Schaakrubrieken weekend 29 september 2012

Schaaksite.nl is een site voor iedere geïnteresseerde in het schaken. Daarom mag aandacht voor de schaakrubrieken in de landelijke bladen niet ontbreken. Wekelijks publiceren of verwijzen wij naar deze schaakrubrieken. Wij streven naar publicatie op de woensdag na het verschijnen van de veelal zaterdagse schaakrubrieken.

Hans Ree Gert Ligterink Hans Böhm Bab Wilders Johan Hut Rini Kuijf Henk Prins Max Pam

Hans Ree

Biometrische schaaklessen

Wat nou weer? Het moet niet nog gekker worden in de schaakgemeente. Tijdens het Grand Prix-toernooi in Londen vertelde de organisator, de Amerikaanse zakenman Andrew Paulson, op CNN hoe hij het schaken in de aandacht van de grote wereld wil brengen.

Een van de dingen die hij zei was: „We hebben ons er van verzekerd dat de spelers instemmen met het idee niet hinderlijke biometrische instrumenten op hun lichaam te dragen. We zullen hun hartslag en bloeddruk opnemen, en hun huidweerstand – hoeveel ze zweten.”

Later bij CNN zei de Engelse grootmeester Raymond Keene: „Hij wil laten zien dat schaken sexy is.” De kijkers zagen het in tientallen goede jaren gestaag uitgedijde lichaam van de grootmeester-smulpaap en glimlachten.

Paulson heeft voor vele jaren de rechten gekocht op de organisatie van het wereldkampioenschap en van de kwalificatietoernooien daarvoor, zoals dit grandprix-toernooi in Londen. Er wordt in hem meer vertrouwen gesteld dan in sommige voorgangers, omdat hij zijn sporen heeft verdiend als zakenman en ook al eigen geld in zijn project heeft gestoken.

Paulson is geen filantroop, hij verwacht goede zaken te kunnen doen met zijn schaakproject. Hij heeft laten uitzoeken dat er in de wereld meer dan 600 miljoen mensen zijn die schaken. Eigenlijk niet eens veel, een op de tien wereldburgers, maar ze zijn hoog opgeleid, ze verdienen ruim boven modaal en zijn daardoor consumenten zoals een ondernemer ze graag ziet. Paulson zei: „Zelfs als ik alles verkeerd zou doen, zou ik met zo’n doelgroep geld moeten verdienen.”

Het toernooi in Londen wordt gespeeld in het fameuze restaurant Simpson’s on the Strand – het tweede huis van Raymond Keene – waar al in de negentiende eeuw schaakpartijen werden gespeeld die legendarisch werden. In de reclame voor het toernooi werd geschreven dat het schaken in Londen was teruggekeerd naar zijn geestelijk huis.

Toch waren er protesten van traditionalisten. Waarom was er geen live technisch commentaar op het internet, zoals we dat nu gewend zijn? Misschien worden de schaakcommentaren straks door medici gegeven: „Hartslag 100, huidweerstand daalt door transpiratie.” Je hoeft geen zet meer te zien om de partij te volgen.

Een van de deelnemers in Londen is Anish Giri – en nu is het duidelijk waarom hij zich op de olympiade in Istanbul pas na een paar dagen bij de Nederlandse ploeg kon voegen. Hij had in een laat stadium een wildcard voor Londen gekregen en toen zijn Russische paspoort opgestuurd voor een visum. De Britten hadden het lang in een la laten liggen voor ze het weer terugstuurden.

De partij hieronder is overigens niet uit dat Londense toernooi, maar uit de Grand Slam Final waarvan de eerste helft nu in São Paulo in Brazilië wordt gespeeld. Straks steken de zes deelnemers de oceaan over voor de tweede helft in Bilbao. In de Grand Slam Final spelen de grote kanonnen – Magnus Carlsen, Anand en Levon Aronian – die niet mee hoeven te doen aan kwalificatietoernooien voor het wereldkampioenschap zoals dat in Londen.

