele periode van vijftien jaar dat ik voor HSG heb gespeeld had ik altijd, wat er ook aan de hand was, of er nou een of ander conflict speelde of niets dan pais en vree heerste, het gevoel dat Jan zowel aan mijn kant stond, als aan de kant van het team als geheel, alsook aan de kant van de club. Hij probeerde zijn spelers duidelijk te maken wat er leefde binnen de club en wat wij als spelers konden doen om daar een positieve rol in te spelen. En hij probeerde de club begrip te laten opbrengen voor ons, de spelers.”

(Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, nam het eerste exemplaar in ontvangst van de net afgetreden voorzitter Herman van Engen. Achter Van Engen HSG’s nieuwe voorzitter Martin Koekkoek. Foto Harry Gielen.)

Het eerste exemplaar van het boek ‘Mat in de Mediastad’ werd uitgereikt aan Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum en voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant. Het is voor 12,50 euro plus verzendkosten te bestellen bij:

Alle foto's van Harry Gielen, die zich de laatste tijd heeft ontpopt als een enthousiaste schaakfotograaf, staan op zijn eigen foto-site

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.