Rondom het NK Bedrijvenschaak 2012

Er komt veel kijken bij het organiseren van een groot toernooi zoals het NK Bedrijvenschaak 2012 en er zijn er veel mensen nodig om dit goed en gastvrij te laten verlopen.

Voor de potentiële deelnemers worden de inspanningen pas zichtbaar als de aankondigingen op de diverse websites verschijnen en er een overzicht wordt gepubliceerd van de contactpersonen van bedrijven en (overheids)instellingen.

Dan volgt de uitnodiging en voor dit NK was hieraan bijzondere aandacht besteed.

´De Minister van Veiligheid en Justitie, mr. Ivo Opstelten, en de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, mr. Fred Teeven MPM, nodigen u als sterke en gewone schaker van harte uit om zaterdag 29 september 2012 met uw team van vier personen deel te nemen aan het Nederlands Kampioenschap Bedrijvenschaak 2012. Dit toernooi wordt gehouden op het Ministerie van Veiligheid en Justitie in Den Haag (vijf minuten lopen van Centraal Station).’

Na melden en legitimeren op het goed beveiligde Ministerie was er een gastvrije ontvangst met koffie en KNSB-gebak. De gehele dag door was de catering prima verzorgd door de gastvrije dames en heren van het bedrijfsrestaurant van het Ministerie.

Het kampioenschap stond onder leiding van toernooidirecteur John Pouwels en hoofdscheidsrechter Thomas van Beekum.

Bij de opening door Pieter de Groot en John Pouwels bleek dat het kampioenschap iets later van start zou gaan omdat nog niet alle deelnemers zich gemeld hadden en ook nog niet alle last minute wijzigingen waren doorgegeven. Maar John bleef uitermate kalm en lachend zei hij dat we de verloren tijd wel zouden inlopen. De rest van de dag verliep vlekkeloos.

John: ‘Ik laat me niet gek maken.’

De kampioen

Conform de reglement en zou het deze dag gaan om de bordpunten en niet om de matchpunten. Om in voetbaltermen te spreken : het team met de meeste doelpunten wordt kampioen. De programmatuur kon dit klaarblijkelijk niet aan. Op het elektronisch scorebord werd de stand door het aantal matchpunten bepaald. Zo ook de eindstand.

Natuurlijk zijn hierover (ook achteraf) discussies over mogelijk maar eerlijk is eerlijk, de regels waren van het begin af aan helder. Het team met de meeste bordpunten wordt kampioen en de juiste eindstand is:

1. TU Eindhoven

2. Schaaksite.nl

3. Belastingdienst 1

4. PostNL 2

5. Accenture

Wij feliciteren het team van de TU Eindhoven (Chiel van Oosterom, Allesandro di Bucchianico, Thijs Laarhoven en Michiel Hochstenbach) met hun welverdiende kampioenschap!!

Volgend jaar beter Schaaksite.nl !!

Schaaksite.nl viert de tweede plaats

De individuele scores waren: Reinderman 4,5 uit 6, Peng 5,5 uit 7, Grooten 5,5 uit 7, Broekman 3,5 uit 7 en Koorevaar 1 uit 1.

Schaakrecht

Thomas van Beekum, onze vermaarde hoofdscheidsrechter, had een rustige zaterdag. Hij hoefde nauwelijks schaakrecht te spreken. Dat gaf hem de gelegenheid weer veel oud-bekenden te ontmoeten en even bij te praten.

Dat KNSB-gebak is wel lekker!

Foto’s en video’s

Ab Scheel en Frans Andriessen (Sir-Francis) waren aanwezig om foto’s en video’s te maken.

Voor het werk van Ab klik hier en voor het werk van Frans klik hier. Kijk maar eens goed rond op deze sites naar al dat moois!

Twee amateurfotografen tegen elkaar: Hé, jij ook hier?

Communicatie

Kees Schrijvers hield op Schaaksite.nl een doorlopend verslag van deze dag bij om de buitenwereld op de hoogte te houden van het wedstrijdverloop.

Kees informeert de buitenwacht

Schaakliteratuur

Uiteraard was boekhandel van Stockum uit Den Haag aanwezig met een boekenstand. Van Stockum heeft aan de Herengracht in Den Haag de eerste etage geheel ingericht voor schaakliefhebbers. Nog een van de weinige traditionele schaakspeciaalzaken in Nederland.

Nogmaals schaakrecht

Speciaal voor deze gelegenheid had Pieter de Groot twee boeken geschreven over het schaakrecht. Beide boeken zijn een uitgave van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Staatssecretaris Fred Teeven mocht symbolisch tweehonderd exemplaren van het boek Een introductie in het schaakrecht overhandigen aan Eddy Schuyer, voorzitter van de KNSB. Als herinnering aan het NK Bedrijvenschaak 2012. Het kan worden beschouwd als de bijdrage van Veiligheid en Justitie aan het schaken en aan Masterplan Arbitrage van NOC*NSF.

Na de officiële sluiting van het kampioenschap ontvingen alle deelnemers en vrijwilligers een exemplaar van het boekje ‘Vijfendertig beroemde schaakzaken’. En voor de liefhebbers was er ook een mooi notatieboekje beschikbaar.

Copy Cats

Wat Teeven en Schuyer kunnen, kunnen wij ook zullen ze gedacht hebben. Ze konden er geen genoeg van krijgen.

Afsluitingsborrel

Onder het genot van een drankje en een hapje kon nog nagepraat worden over het kampioenschap in de gezellige bar van het bedrijfsrestaurant.

En we gaan nog niet naar huis…

Dank,dank, dank

Wij willen onze gastheren van het Ministerie van Veiligheid en Justitie bedanken voor hun gastvrijheid en de staf van het Ministerie, onder leiding van Pieter de Groot, voor hun inzet voor een prachtige schaakdag.

We verlangen al weer naar volgend jaar als het NK Bedrijvenschaak 2013 zal worden gehouden in de nieuwe Toren van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Fred Teeven met een knipoog naar de Estafette Organisatietrofee: ‘Dit is een toren waar jullie volgend jaar wel uit kunnen.’

Alleen geregistreerde gebruikers kunnen een reactie achterlaten.