Sergei Karjakin-Fabiano Caruana, São Paulo 2012

1. e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lb5 a6 4. La4 Pf6 5. 0-0 b5 6. Lb3 Lc5 7. c3 d6 8. d4 Lb6 9. Le3 0-0 10. Pbd2 Lb7 11. Te1 exd4 12. cxd4 Pb4 Een actieve en veelbelovende zet die een paar keer in correspondentiepartijen is gespeeld. 13. De2 c5 Als zwart de pion zou nemen met 13…Pxe4 14. Pxe4 Lxe4 krijgt wit er na 15. Ld2 Lxf3 16. Dxf3 mooi spel voor. 14. a3 Pc6 15. d5 Pe7 16. h3 Te8 17. Lc2 Pg6 18. b3 La5 Wit heeft kleine problemen met de zwakte van pion e4. 19. Tab1 Lc3 20. Tec1 b4 21. a4 Na 21. axb4 Lxb4 zou wit het wat makkelijker hebben. 21…a5 22. Ld3 h6 23. Dd1 Dit geeft zwart de gelegenheid tot de volgende sterke zet. 23…La6 24. Lc2 Als wit zijn loper laat ruilen, kan hij na Ta8-a7-e7 zijn e-pion niet goed dekken, maar de terugtocht waarvoor hij kiest is ook vrij treurig. 24…Ta7 25. Kh2 Tae7 26. g4 Wit kon bijna geen vin meer verroeren. Zijn laatste, pseudo actieve zet maakt het er alleen maar erger op.

Hier wordt door Mikhail Golubev in Chess Today een mooie en spectaculaire winstweg voor zwart aangegeven: 26…Lxd2 27. Pxd2 Pxd5 28. exd5 Txe3 29. fxe3 Txe3. Zwart staat dan een toren achter, maar hij heeft een winnende aanval. 26…Pxe4 Zwart beperkt zich tot een kwaliteitsoffer. Begrijpelijk, want je offert niet snel een volle toren in een stelling die toch al geweldig is. 27. Pxe4 Txe4 28. Lxe4 Txe4 29. Dc2 De7 Alle stukken van zwart staan prachtig. 30. Tg1 Txe3 Dit tweede kwaliteitsoffer is beslissend. 31. fxe3 Dxe3 Al zwarts stukken bonken aan de deur en wit heeft geen verdediging meer. 32. Tbf1 Le2 33. Df5 Ld3 34. Dd7 Le5+ 35. Kh1 Le4 Hier zal wit ernstige spijt hebben gehad van zijn zet 26. g4, en van nog wel meer dingen. 36. De8+ Pf8 Wit gaf op.

Gert Ligterink

Anish Girl in Simpson’s

Een mooiere locatie dan Simpson’s in the Strand kan voor een schaaktoernooi in Londen niet worden gevonden. Simpson’s had tussen 1850 en 1900 niet alleen een restaurant waar uitsluitend traditionele Engelse gerechten werden geserveerd, het was ook het centrum van de schaakwereld. Anderssen speelde er zijn onsterfelijke partij tegen Kieseritzky, Zukertort stierf er aan een hartaanval en in 1883 en 1899 vonden er toernooien plaats waaraan alle grote spelers van die tijd deelnamen.

Na 1900 werd die glorietijd een zoete herinnering. Simpson’s behield zijn faam als bewaker van de roastbeef- en Yorkshirepuddingtraditie, maar de schakers kwamen er niet meer. Pas in 1993 werd de kennismaking hernieuwd, toen Simpson’s onderdak bood aan het perscentrum van de WK-match Kasparov – Short. Begin deze eeuw werd de oude band verder aangehaald met een reeks toernooien die was opgedragen aan de nagedachtenis aan Howard Staunton, aartsvader van de Engelse schakers.

Deze weken is Simpson’s gastheer van de première. van een serie Grand Prix toernooien, waarin de eerste stappen op weg naar de WK-match in 2016 worden gezet. Het zijn mooie tijden voor de Engelse liefhebbers. In december komt de wereldtop bijeen tijdens de London Chess Classic en in het voorjaar van 2013 volgt nog het kandidatentoernooi, waarin het recht van uitdaging van wereldkampioen Anand in 2014 wordt betwist.

Anish Giri heeft dankzij zijn hoge rating een uitnodiging gekregen voor de Grand Prix. Die kon hij nauwelijks afslaan, al zal niet iedereen hem benijden. Het komende jaar zal Giri af en toe wensen dat een week acht dagen telt. Hij moet een overvol schaakprogramma zien te combineren met de voorbereiding op zijn eindexamen.

In de eerste vijf ronden in Londen is Girl’s spel nog niet uit de verf gekomen met vier niet bijster opwindende remises en een nederlaag â la Donner in 21 zetten tegen Mamedjarov. Die laatste partij zal Girl nog regelmatig terugzien in krantenrubrieken en tijdschriften.

Mamedjarov – Giri Londen 2012

1. d4 d5 2. c4 c6 3. Pf3 Pf6 4. Db3 e6 5. Lg5 h6 6. Lh4 dxc4 7. Dxc4 b5 8. Dc2 Lb7 9. Pbd2

Ambitieuzer dan de standaardzet 9. e3.

9… Pbd7 10.e4Tc8

Over deze overbodige zet was Giri ontevreden. Als zwart op een snel c6-c5 wil aansturen, is volgens hem 10… a6 nauwkeuriger.

11. Le2 a6 12. 0-0 c5

Een slecht moment voor deze bevrijd ingszet, maar zwart had het al niet gemakkelijk. Na 12 … Le7 komt 13. e5 Pd5 14. Lxe7, gevolgd door 15. Pe4.

13. d5! exd5?

Met 13 … Ld6 kon zwart vechten

14. e5 g5 15. Lg3

Aan deze voor de hand liggende zet had Giri nauwelijks aandacht besteed. Hij rekende op 15. Pxg5 hxg5 16. Lxg5 Pxe5, waarna wits aanval onvoldoende kracht heeft.

15 … Pe4 16. Pxe4 dxe4 17. Pd2 h5

Zwart staat in alle varianten vreselijk. Na 17 … Lg7 18. Pxe4 0-0 19. Pd6 Tc7 20. TadI, gevolgd door 21. Df5 kan hij geen vin verroeren.

18. Pxe4

Om 18 … h4 te beantwoorden met

19. e6! fxe6 20. Pd6+ Lxd6 21. Dg6+ Ke7 22. Dg7+ en wint.

18 … Th6

Alleen zo kan zwart het dreigende 19.e6 pareren.

19.Tad1 Le7

Opnieuw was 19 … h4 niet speelbaar, ditmaal wegens het antwoord 20. Lg4.

20. Lxh5! Txh5 21.e6

Na 21 … fxe6 volgt 22. Pd6+ Kf8 23. Dg6 met mat of damewinst. Zwart geeft op.

Boris Gelfand leidt na vijf ronden in Londen. Hij won een uitstekende partij van Nakamura en had het geluk aan zijn zijde tegen de Chinees Wang Hao.

Gelfand – Wang Hao Londen 2012

In dit houdbare eindspel koos zwart een grafzet.

49 ..f5+

Bijna elke andere legale zet is beter.

50. Ke5 Txe3+ 51. Kf6 Kg8 52. Tg7+

Wit wint geforceerd met 52. Tc8+ Kh7 53. Kf7!, waarna 54. Tcl met de matdreiging 55. Th1 beslist.

52 … Kf8 53. Th7 Kg8 54. Th7?

Met 54. Tg7+ Kf8 55. Tc7 Kg8 56. Tc8+ kon wit terugkeren op het juiste pad. Nu is het remise.

54 … Te4 55. Tdl Kh7??

Gruwelijk. Na 55 … Txf4 56. Kxe6 Kf8 kan hem niks gebeuren.

56. Kf7

Zwart gaf op. Het is mat in twee.

Hans Böhm

Grand Prix

De wereldschaakbond FIDE heeft een nieuw element toegevoegd aan de WK-cyclus 2014-2015. Er worden in de komende twee jaar zes Grand Prix-toernooien georganiseerd, waarvoor achttien topspelers geselecteerd zijn en zij zullen allen aan vier toernooien meedoen. De speellocaties zijn in Tasjkent, Lissabon, Madrid, Berlijn, Parijs en startte vorige week in Londen. Na die voor iedereen lucratieve reeks zullen de twee beste overall spelers zich direct plaatsen voor het kandidatentoernooi. De sponsor van deze serie toernooien is het Amerikaanse bedrijf Agon en de heer Andrew Paulsen, oprichter en directeur, zei bij de opening tegen FIDE-voorzitter Iljumzjinov: “Dank voor het vertrouwen in onze firma en de commerciële rechten op deze WK-cyclus”. Voorlopig zijn er dus twee tevreden partijen. En het schakerspubliek mag zich ook de handen wrijven want de organisatie en service is uitermate goed, met niet alleen live partijverslagen maar ook voor iedere speler een live-camera. Vooral in de tijdnoodfase is dat een lust voor het oog (zie london2012.fide.com) Maar er zijn natuurlijk ook kanttekeningen te plaatsen bij zo’n nieuwe tak aan de WK-boom. Om te beginnen doet wereldkampioen Viswanathan Anand niet mee (is ergens nog te begrijpen, maar toch) en ook niet de volgende drie beste spelers van de Elo-ranglijst: Magnus Carlsen, Levon Aronian en Vladimir Kramnik (allemaal ‘te druk’). Er is nog geprobeerd om Gary Kasparov te strikken en Judit Polgar maar dat lukte niet en Gata Kamsky zag zijn naam eerst wel en toen niet op de lijst van achttien. Kortom, er is wel iets aan te merken op de selectie. Gelukkig voor het Nederlandse schaak kreeg onze kampioen Anish Giri een wildcard, vanwege zijn enorme progressie en Anish zal verder spelen in Lissabon (april), Berlijn (juli) en Parijs (september 2013).

Londen kende een mooie start, de toespraken waren kort en de receptie werd opgeluisterd door vele beroemdheden uit onder andere de filmindustrie. De speellocatie heeft zelfs grote historische waarde. Het gerenommeerde restaurant Simpson’s-in-the-Strand, dat in 1828 geopend werd als schaakclub, had beroemdheden als Vincent van Gogh, Sherlock Holmes en Charles Dickens regelmatig te gast en zij deden in die luxe ambiance ook inspiratie op. Nog steeds worden de gerechten door Meesterkoks zachtjes op zilveren koepel trolleys aangereden om de schakers zo min mogelijk te storen. Op deze gewijde grond in hartje Londen, vlakbij Trafalgar Square, speelden de oude Meesters Staunton, Tarrasch, Morphy, Lasker, Steinitz en Blackburne van wie nog oude foto’s hangen. In 1851 speelden Anderssen en Kieseritsky hier hun ‘onsterfelijke partij’. Over naar het hier en nu waarin tijdnood een belangrijke rol speelt.

H. Nakamura – B. Gelfand, na 39…h7-h5

Zwart staat ietsje beter maar het zou nog binnen de remisemarge gebleven zijn na 40.Ld7 Lc5 41.Txf8 Txf8 42.Tf1 Tf6 43.Lc6 e3 44.Txf6 Kxf6 45.Kf1 g5 46.Le8 en de zwarte vrijpionnen lijken onder controle. Nakamura speelt aan het eind van de eerste tijdcontrole, begrijpelijkerwijs, een ’safe zet’ en gaat juist daaraan ten onder.

40.Le2? Tf6 41.Td-e1 Tf5 42.Ld1 Tb-f8 43.Txf5 gxf5!

Prachtige zet, zwart offert een pion en krijgt daar een winnend centrum duo voor terug.

44.Lxh5 Kf6 45.Th1 Kg5 46.Ld1 Kh4 47.Tf1 Tg8+ 48.Kh1 Tg5 49.Lc2 Kxh3

en hier had Nakamura rustig kunnen opgeven. De witte pionnen zijn waardeloos en de zwarte pionnen kosten spoedig materiaal. Dit was de enige winstpartij van de eerste ronde, waarin overigens aan alle borden hard werd gestreden.

R. Kasimdzjanov – H. Nakamura, na 57…Kg7-g6

We zitten hier aan het eind van de tweede tijdcontrole bij zet 60 en weer geeft de tijdsspanning de doorslag. Dit keer is Nakamura, die de gehele partij onder druk had gestaan, wel gelukkig. Wit moet Lb6 in de verdediging brengen, na 58.La5 Kf5 59.Le1 Tb6 60.Lb5 Ta2 61.Te2 is er weinig te vrezen. Wit wil, begrijpelijkerwijs, zijn enige pion tot dreiging maken en gaat juist daaraan ten onder.

58.a5? Tc6 59.Ld3??

Dat hoeft nou ook weer niet. Na 59.Lf3 staat wit slechter maar kan nog vechten.

59…Td2+

en zonder het mat af te wachten gaf wit gedesillusioneerd op.

Het toernooi gaat over elf ronden, heeft een prijzenfonds van 170.000 euro en loopt tot 3 oktober.

Stand na 5 ronden

1.Gelfand 3,5 2.Leko, Grichuk 3 4.Topalov, Leinier, Adams, Nakamura, Mamedyarov 2,5 9.Giri, Ivanchuk, Wang, Kazimdzjanov 2

Bab Wilders

Even leek het met onze schakers en schaaksters in Istanbul niets dan zonde en droefenis te worden maar waar de duurbetaalde voetbaljongens na een tegenslag geen deuk meer in een pakje boter kunnen schieten wisten “we “knap terug te komen en mede dankzij het verfoeilijke maar absoluut noodzakelijke Zwitserse systeem werd door de heren nog plaats 6 bereikt en ook de dames zaten dicht bij de op grond van de ELO te verwachten plek. Niet slecht voor een land waar het schaken op de scholen vaak afhankelijk is van een toevallig voorbij fietsende opa. Soms verschijnt er te midden van de schaakboekentsunami een kleinood, zowel qua uitgave als qua inhoud. Een voorbeeld daarvan is Platonov’s Chess Academy van de heren Alburt en Palatnik, beiden gezegend met de titel grootmeester en zij vinden dat de Platonov uit de titel daar veel aan heeft bijgedragen door het overdragen van zijn kennis. Het boek is dan ook een soort eerbetoon aan Platonov, vooral gericht op zijn diepe inzichten in de Siciliaan waarmee hij zelfs Tal enige keren wist te verslaan. Schoolvoorbeeld van de schaakschool van de voormalige Sovjet Unie. Hij mag dan niet in de Batsford Chess Encyclopedia staan, hij was wat laat begonnen met serieus schaken (24 jaar!!) maar hij was een zeer sterke grootmeester, tragisch om het leven gekomen, vermoord bij een inbraak in zijn flat in Kiev. Het boek kwam uit bij CIRC (www.chesswithlev.com voor meer informatie), isbn 978-1-889323-26-8.

Een beslissende partij in zijn carrière was die tegen Geller: bij winst werd Platonov grootmeester. Platonov-Geller 1.e4 e5 2. Pf3 Pc6 3. Lc4 psychologie, Geller rekende zeker op Lb5 wat Platonov altijd speelde. Pf6 het agressiefste antwoord, ook Geller wil winnen. 4. Pg5 d5 5. exd Pa5 6. Lb5+ c6 7.dxc bxc 8. Le2 h6 9. Ph3!? Gebruikelijk Pf3 maar ook Fischer koos wel voor deze voortzetting. Lc5 ook Geller is goed thuis hier. 10. 0-0 0-0 11.d3 Pd5 12. Pc3 Ook weer een verrassing want 12.c4 ligt voor de hand. 12..Pxc3 13.bxc3 Dh4 14. Kh1 Lxh3 Geller besluit het materiële evenwicht te herstellen 15.gxh Dxh3 16. Lf3 Ld6 17. Lg2 anders komt 17..e4 ) Dh4 18. Df3 biedt dameruil aan e4 19. Dh3 Dxh3 20. Lxh3 exd3 21.cxd een moeilijk te beoordelen stelling, remiseachtig maar Platonov moet winnen. 21..Tfd8 22. Tg1 Geller is al wat in tijdnood en moet nu kiezen tussen Kf8 en Kh8. Hij kiest 22..Kf8 23. Tb1 Lf8 24.d4 Ld6 25. Le3 Tab8 26. Lg2 Tb6 27. Le4 Tdb8 28. h3 Txb1 29. Txb1 Txb1 30. Lxb1 Pc4 31. Kg2 Wit vertrouwt op zijn kennis van Ongelijke Loper Eindspelen en laat het aantonen. 31..Pxe3 32.fxe g6 33. Kf3 Kg7 hier speelt zwart met vuur, f5 was beter 34.c4 c5 35. Ke4 mogelijk omdat f5 niet werd gespeeld. 35..Kf8 36. Kd5 Ke7 37. Kc6 f5 38.a4 f4 39. dxc Le5 40. exf Lxf4 41. Kb7 g5 42.a5 a6 het blijft een fascinerend eindspel maar Geller redt het niet 43. Kxa6 Lc7 44. Kb5 Kd8 45.a6 en 1-0 ( Kc8 46. Kc6 ).

Een 3-zet van Glinsk is probleem 2392.

Johan Hut

Mat in de Mediastad

Stel de vraag wat de oudste schaakclubs van Nederland zijn en er kunnen mensen heel boos worden. De verenigingen Messemaker 1847 uit Gouda en Koninklijke Schaakclub Philidor 1847 Leeuwarden stellen allebei te zijn opgericht in, u raadt het al, 1847. Zij beide hebben een verleden van uiteenvallen, opnieuw beginnen en fuseren, waarbij soms de oudste club een kwijnend bestaan leidde en werd ‘opgeslokt’ door een grotere maar jongere club. In 1999 promoveerde Henk Scholten op een proefschrift over het schaakleven in Nederland in de negentiende eeuw. Scholten keurde de claims uit Gouda en Leeuwarden af en benoemde als oudste verenigingen: Discendo Discimus (Den Haag, 1852), Doesborghsch Schaakgenootschap (1873), Schaakclub Utrecht (1886) en Hilversumsch Schaakgenootschap (1887). Laatstgenoemde, inmiddels zonder ‘ch’ achter Hilversums, bestond gisteren 125 jaar. Vorige week zaterdag werd dat gevierd. De in leeftijd vierde schaakclub van Nederland is waarschijnlijk de oudste sportclub van het Gooi.

Hoogtepunt van de jubileumviering was de overhandiging van het boek ‘Mat in de Mediastad’ aan burgemeester Pieter Broertjes. Hier komt deze rubriek op een moeilijk punt… ik ben namelijk de schrijver van ruim de helft ervan. Mijn belangrijkste co-auteur Wim van der Wijk schreef eerder acht jaar lang de schaakrubriek in de Gooi- en Eemlander. Een oordeel over het boek moet dus van iemand anders komen.

Wel kan ik hier iets vertellen over de rijke schaakgeschiedenis van de mediastad. Veel heeft het Gooise schaakleven te danken aan de omroepen. Dat begon in 1938 met het AVRO-toernooi, waaraan de sterkste acht schakers ter wereld deelnamen. Bedoeling was te bepalen wie wereldkampioen Euwe mocht uitdagen. Toen het toernooi eenmaal begon, was Aljechin echter weer wereldkampioen. Die wilde meer zeggenschap over zijn titel dan de democratischer ingestelde Euwe, maar was bereid te onderhandelen met de winnaar van het AVRO-toernooi, waaraan ze overigens beiden deelnamen. Keres en Fine wonnen het toernooi, maar van een WK-match kwam het niet, vooral doordat de oorlog zich aandiende. Na de oorlog en (kort daarna) het overlijden van Aljechin zette de wereldschaakbond een systeem op waarbij iedere enigszins sterke schaker kon opklimmen tot de strijd om het wereldkampioenschap. Het systeem begon met zonetoernooien en het eerste daarvan werd in 1947 gespeeld in Hilversum, in Hotel Santbergen. HSG organiseerde het, ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan.

In de jaren tachtig en negentig organiseerde en sponsorde de VARA negen keer het Nederlands jeugdkampioenschap en de AVRO acht keer het Nederlands kampioenschap. De KRO organiseerde tien keer een match van Jan Timman tegen een wereldtopper. Vanaf 2006 werd het Nederlands kampioenschap drie keer op het Mediapark gehouden.

In het boek komen vele kleurrijke HSG’ers aan bod, onder wie Henk Vedder. Hij werd acht keer clubkampioen en staat derde op de topscorerslijst aller tijden van het eerste team. In het boek staat een hoofdstuk over zijn deelname aan het wereldjeugdkampioenschap in India in 1993. Partijen staan niet in het boek, daarom op deze plaats Vedders trots uit dat toernooi, destijds in de krant de ‘Parel van Calicut’ genoemd.

Markovic-Vedder

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Pc3 Pf6 4.Lg5 Le7 5.e5 Pfd7 6.Lxe7 Dxe7 7.f4 a6 8.Pf3 c5 9.Dd2 Pc6 10.0-0-0 b5 11.dxc5 Dxc5 12.Kb1 b4 13.Pe2 a5 14.Ped4 La6

Deze variant, nog heel gebruikelijk, is een specialiteit van Vedder. Hij ruilt de zwakke Franse loper en alles gaat naar wens. Wit moet naar tegenspel op de koningsvleugel zoeken.

15.Pxc6 Dxc6 16.Pd4 Db6 17.f5 Pc5 18.Dg5 g6 19.fxe6 fxe6 20.Lxa6 Txa6 21.Thf1 Pe4 22.Dh6 Ta7 23.Tf3 a4 24.Tdf1

Een stukoffer dat er goed uitziet, maar Vedder komt met een wonderbaarlijke ontsnapping.

24…Dxd4 25.Tf8+ Txf8 26.Dxf8+ Kd7 27.Tf7+ Kc6 28.De8+ Kc5 29.Df8+ Kb5

30.De8+

Vedder had nog een fantastische variant uitgerekend: 30.Db8+ Kc4 31.b3+ Kc3 32.Tf3+ Kd2 33.Td3+ Dxd3 34.cxd3 Pc3+ 35.Ka1 Tf7 36.Dxb4 a3 (de mooiste) 37.Dxa3 Tf1+ 38.Kb2 Tb1 mat.

30…Kc4 31.Dc6+ Pc5 32.Tf1 Tf7 33.Tc1 a3

Geweldig, hoe zwart van verdedigen is overgegaan op aanvallen.

34.b3+ Kc3 35.De8

35…Kd2

Wat een heerlijke slotzet. Wit geeft het op. Na 36.c3 heeft zwart meerdere winnende zetten, waarvan Vedder 36…Dxc3 van plan was.

Meer informatie: www.hsghilversum.nl.

Rini Kuijf

Voor beginners A5903

Wit aan zet, wat is sterk?

Voor gevorderden B5903

Wit aan zet wint, hoe?

Henk Prins

In de Schaakolympiade voor landenteams in het Turkse Istanbul behaalde het Nederlandse herenteam een goed resultaat. Een zesde plaats, achter de grote schaaklanden Armenië, Rusland; Oekraïne, China en Verenigde Staten, is een keurige prestatie. De start van het Nederlandse team verliep teleurstellend. In de eerste ronden werd topman Giri gemist. Hij arriveerde wegens problemen met zijn paspoort later. Het verliezen van een zwak land als Venezuela in het begin van het toernooi gaf weinig hoop. Doorbraak kwam in de tweede helft van de Schaakolympiade door overwinningen op sterkere schaaklanden zoals Bulgarije, Letland en Israel. Maar het kansloze verlies van Armenië blokkeerde de weg naar de medailles.

Het Nederlandse team bestond uit Giri, van Wely, Sokolov, Smeets en Stellwagen. Topscoorder werd Smeets met 7 uit 10. Van Wely speelde in de wedstrijd tegen Israel een miniatuur. In 18 zetten werd met zwart een gelijkwaardige grootmeester verslagen.

Sutovski-Van Wely

1.e4 d5 2.exd5 Dxd5 (Het Scandinavisch komt niet vaak op de borden op dit niveau.) 3.Pc3 Da5 4.d4 Pf6 5.Pf3 c6 6.Ld2 Lf5 7.Pe5 Pbd7 8.g4 Le6 9.f4 (Wit gooit zijn pionnen naar voren en lijkt Van Wely op te rollen. Wits plan is dubieus en riskant en Van Wely straft het snel af.) 9…0-0-0 10.Df3? Pxe5 11.dxe5?

11. fxe5 is minder slecht. Zwart mag geen 11. …Lxg4 spelen wegens 12 Dg3 en stukverlies. Zwart kan wel 11. …Pxg4 spelen, waarna 12. Ld3 wits antwoord is. Van Wely speelt het veel mooier door het volgende kwaliteitsoffer te doen:) 11…Txd2! (Hier zal Sutovsky hevig van zijn geschrokken zijn. Nemen van de toren verliest materiaal: 12. Kxd2 Ld5 13. De3 Pxe4+ en de loper zal de toren op h1 spoedig weghalen.) 12.exf6 Txc2 (Het paard op c3 is gepend en weer is de dreiging Ld5. Zwart staat totaal gewonnen.) 13.Ld3 Txb2 14.Tc1 exf6 15.0-0 h5 16.g5 fxg5 17.Pd1 Lc5+ 18.Kh1 g4 Wit geeft het op.

In de aparte vrouwencategorie eindigden Rusland, China en Oekraïne in deze volgorde bovenaan. Het Nederlandse vrouwenteam had wisselend succes en eindigde op de gedeelde vijftiende plaats. De Nederlandse topvrouwen Peng, Lanchave, Haast, Van Weersel en Schut scoorden de punten. Lisa Schut behaalde met 8,5 punt uit 10 het beste Nederlands resultaat.

Alleen geregistreerde kunnen een reactie achter laten.